Mnogi od nas imaju običaj nešto vrijedno “sačuvati za posebnu priliku“. No, katkada se predugo čekanje ne isplati.
Jedan muškarac je to naučio na teži način – čuvao je bocu viskija čak 17 godina, da bi na kraju doživio razočaranje kada je konačno odlučio da ju otvori i degustira.
Na Redditu ispričao je kako je još 2008. godine od kolege dobio na poklon bocu Johnnie Walker Green Label viskija.
Radio je u velikoj IT kompaniji, a tim mu je, želeći da mu zahvali za trud i prijateljstvo, poklonio piće. Bio je zahvalan i odlučio ga ostaviti za „posebnu priliku“.
Međutim, godine su prolazile, boca je skupljala prašinu na polici i skoro da je bio zaboravio na nju. Kada je nedavno odlučio otvoriti čep se potpuno raspao, a dijelovi koji su se odlomili završili su u boci.
Za Newsweek je rekao: „Važna lekcija koju sam naučio je da se vrijednost stvari mijenja tijekom vremena. Ono što nam je nekada bilo dragocjeno i teško dostupno, možda nam vremenom više ne znači isto kada život krene dalje i kada sazrimo.“
Iako je viski i dalje imao ugodan ukus, shvatio je da – umjesto da godinama čeka – trebao je u njemu uživati ranije.
Drugi muškarac je podijelio slično iskustvo:
“Dogodilo se mi se ovo s 27 godina starom bocom Remy Martin VSOP-a. Napravio sam isto i filtrirao je u definitivno elegantniju bocu iz 1792. Nisam još počeo skupljati čepove, ali drago mi je što sam imao praznu bocu iz 1792.”
Saved a whiskey for too long (17 years) and this happened
byu/Prestigious_Owl_549 inwhiskey
Korisnici na Redditu podijelili su praktične savjete kako da se to ne dogodi:
Okretanje boce – s vremena na vrijeme postaviti bocu uspravno da bi čep upio malo tekućine i ostao očuvan.
Specijalni otvarač – koristiti Ah-So vadičep, specijalizirani otvarač za osjetljive čepove dizajniran je upravo za takve situacije – kako bi omogućio elegantno, čisto i sigurno otvaranje arhivskih vina bez mrvljenja čepa.
Corky vadičep – (Made in Switzerland) kojim upumpavanjem zraka u bocu izvadi krhke čepove. Ako se dio odlomi, nije velika šteta.
Pretočiti piće – ostaviti bocu da miruje, a zatim pažljivo pretočiti piće u drugu posudu tako da talog i ostaci ostanu na dnu.
Megy M. /Foto: Reddit