NA DANAŠNJI DAN UBIJEN JE KENNEDY Ovo je deset najpoznatijih teorija o atentatu

22 studenoga, 2017 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Mnogo je teorija o ubojstvu Kennedyja: od onih da su atentat organizirali mafijaši i CIA, do onih koje optužuju Fidela Castra i vanzemaljce.

 Dana 22. studenog 1963. godine u 12 sati i 30 minuta po lokalnom vremenu ubijen je američki predsjednik John Fitzgerald Kennedy u gradu Dallasu, savezna država Texas. Prvi metak pogodio ga je odostraga u vrat, lagano mu oštetio vratnu kralježnicu i izašao van na sredini grla, ispod grkljana.

Sljedeći je metak pogodio Kennedyja u stražnju stranu glave i izbio van na desnoj strani lubanje, raznijevši po automobilu komade mozga, kosti i krvi. Poprskan je stražnji poklopac auta, prednje staklo, sjenila, susjedno vozilo. Jacqueline Kennedy, koja je sjedila do supruga,  je povikala “Ubili su mi supruga!” i “Njegov mozsk mi je na rukama”.

U istom otvorenom automobilu s Kennedyjevima su se vozili i teksaški guverner John Connally i njegova supruga. Guvernera je također ranio jedan metak i teško je ozlijeđen, no preživio je. Tajne službe i policajci motociklisti koji su se vozili sa strane.

Službena istraga je smatrala da je počinitelj ubojstva bio Lee Harvey Oswald i da je on djelovao sam, no prema anketama više od 80 posto Amerikanaca vjeruje da je u pozadini postojala neka urota i zataškavanje. Oswalda je svega dva dana nakon atentata na Kennedyja ubio Jack Ruby pred tv kamerama.

Kennedy je bio poznat kao jedan od najomiljenijih predsjednika među Amerikancima, ali posljednjih 50 godina često ga spominju i u kontekstu teorija zavjera o načinu na koji je ubijen, kao i o motivima zbog kojih je do nesretnog događaja došlo.

Mnogo je stranica ispisano i priča ispričano: od onih kako su sve organizirali mafijaši, pa CIA, naravno tu je i Fidel Castro, a u nastavku slijedi popis deset najluđih teorija o tome tko je ubio 35. predsjednika Amerike, a koje je izdvojio britanski Independent.

10. Ubio ga je vozač predsjedničke limuzine
Teoretičar zavjera William Cooper u svojoj knjizi objavljenoj 1991. godine tvrdi kako je atentat zapravo počinio vozač Kennedyjeve limuzine, agent tajne službe William Greer. Cooper u knjizi tvrdi kako je došao u posjed tajne snimke na kojoj se navodno vidi kako upravo agent Greer Kennedyja ubija nekakvom napravom koju su izradili vanzemaljci iz Trilaterale. Razlog ubojstva je, piše Cooper, Kennedyjeva namjera da svjetskoj javnosti obznani kako vanzemaljci upravo pokušavaju preuzeti kontrolu nad planetom.
Cooper je tu ‘tajnu’ snimku i objavio i na njoj se uistinu vidi Greera kako se u dva navrata okreće prema stražnjem sjedištu, no brojne su analize pokazale da je zapravo riječ o ‘lažnjaku’, najvećim dijelom prerađenom iz snimke Abrahama Zaprudera, koji je svojom privatnom kamerom sasvim slučajno snimio atentat.

9. Ne, ubio ga je agent tajne službe

U knjizi ‘Smrtonosna greška: Hitac koji je ubio JFK-a’ autor Bonar Menninger iznosi teoriju prema kojoj je za smrt JFK-a odgovoran  tajni agent George Hickey, koji se vozio u jednom od automobila u pratnji predsjedničke limuzine. Prema detaljno razrađenoj teoriji, Hickey je prema prvom čovjeku SAD-a zapucao slučajno, nakon što se vozilo naglo zaustavilo.

8. Zapravo je krivac ‘čovjek s kišobranom’

Louie Steven Witt, poznat i kao Čovjek s kišobranom, slučajno se našao u jednom kadru Zapruderove snimke atentata, a snimilo ga je i nekoliko drugih kamera kako stoji pored autoceste u blizini mjesta gdje je izvršen atentat.

Iako je vrijeme 22. studenoga 1963. bilo suho i sunčano, Witt je u ruci držao veliki crni kišobran. Pojavila su se tumačenja da je time dao tajni znak atentatorima, a nagađalo se i kako je kišobran zapravo bio prikriveno oružje te da je baš Witt – čovjek s kišobranom – bio atentator.

