Ovo su najveći hitovi po kojima ćemo pamtiti Chucka Berryja

ožujak 19, 2017 maxportal
Share Button
Chuck Berry, koji je zbog spretnih i brzih kretnji nogu dobio nadimak “Lude noge“, rođen je 18. listopada 1926. u Saint Louisu, u Missouriju, preminio u svom domu 18. ožujka 2017. u 91. godini životaJazz gitaru je naučio svirati u djetinjstvu i već tada se bavi sitnim kriminalom.

Chuck Berry ostavlja golem glazbeni opus, od “Maybellene” do “Roll Over Beethoven” i “Johnny B. Goode” koji je utjecao na naraštaje glazbenika.

Bio je autor velikog broja klasika rocka, a u 50-im, 60-im i 70-im je skladao desetke hitova, među kojima “Sweet Little Sixteen”, “School Days” i “My Ding a Ling”.

Prvu pjesmu, “Maybellene” .snimio je  1955. godine, postala je hit i obilježilaa početak njegovih deset uspješnih godina.

Zatim snima “Thirty Days”, “No money down” i “Roll Over Beethoven” (1956.), a zatim niže uspješnice: “School Days” i “Rock and Roll Music” 1957., “Sweet Little Sixteen”, “Carol” i “Johnny B. Goode” 1958., “Little Queenie”, “Memphis Tennessee” i “Back in the USA” 1959.

Krajem 50-ih postiže planetarni uspjeh, a zahvaljujući jednostavnim i općeljudskim temama svojih pjesama – zabava, ljubav, automobili, škola – postaje junak bjelačke mladeži očarane rockom.

Karijeru mu 1961. prekida dvogodišnji boravak u zatvoru zbog veze s prostitucijom. Po izlasku proživljava teško razdoblje a njegove standarde u glazbi preuzimaju europske grupe poput Beatlesa i Rolling Stonesa.

Bob Dylan je zvao Berryja “Shakespearom rock’n’rolla”, a John Lennon je jednom rekao “ako želite rock’n’rollu dati drugo ime, možete ga zvati Chuck Berry”.

Na svoj 90. rođendan sve je iznenadio najavivši izlazak novog albuma, prvog u zadnjih gotovo 40 godina.

Album skromnog naziva “Chuck” snimljen je u studijima blizu Saint Louisa i trebao bi izaći ove godine.

Nakon vijesti o smrti legende rocka, Bruce Springsteen koji ga je dobro poznavao, napisao je na Twitteru: “Chuck Berry je bio najveći rocker, gitarist i najveći tekstopisac najboljeg rock’n’rolla koji je ikad živio”.Komentari
Share Button