Mnogi od nas imaju običaj da nešto „sačuvaju za posebnu priliku“. Ali, nekada se predugo čekanje ne isplati.
Jedan muškarac je to naučio na teži način – čuvao je bocu viskija čak 17 godina, da bi na kraju doživio razočaranje kada je konačno odlučio da ju otvori i degustira.
Na Redditu ispričao je kako je još 2008. godine od kolege dobio na poklon bocu Johnnie Walker Green Label viskija.
Radio je u velikoj IT kompaniji, a tim mu je, želeći da mu zahvali za trud i prijateljstvo, poklonio piće. Bio je zahvalan i odlučio ga ostaviti za „posebnu priliku“.
Međutim, godine su prolazile, boca je skupljala prašinu na polici i skoro da je bio zaboravio na nju. Kada je nedavno odlučio otvoriti čep se potpuno raspao, a dijelovi koji su se odlomili završili su u boci.
Za Newsweek je rekao: „Važna lekcija koju sam naučio je da se vrijednost stvari menja tijekom vremena. Ono što nam je nekada bilo dragocijeno i teško dostupno, možda nam vremenom više ne znači isto kada život krene dalje i kada sazrimo.“
Iako je viski i dalje imao „prijatan“ ukus, shvatio je da je trebalo uživati u njemu ranije – umjesto da godinama čeka.
Savjeti kako da se ovo ne dogodi
Korisnici na Redditu podijelili su praktične savjete:
Okretanje boce – s vremena na vrijeme postaviti bocu uspravno da bi čep upio malo tekućine i ostao očuvan.
Specijalni otvarač – koristiti Ah-So otvarač za vino ili filtere za kavu kako bi se viski pretočio u drugu bocu bez komadića čepa.
Korkov vijak – običan vadičep može da izvadi i krhke čepove, a i ako se dio odlomi, nije velika šteta.
Pretočiti piće – ostaviti bocu da miruje, a zatim pažljivo pretočiti piće u drugu posudu tako da talog i ostaci ostanu na dnu.