Kasnije se pokazalo da je kišobran zapravo ponio u znak prosvjeda protiv Kennedyjeva oca, koji je davao podršku britanskom premijeru Nevilleu Chamberlainu u popuštanju njemačkim nacistima. Chamberlain je u javnosti često nosio crni kišobran.

7. Masoni. Za sve su krivi masoni!

Kennedyjev potpredsjednik Lyndon B. Johnson navodno je bio mason, baš kao i Gerald Ford, budući predsjednik SAD-a te član Warrenove komisije koja je istraživala ubojstvo.

Naravno, odmah su se pojavila i nagađanja kako su za atentat odgovorni slobodni zidari. No, dokaza za ovu teoriju nema do danas.

6. Sve je isplanirao njegov potpredsjednik Lyndon Johnson

Odvjetnik iz Arizone Craig Zirbel napisao je čak dvije knjige u kojima tvrdi kako je atentat isplanirao upravo Kennedyjev potpredsjednik. Tvrdi da je to jedina osoba koja je istovremeno imala i motiv i resurse i priliku za osmišljavanje i realizaciju ubojstva.

U svojim napisima piše da je Johnson imao brojne privatne i političke nesuglasice s Kennedyjem, a da je njegovu odluku o realizaciji zločina dodatno ubrzala želja da se u Bijelu kuću useli prije nego bude prestar.

5. Joe DiMaggio, bejzbolaš. Navodno se osvetio Kennedyju jer je ovaj, opet navodno, ubio Marily Monroe

Priča prema kojoj je iza atentata na Kennedyja stajao slavni igrač bejzbola Joe DiMaggio prvi se put pojavila u jednom stripu, no na nju su se bez problema ubrzo navukli i teoretičari zavjera.

DiMaggio je navodno predsjednika htio ubiti kako bi mu se osvetio jer je on, opet navodno, naredio ubojstvo njegove bivše supruge i svoje ljubavnice Marilyn Monroe.

4. Federalne rezerve

Novinar i još jedan iz palete autora brojnih teorija zavjere, Jim Marrs, u svojoj knjizi tvrdi da je atentat na JFK-a naredio netko iz američke centralne novčarske institucije. Motiv je navodno bila Kennedyjeva uredba broj 11110, kojom bi se ograničile ovlasti Federalnih rezervi.

Iako se često navodi da je spomenutu uredbu poništio Kennedyjev potpredsjednik i nasljednik Lyndon Johnson, ona je zapravo na snazi ostala sve do 1987. godine.

Marrsovo je teoretiziranje dijelom poslužilo Oliveru Stoneu kao inspiracija za film ‘JFK’.

3. Coca-cola je kriva, ubojica se predozirao šećerom

Jedna od definitivno najbizarnijih teorija o Kennedyjevu ubojstvu je ona da je Lee Harvey Oswald predsjednika SAD-a ubio zbog mentalnog poremećaja nastalog zbog njegove ovisnosti o rafiniranom šećeru.

Kao dokaz za to pobornici ove teorije koristili su  činjenicu da je ubojica odmah nakon počinjenja zločina popio nešto Coca-cole.

2. Jackie Kennedy, ubila ga je u suradnji s Johnom Connallyjem, tadašnjim guvernerom Teksasa

Teoretičari zavjera često spominju kadar Zapruderove snimke koji pokazuje oblačić dima s lijeve strane Kennedyjeve glave. S obzirom da ni predsjednik ni prva dama u limuzini nisu pušili cigaretu, teoretičari su zaključili da je dim nastao uslijed eksplozije nepoznate naprave.

Teorija nadalje govori da je iza svega stajala Jackie, koja je navodno svog supruga dala ubiti u suradnji s Johnom Connallyjem, tadašnjim guvernerom Teksasa, koji je u pucnjavi u Dallasu i sam ozlijeđen.

1. Ubijen jer se zanimao za vanzemaljce

Istraživač paranormalnoga William Lester je prije nekoliko godina objavio knjigu u kojoj tvrdi da dokumenti CIA-e, koje je dobio na temelju američkog zakona o pravu na pristup informacijama, pokazuju da je Kennedy samo deset dana prije atentata tražio tajne dokumente o NLO-ima.

Podršku ovoj teoriji dali su brojni ‘ufolozi’, ali autentičnost Lesterovih dokumenata nije dokazana pa samim time i teorija stoji na staklenim nogama.

 

 


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  


-->