Premijera ratnog spektakla: “Broj 55”, prvi film o Domovinskom ratu, napokon u kinima

Širi dalje

Akcijska ratna drama ‘Broj 55’ Kristijana Milića, utemeljena na istinitom događaju iz Domovinskog rata kada je skupina hrvatskih branitelja upala u neprijateljsku zasjedu u selu Kusonje, svečanu će premijeru imati danas u Zagrebu, što je najava za njegovu distribuciju diljem Hrvatske koja počinje sutra.

Uz podnaslov i poruku ‘Nema predaje!’, film prati skupinu hrvatskih vojnika koji improviziranim oklopnim vozilom vlastite izrade ulaze u selo za koje misle da je napušteno, no ubrzo upadaju u zasjedu. Prisiljeni su potražiti zaklon u kući na broju 55, gdje se odvija njihova bespoštedna borba s pobunjenim Srbima, JNA i srpskim specijalcima koji su ih okružili. Iako je ishod borbe poznat, a i nazire se već prvom scenom s početka filma, do njegova kraja napeto se iščekuje proboj njihovih suboraca koji ih nastoje spasiti.

Film je nedavno prikazan i u okviru okruglog stola na HRT-u, a žanrovski je opisan kao akcijski ratni film i obiluje uvjerljivim akcijskim scenama koje ne jenjavaju do kraja, no to je i snažna, emotivna drama o skupini koja pokušava izdržati zajedno u goloj borbi za život. Takav film automatski se stavlja u akcijski žanr jer ima puno više pucnjave nego što smo navikli za hrvatski flim, ali mogao bi se svesti pod nekoliko žanrova. Filmovi uvijek mogu ići u nekoliko smjerova, a oni kvalitetni imaju više slojeva

, rekao je redatelj Kristijan Milić u razgovoru za Hinu.

Kao i Milićev raniji uradak ‘Živi i mrtvi’ film ‘Broj 55’, ima jaku antiratnu poruku. Svaki ratni fim koji se trudi biti objektivan i uvjerljiv automatski je antiratni, kad ljudi vide sve te stvari, osobito u ovom filmu koji je rađen po istinitom događaju, on ne može biti drugo nego antiratni.

Milić kaže kako im je bilo najbitnije napraviti film o ljudima koji su dali svoje živote za nas. Premda se temelji na stvarnom događaju i kraj filma donosi posvetu dvadesetorici hrvatskih vojnika koji su poginuli u rujnu 1991. u toj akciji, priča nije doslovna, ali je izazvala dobre reakcije obitelji, prijatelja i suboraca stradalih vojnika koji su u rujnu bili na posebnoj premijernoj projekciji u Pakracu.

Bilo je stvarno potresno gledati film s njima i pao mi je kamen sa srca nakon što su mi rekli da im je dobar, za sve drugo bilo mi je svejedno, rekao je Milić.

U publici su tada bile obitelji vojnika, roditelji, brat jednog od poginulih branitelja, i Zorica Posarić, majka jednog od njih koja je stradala na drugu obljetnicu tog događaja i polaganja vijenaca kod kuće, ostavši pritom trajni invalid od postavljene mine.

Milić je svjestan da je gotovo nemoguće snimiti film o tako osjetljivoj temi, a da svi budu zadovoljni:

Ne mora se film svima svidjeti, nekome će biti dobar, nekome loš, to je normalno i kod puno boljih filmova, pa i ja kao gledatelj kritiziram druge filmove.

U filmu glume Goran Bogdan, Alan Katić, Marko Cindrić, Dražen Mikulić, Marinko Prga, Darko Milas, Jan Kerekeš, Slaven Španović, Alen Liverić, Ivan Ožegović, Samir Vujčić, Hrvoje Vladisavljević, Slaven Knezović, Asim Ugljen

.

Milićev film, nastao u produkciji Hrvatske radiotelevizije, bio je apsolutni pobjednik ovogodišnjeg Pulskog filmskog festivala na kojemu je premijerno prikazan, osvojivši osam Zlatnih arena, među kojima su i one za najbolji film, režiju i scenarij Ivana Pavličića. Zlatne Arene dobili su i Ana Bulajić Črček za masku, Branko Repalust i Kristijan Mršić za specijalne efekte,Vedrana Rapić za kostimografiju, Damir Gabelica za scenografiju i Veljko Segarić za montažu.


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Vesna Pusić: DP je sigurnosno opasan za Hrvatsku. Milanović mora reagirati!

Bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić komentirale je pregovore nakon izbora. Tvrdi da je domaća…

4 sata prije

Plenković: Načelno imamo 83 ruke, a Nina je suho zlato. Bit će u idućoj Vladi

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanom otvorenju nove zgrade Srednje škole Čakovec, a…

8 sati prije

Ministrica o uhićenju pomoćnika: Spriječili smo pokušaj prevare od 3.2 mil. eura

Nakon nove akcije EPPO-a u kojoj su uhićeni bivši pomoćnik ministrice, bivši dekan i bivši profesor…

11 sati prije