Kategorije Kultura

U Zagrebu promocija knjige “Trajni sukob s Nečastivim: Ivo Brešan”

Širi dalje

Povodom 86. rođendana Ive Brešana, 27.5.1936., i nedavne 51. obljetnice premijere “Predstave ‘Hamleta’ u selu Mrduša Donja”, u Zagrebu će se održati predstavljanje knjige “Trajni sukob s Nečastivim: Ivo Brešan“,  autorice Grozdane Cvitan.



Uoči pete obljetnice smrti Ive Brešana, Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku izdalo je knjigu autorice Grozdane Cvitan, o životu i radu profesora Ive Brešana. Knjiga je nastala kao plod istraživanja građe o profesoru u sklopu postava Memorijalne sobe Ive Brešana u HNK u Šibeniku.

Knjiga “Trajni sukob s Nečastivim: Ivo Brešan“, svojevrsni je pregled stvaralaštva poznatog hrvatskog književnika. Osobitost publikacije je u tome što se prvi put pojavljuje i uvid u Brešanovu ostavštinu, a uključuje i korespondenciju s bitnim autorovim suradnicima. U ostavštini su pronađene dvije nikad objavljene igrane drame te jedan roman koji autorica smatra bitnim u ukupnom Brešanovom stvaralaštvu i koji su u temeljnim crtama u djelu opisani.

Uz taj uvid i korištenje poznate literature o Brešanu, Grozdana Cvitan pokušava promijeniti neke slike s kojima se autora često povezivalo, ali i osvijetliti pitanja koja još treba riješiti. Brešanovo stvaralaštvo autorica prati po naslovima i godinama pojavljivanja u tisku, a osim drama, romana i pripovijedaka, knjiga sadrži i kraće preglede drugih oblika te Brešanova razmišljanja o vlastitu stvaralaštvu i stvaralaštvu uopće.

Predstavljanje knjige biti će održano 27. svibnja u u Atriju Teatra &TD s početkom u 18 sati. U programu sudjeluju Martina Petranović, teatrologinja, Jakov Bilić, ravnatelj HNK u Šibeniku i autorica Grozdana Cvitan.

M.M. /Foto:mok.hr


Širi dalje
Komentiraj

Najnovije

Milanović će potpisati produljenje mandata šefu tajne službe

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović potpisat će danas rješenje prema kojem Daniel Markić ostaje na…

15 minuta prije

Nakon prijetnji otakazana Dinamova noć u Imotskom: “Takvu mržnju nisam doživio u 32 godine!”

Vlasnik restoran u kojem se trebala održati Dinamova Plava noć u Imotskom otkazao je nakon…

2 sata prije

Vučemilović: “Uz Peđu Grbina će ostati samo Pavliček i Grmoja”

Nakon što ju je šef stranke  Marijan Pavliček proglasio "žetonom godine" oglasila Vesna Vučemilović koja…

3 sata prije