Ovo je 10 najprodavanijih knjiga u povijesti

2 ožujka, 2024 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

“Imao sam u životu samo jednog pravog i iskrenog prijatelja – knjigu”, zapisao je veliki Victor Hugo. U životu možemo imati brojne prijatelje, a knjiga je jedini prijatelj koji puno daje, a ništa ne traži. Svaka nas nečemu nauči ili podsjeti na naučeno, a zaboravljeno.  S knjigom postajemo bolji ljudi. Na listi koju donosimno nalazi deset najprodavanijih knjiga u povijesti,



10. mjesto / Ten Little Blacks (1939), Agatha Christie – 115 milijuna primjeraka

Agatha Christie jedna je od najprodavanijih autorica svih vremena. “Deset malih crnaca” često se može naći pod naslovom “I nema više”, što je, kako se vjeruje, i izvorni naziv djela. Knjiga je prvi put objavljena u Velikoj Britaniji 6. studenog 1939. godine. Naslov djela temelji se na dječjoj brojalici koja je temelj radnje.

Radnja je smještena u 1939. godinu kada je Europa bila na rubu rata, a glavni likovi su 10 stranaca sumnjive prošlosti smještenih na izoliranom Vojnom otoku u blizini Devona. Bili su odsječeni od ostatka svijeta i dobrovoljno su došli na otok na poziv osobe koja ostaje tajanstvena do kraja knjige. 

Smješteni u jedinoj kući na otoku, svi su pojedinačno optuženi za ubojstva koja su počinili. Kad počnu umirati pod čudnim okolnostima, počet će se odmjeravati, jer shvaćaju da je ubojica jedan od njih.

“Trebalo je umrijeti deset ljudi, a da to ne izgleda besmisleno i da se ne vidi tko je ubojica.”

“Ovu knjigu sam napisala upravo zato što je bilo toliko teško napraviti da me ta ideja jednostavno fascinirala. Trebalo je umrijeti deset ljudi, a da to ne izgleda besmisleno i da se ne vidi tko je ubojica. Knjigu sam napisala nakon dugog planiranja i bila sam zadovoljan ishodom. Jasna, izravna, intrigantna priča ipak je imala potpuno suvislo objašnjenje. Zapravo, morala sam dodati epilog da sve objasnim. Knjigu su dobro prihvatili čitatelji i kritika, ali ja sam bila najzadovoljnija jer sam bolje od ikoga znala koliko sam prepreka morala svladati dok sam je pisala”, napisala je Agatha Christie u svojoj biografiji.

Knjiga je također uspjela postati prvi roman koji je prešao granicu od milijun prodanih primjeraka.

9. mjesto / Izviđački priručnik za dječake (1908.), Robert Baden-Powell – 120 milijuna primjeraka

Jednom davno živio je dječak koji je volio prirodu, igrao se u njoj, trčao, kampirao, penjao se po drveću, pratio tragove, a zvao se Robert Baden Powell. Ako ste mladi izviđač, ili ste bili, onda sigurno znate da je Lord Robert Baden Powell osnivač Svjetskog skautskog pokreta.

Po završetku školovanja odlazi u vojsku i postaje časnik. Vojna služba dovela ga je u Južnu Afriku gdje je zahvaljujući svojoj snalažljivosti i brojnim vještinama izvojevao brojne pobjede. Nakon povratka u rodnu Englesku proglašen je herojem zbog svoje hrabrosti. Južna Afrika ga je inspirirala da napiše priručnik u kojem će opisati vještine kojima je podučavao svoje vojnike tamo. Osmišljen kao program za dječake od 11 do 18 godina.

Godinu dana prije objavljivanja ove knjige Robert Baden organizirao je eksperimentalni kamp u kojem su sudjelovala 22 dječaka. Bila je to mala šarolika skupina, sastavljena od učenika ekskluzivnih škola do djece iz radničkih obitelji, podijeljena u 4 patrole. Rezultati tog kampa danas su poznati u cijelom svijetu. A onda se samo dvije godine nakon ovog prvog kampa u Crystal Palaceu u Londonu okupilo 11.000 izviđača.

