Tajna pripreme dobrog kuhanog vina

6 prosinca, 2016 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Kuhano vino tradicionalno je toplo piće koje ispunjava dom prekrasnim mirisom i grije u hladnim zimskim večerima



Blagdanski ugođaj svakako bi trebalo upotpuniti kuhanim vinom, poslije čaja najpopularnijim zimskim napitkom. Miris kuhanog vina širi se u vrijeme adventa glavnim gradskim ulicama i trgovima. Priprema je jednostavna, a odluka hoćete li se odlučiti za bijelo ili crveno vino ovisi samo o osobnom ukusu.

Preporuka je da to bude crno vino punijeg okusa, koje se može pojačati likerima ili brandyjem. Recept za pripremu prilično je jednostavan te dopušta i malo kreativnosti u kojoj ipak ne valja pretjerivati. Šećer i začini dodaju se u količinama prema želji.

Umjesto šećera može se upotrijebiti i med, dok se od začina najčešće upotrebljavaju klinčić, cimet, muškatni oraščić, limun, limunova kora i anis. Prilikom kuhanja treba obratiti pozornost na temperaturu. Naime, ako vino zakuha, iz njega će ishlapiti alkohol i ono više neće imati željeni okus. Za nešto lakšu varijantu vina moguće je dodati i čašu obične vode. Umjesto vode možete upotrijebiti svježe iscijeđen narančin sok.

„Svjetleće vino“Kuhano vino popravlja raspoloženje, ali je i zdravo zbog svog sastava. Grožđe, a time i vino, sadržava mnogo vitamina, minerala i drugih supstanci koje mogu pomoći u borbi protiv nekih bolesti, spriječiti preuranjeno starenje. Dakako, podrazumijevaju se ograničene količine, bez pretjerivanja, jer tada učinak za zdravlje može biti potpuno suprotan.

538dbdbeee09ca7a425b1ba0ca05dff61

 Kuhano vino stoljećima se konzumira i u zemljama njemačkoga govornog područja, gdje je znano kao „Glühwein“ ili „Svjetleće vino“, nazvano tako zbog vrućeg žarača koji se svojedobno stavljao u mješavinu kako bi se zagrijala. Obično se priprema od crnog vina, a začinjava štapićima cimeta, klinčićima, anisom, šećerom, a ponekad i mahunama vanilije. Može se piti i s dodatkom drugoga alkoholnog pića. Tajna za pripremu Glühweina u pravoj je mješavini crnog vina, cimeta, šećera, naranče i klinčića.

Predlažemo vam nekoliko recepata za pripremu kuhanog vina.

Božićno kuhano vino

Sastojci
500 ml crnog vina
2 – 4 žlice šećera ili meda
1 štapić cimeta
1 zvjezdasti anis
4 klinčića
2 jabuke
naranče

Priprema
Jabuku ogulite, narežite na kockice i prelijte s 200 ml vode. Dodajte cimet, anis, klinčić i zagrijte. Kuhajte nekoliko minuta pa dodajte vino, šećer i narezanu naranču. Zagrijte do vrenja, ali nemojte dopustiti da kuha. Maknite s vatre i pokriveno ostavite 5 minuta prije posluživanja. Poslužite toplo aromatično vino s voćem.

Kuhano vino sa cimetom i konjakom

Sastojci
2 boce crvenog vina
2 ¼ šalice vode
2 žlice šećera
2 štapića cimta
½ šalice konjaka
limunova kora

Priprema
Vodu, šećer i cimet stavite u lonac i pustite proključati. Dodajte vino, pa lagano zagrijavajte dok ne bude vruće. Umiješajte konjak i sklonite sa vatre. Poslužite uz sok iscjeđen iz limunove korice.

Bijelo kuhano vino

Sastojci
2 litre bijelog vina
¼ litre soka od naranče
7 velikih žlica šećera
1 cimet štangica
8 klinčića

Priprema
Zagrijati vino, dodati sok od naranče i ostale sastojke, zakuhati još 15 minuta te poslužiti.

Kuhano vino

Sastojci
1 boca crnog vina od 750 ml (npr. cabernet sauvignon ili merlot)
1 naranča, oguljena i narezana (koricu sačuvajte za kuhanje)
60 ml brendija
8 – 10 klinčića
30 g meda ili šećera (prema želji)
3 štapića cimeta
1 jušna žlica svježeg ili 2 jušne žlice mljevenog đumbira

Priprema
Pomiješajte sve sastojke u velikom loncu. Pažljivo zagrijavajte sastojke na laganoj do srednje jakoj vatri, ali mješavina ne smije uzavreti, oko 20 do 25 minuta. Povremeno miješajte kako bi se med ili šećer rastopio. Kada vino počne otpuštati paru, a sastojci se dobro povežu, napitak je gotov. Procijedite ga i ulijte u šalice ili čaše, te poslužite.

Foto:promo


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->