 Pisac se tom prilikom iznenadio ugledavši skupinu djevojaka s izviđačkim kapama. Objasnile su da su i one, kao i njihove prijateljice, željele biti izviđačice – taj se trenutak može smatrati početkom ženske izviđačke organizacije Girls Guiding (Girls Guiding) pod okriljem njegove sestre Agnes Baden Powell. Sve ostalo je povijest.

Robertova predanost i veliko razumijevanje djece očito je dotaklo nešto bitno kod mladih ljudi u Engleskoj i cijelom svijetu jer je ovaj priručnik od tada preveden na više od 35 jezika.

Nisam uspio pronaći prijevod i izdanje ove knjige kod domaćih izdavača.

8. mjesto / Harry Potter and the Philosopher’s Stone (1997.), JK Rowling – 125 milijuna primjeraka

Ovo je prvi roman iz svjetski poznatog serijala o Harryju Potteru i debitantski roman JK Rowling, nakon kojeg slijedi još šest nastavaka. Svi dijelovi priče o Harryju Potteru nalaze se na popisu dvadeset najprodavanijih knjiga svih vremena, a prva, “Harry Potter i kamen mudraca”, prodana je u najviše primjeraka. Nedavno je obilježena 25. godišnjica izlaska ove knjige.

U ovoj nevjerojatnoj avanturi upoznajemo Harryja koji je još kao beba ostavljen na pragu kuće u Šimširovoj ulici. Odrasta u smočnici ispod stepenica i neprestano ga maltretiraju rodbina i njihov razmaženi i zločesti sin Dudley. Ali kada sove počnu opsjedati njihov dom, noseći pisma naslovljena na Harryja, njegov život se okreće naglavačke. Saznaje za svoje čarobnjačko nasljeđe i čarobni svijet skriven iza kulisa te se upisuje u Hogwarts, školu čarobnjaštva i čarobnjaštva.

“Harry Potter i kamen mudraca” preveden je na više od 100 jezika i uspješno je adaptiran u jedan od filmova koji obaraju rekorde.  Producentska kuća Warner Brothers otkupila je prava za adaptaciju knjige 1999. godine. Rowling je inzistirala da glumačka postava bude sastavljena od glumaca iz Ujedinjenog Kraljevstva, kako bi se sačuvao integritet knjige.

7. mjesto / Mali princ (1943.), Antoine de Saint-Exupery – 140 milijuna primjeraka

“Molim djecu da mi oproste što sam ovu knjigu posvetio odrasloj osobi. Za to imam ozbiljan razlog: ta mi je odrasla osoba najbolji prijatelj na svijetu. Imam još jedan razlog: taj odrasli može sve razumjeti, pa i dječje knjige. Imam i treći razlog: ta odrasla osoba živi u Francuskoj, gdje se smrzava i gladuje. Treba joj netko tko će je utješiti. Ako svi ovi razlozi nisu dovoljni, rado ću ovu knjigu posvetiti djetetu koje je nekoć bilo to odraslo lice.”

Tim riječima autor započinje svoje remek-djelo i već nas uvodom tjera na duboko razmišljanje. “Mali princ” je zasigurno, s ove liste, najdraža knjiga svih generacija koja ima unutarnju snagu otvoriti mnoge teme za mlade i starije duše. Napisana je kao dječja bajka za odrasle.

Otkriva priču o dječaku koji je stigao s daleke planete i traga za ljubavlju, pravim vrijednostima i odanošću. Saint-Exupéry je na jednostavan način pisao o ovoj i danas aktualnoj temi, duboko vjerujući da je svatko od nas sposoban u sebi pronaći točku tišine i ljubavi.

Saint-Exupéry objavio je knjigu 1943. dok je živio u egzilu u Sjedinjenim Državama, nakon što se Francuska predala pred invazijom nacističke Njemačke 1940. Pisac nije doživio da vidi Malog princa objavljenog u Francuskoj jer su ga njegovi kontroverzni politički stavovi učinili nepoželjnim u svojoj rodnoj zemlji. Kad je knjiga objavljena za Exiperiju, već se godinu dana pretpostavljalo da je mrtav. Njegova smrt bila je misteriozna i fascinantna kao i njegov život.

Pisac je preminuo u dobi od 40 godina nakon što se ponovno pridružio francuskoj vojsci. Zrakoplovna nesreća dogodila se 31. srpnja 1944. kada se zrakoplov kojim je upravljao srušio iznad Sredozemnog mora nedaleko od Marseillea.

Mali princ se smatra jednim od najprevođenijih romana, objavljeno je da je preveden na više od 250 jezika.

6. mjesto / Gospodar prstenova (1954.), JRR Tolkien – 155 milijuna primjeraka

Tolkien je jedini autor koji ima dvije knjige na ovom popisu. Zanimljivo je da je “Gospodar prstenova”, koji je osmišljen kao nastavak “Hobita”, nadmašio to djelo po broju prodanih primjeraka, a procjenjuje se da se radi o 155 milijuna knjiga. Roman se često pogrešno predstavlja kao trilogija – “Prstenova družina”, “Dvije kule” i “Povratak kralja”, dok ga je Tolkien zapravo namjeravao kao jedno djelo.

Fantastični izmišljeni svijet nazvan Srednja Zemlja nastao je kada je pisac, poput mnogih očeva, počeo izmišljati priče za svoje sinove, ili se barem tako mislilo. Međutim, u intervjuu za The New York Times 1967., objasnio je: “Naravno da nisam pisao samo za svoju djecu. Kad si mlad i neiskusan i ne želiš da ti se smiju, unaprijed kažeš da pišeš za djecu.” Bez obzira na pravu istinu, priče su polako prerasle u stvarnost čitavog jednog nepostojećeg svijeta.

Tolkien tako postaje jedan od najčitanijih pisaca svih vremena, a njegovo je djelo ekranizirano i mnogo desetljeća nakon njegove smrti 1973. Također, ovo je knjiga temeljena na filmu s najvećom gledanošću, zaradom i ukupnim brojem Oscara u povijest filma.

5. mjesto / Priča o dva grada (1859.), Charles Dickens – 200 milijuna primjeraka

“Bila su to najbolja vremena, bila su to najgora vremena; doba mudrosti i doba ludosti, epoha vjerovanja i epoha nevjerstva, vrijeme svjetla i vrijeme tame; proljeće nade i zima očaja; imali smo sve pred sobom, a pred sobom ništa, svi smo išli ravno u raj, svi smo išli ravno u pakao – ukratko, to je doba bilo toliko slično današnjem da su mnogi od najglasnijih stručnjaci traže da ono, kao dobro ili kao zlo, dobije samo u najvišem stupnju usporedbe.”

Ovo je citat na koji često možete naleteti, jedan od onih koji vodi svoj zaseban život mimo knjige kojoj pripada. Ima tu zlatnu krunu, koja se prenosi od teksta do teksta, zbog svoje sadržajnosti i jačine reči koje nosi u svojim redovima, a posebno, između njih.

Dva grada u naslovu predstavljaju Pariz i London, a pisac, Charles Dickens , pokazuje kako se revolucionarna koplja i klasne razlike lome preko leđa običnih ljudi, tjerajući nas da se zapitamo je li sloboda “podmetanje ideološki zakržljale forme” ili ” svijest o harmoniji nesavršenog nesklada.” ljudi”?

4. mjesto /Don Kihot – Miguel de Cervantes (1605. i 1615.) –  500 milijuna primjeraka

Don Kihot ( Don Quijote, es.) se često spominje kao najbolje djelo fikcije svih vremena. Roman je napisan u dva dijela, prvi je objavljen 1605., a drugi deset godina kasnije.

Djelo je zamišljeno kao parodija na tada vrlo popularne viteške romane, kasnije postalo jedno od najoriginalnijih izdanja svjetske književnosti i smatra se najboljim romanom španjolskog zlatnog doba i književnim kanonom. Također se označava i kao “prvi moderni roman”.

Prodan je u 500 milijuna primjeraka i drži prvo mjesto kao naprodavaniji roman svih vremena.

Borba s vjetrenjačama je vjerojatno najpoznatija i najčlešće spominjana epizoda iz Servantesova romana, a simbolizira napadanje imaginarnih neprijatelja, borbu s neprijateljem kojeg ste sami stvorili, bitku u kojoj ne možete pobijediti ili, općenito, neku uzaludnu radnju i traganje za nerealnim i nemogućim. Često se koristi da se slikovito opiše borba “malih” ljudi protiv giganata.

3. mjesto / Kur’an (7. stoljeće n.e.) – 800 milijuna primjeraka

Kur’an je prva vjerska knjiga koja se nalazi na ovoj listi i prodana je u 800 milijuna primjeraka. To je prvi, najvažniji i nezaobilazan izvor svih islamskih učenja i Sveta knjiga muslimana. Mjesec ramazana je odabrani mjesec u kojem je Uzvišeni Bog objavio Kur’an , odnosno započeo njegovu objavu ljudima preko meleka Džibrila i posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda.

Kur’an je napisan u 7. stoljeću poslije Krista i  jedna od prvih pisanih knjiga u Arabiji. Napisan je u ranoj formi klasičnog arapskog jezika. Postoji nekoliko ostalih primjera arapskog iz tog vremena. Muslimani vjeruju da je Kur’an Božija knjiga koja je objavljena njegovom posljednjem poslaniku Muhammedu.

Kur’an je zabilježen na dva načina: usmenim i pismenim putem. Hafiz je termin koji muslimani koriste za mušku osobu koja napamet zna čitav Kur’an.  Podijeljen na 114 poglavlja, koja se nazivaju sure, a koja sadrže različit broj ajeta koji se nazivaju ajetima, tj. znaci.

U proteklom 14. stoljeću Kur’an nije imao nikakvih promjena u tekstu, niti je bilo ikakvih revizija sadržaja, a zbog bogatstva arapskih dijalekata, pojedine riječi se mogu čitati na više načina bez promjene njihovog izvornog značenja.

2. mjesto / Citati (1964.), Mao Tse-Tung – 1,1 milijarda primjeraka

Druga najprodavanija knjiga na svijetu, poznatija je po nazivu “Mala crvena knjižica”, prodana je u 1,1 milijardu primjeraka diljem svijeta. Objašnjava ideologiju Komunističke partije Kine.

Knjiga sadrži 427 citata o 33 različite teme Mao Zedonga, vođe komunističke revolucije u Kini 1949. godine, prvog predsjednika Narodne Republike Kine i Komunističke partije Kine.

S obzirom na to da je riječ o iznimno popularnoj knjizi prvenstveno u Kini, kao najmnogoljudnijoj naciji, možda i ne čudi ovoliko visoko rangirana. “Mala crvena knjižica” prvo je bila štivo namijenjeno kineskim vojskovođama, a kasnije je distribuirana široj javnosti. Postoje nagađanja da je autor na neko vrijeme zaustavio distribuciju ostalih knjiga, kako bi izbjegao konkurenciju.

Također, ovo je djelo bilo najprodavanije na štandu jednog od izdavača na ovogodišnjem sajmu knjiga “Povratak napisanog 2022”.

I nakon više od pedeset godina od objavljivanja prvog izdanja, popularnost Mao Zedonga raste u Kini, među običnim građanima, ali i među državnim establišmentom koji je sve uvjereniji da bez Maovih reformi ne bi bilo današnje Kine kao gospodarske sile. Mnogi smatraju da to djelo i danas ima nevjerojatnu svježinu i suvremene tekstove, iako je nastalo prije više od pola stoljeća.

1. mjesto / Biblija (1. st. n. e.) – 5 do 7 milijardi primjeraka

Biblija je o najprodavanija knjiga svih vremena. Nemoguće je  znati koliko je točno primjeraka tiskano, ali istraživanje koje je provelo Britansko i inozemno biblijsko društvo 2021. sugerira da je ukupan broj između 5 i 7 milijardi primjeraka.

“Biblija je najprevođenija knjiga u ljudskoj povijesti.”

Napisana je u razdoblju između 8. stoljeća prije Krista i 1. stoljeća nove ere, uglavnom na hebrejskom, iako su dijelovi bili i na aramejskom. Biblija je sada najprevođenija knjiga u ljudskoj povijesti.

Prije pojave tiskarskog stroja, broj Biblija u svijetu bio je vrlo mali jer je zahtijevao ogroman trošak vremena i novca za ručnu reprodukciju, što je značilo da su kompletna izdanja bila iznimno rijetka i vrijedna.

“Gutenbergova Biblija” je prva tiskana knjiga čije je tiskanje započelo 1452. godine, a dovršeno oko tri godine kasnije. Osim što je poznata kao prva tiskana knjiga, smatra se i najskupljom knjigom na svijetu, kao i najčitanijom knjigom srednjeg vijeka.

“Biblije se danas tiskaju u nakladi od oko 80 milijuna primjeraka godišnje”.

Ključna prekretnica u povijesti Biblije događa se početkom 19. stoljeća, kada su osnovana prva biblijska društva. Te su organizacije naručivale Biblije u ogromnim količinama i često ih poklanjale kao dio svoje kršćanske misije. Danas se Biblije tiskaju u nakladi od oko 80 milijuna primjeraka godišnje.

Na ovom popisu također nedostaje često spominjani “Xinhua rječnik” kineskog jezika, koji je prodan u 400 do 600 milijuna primjeraka. Svake godine proda se oko 14 milijuna jer se stalno ažurira i nadopunjuje novim riječima. S obzirom na to da se radi o rječniku, a ne o knjizi s određenom tematikom, izostavljena je iz konkurencije i tako se našla na ovom dodatnom popisu izvan popisa.

Lista najprodavanijih knjiga se nastavlja: “Da Vincijev kod” (Dan Brown) je na 11. mjestu, odmah zatim “Misli i obogati se” (Napoleon Hill), na 15. mjestu je “Alkemičar” (Paulo Coelho) a potom slijedi niz knjiga o Harryju Potteru koje zauzimaju sljedećih pet mjesta.

Deset najprodavanijih knjiga svih vremena

 1. Biblija (1. stoljeće nove ere) – 5 do 7 milijardi primjeraka

2. Citati (1964.), Mao Tse-Tung – 1,1 milijarda primjeraka

3. Kuran (7. stoljeće nove ere) – 800 milijuna primjeraka

4. “Don Kihot” – Miguel de Cervantes (1605. i 1615.) –  500 milijuna

5. Priča o dva grada (1859.), Charles Dickens – 200 milijuna primjeraka

6. Gospodar prstenova (1954.), JRR Tolkien – 155 milijuna primjeraka

7. Mali princ (1943.), Antoine de Saint-Exupery – 140 milijuna primjeraka

8. Harry Potter i kamen mudraca (1997.), JK Rowling – 125 milijuna primjeraka

9. Izviđački priručnik za dječake (1908.), Robert Baden-Powell – 120 milijuna primjeraka

10. Ten Little Blacks (1939.), Agatha Christie – 115 milijuna primjeraka


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->