Na lažnom filmu o zločinu u Dvoru radio i novinar HRT-a Saša Kosanović

5 ožujka, 2016 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

„Zločin u Dvoru počinile su zloglasne Legijine „Crvene beretke“, a laž da je to učinila Hrvatska vojska financirao je HAVC Hrvoja Hribara, uz potporu hrvatskog Ministarstva znanosti, Save Štrbca i novinara HRT-a Saše Kosanovića!“
Od novog ministra policije Vlahe Orepića tražim da iz ladice izvuče kaznenu prijavu koju sam podnio još u kolovozu prošle godine, kada sam zatražio da se otkrije tko je sve odgovoran za to što je s 250.000 kuna hrvatskih poreznih obveznika financirana neprijateljska laž i anti-državna propaganda – rekao je u večerašnjoj Bujici Ivica Pandža – Orkan, umirovljeni pukovnik HV-a, dva puta ranjavan i šest puta odlikovan ratni načelnik Stožera obrane Sunje.



Glavna “zvijezda” filma „15 minuta – masakr u Dvoru“ je ratni zločinac i general tzv. Srpske vojske Krajine Mile Novaković.

Odjavna špica filma prikazanog na RTS-u, na YouTubeu je prvo prekrojena, a onda i u potpunosti izrezana. Na njoj su zajedno najveći lažov Sava Štrbac, srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević, general „SRK“ Mile Novaković, ali i Hrvatski audio-vizualni centar, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske i novinar HRT-a Saša Kosanović – otkrio je u Bujici pukovnik Pandža.

Voditelj Bujanec pustio je odjavnu špicu filma i telop koji dokazuje da je sve istina, koju je očito – netko htio sakriti.

Saborski zastupnik HDZ-a Stiv Culej izjavio je ekskluzivno za Bujicu da će zbog skandala s filmom „15 minuta – masakr u Dvoru“ zatražiti hitnu sjednicu parlamentarnog Odbora za ratne veterane: – Ovo je sramota. Od ministra Hasanbegovića zatražit ćemo da istraži sve okolnosti pod kojima je dat novac i odmah smijeni šefa HAVC-a Hrvoja Hribara!

Hrvoje Hribar nije dao izjavu za Bujicu, jer se trenutačno nalazi na poslovnom putu u Beogradu – priopćio je gledateljima voditelj Bujice, a Pandža je dodao: – Nevjerojatno je da se sada želi izvući tako što „prekraja“ film za hrvatske potrebe, a vidjelo ga je već pola Europe!

Laži protiv Hrvatske vojske već su puštene na sarajevskom filmskom festivalu, na Radio-televiziji Srbije, u više kino dvorana u Danskoj povodom njihovog nacionalnog blagdana, na jednoj danskoj televiziji, a konkurirao je i za dansku varijantu Oscara – „Robert“. Također, najavljena je distribucija filma u Švedskoj, Norveškoj i još nekim zemljama, a Hribar nas i dalje uvjerava da nikakva šteta nije učinjena!

Bujica je večeras pustila i dva kraća inserta iz spornog filma, iz kojih se vidi tendencija laži i anti-hrvatske propagande, čak i specijalnog rata.

U prvom dijelu emisije Orkan je objasnio što se doista dogodilo u Dvoru:

– Danski bataljon je došao 1992. godine, imao je pet satnija. U okupiranoj Hrvatskoj Dubici svoj su kamp smjestili na temeljima srušene katoličke crkve, koju su godinu dana ranije srušili četnici! Četiri satnije Unprofora su imale relativno korektne kontakte i sa jednom i sa drugom stranom, osim Danaca iz okupiranog Dvora, koji su se slizali s pobunjenicima, s njima švercali naftu, drogu i oružje.

Zajedno su se zabavljali, o čemu postoje fotografije i dokumenti, a na njih su se žalili drugi Danci koji su bili izloženi vatri i pošteno radili svoj posao. Baza u Dvoru bila je logistička, a cijelu priču pokrenuo je jedan Danac iz te baze, koji je oženio Srpkinju zaposlenu u Crvenom križu. Dao je intervju srpskom novinaru i pomoćniku redatelja filma Vladimiru Baniću i to šest mjeseci prije presuda generalima Gotovini i Markaču. Tako je krenulo blaćenje Hrvata…

Što se dogodilo u Oluji – zanimalo je voditelja Bujice, a Pandža je odgovorio:

– Prema Dvoru se krenulo iz tri pravca. Vodila se teška bitka na samim ulazima u Dvor, trajala je cijelu noć i to do 11. 30 sati. HV se povukao u to vrijeme iz Dvora, što je u Beogradu priznao čak i Novaković koji je rekao da su „potisnuli ustaše“. Zločin u školi se dogodio poslije podne, kada HV-a nije bilo u Dvoru. Mi smo bili u Zamlaču. Na širem području tada se nalazilo čak šest vojski. „Srpska vojska Krajine“, „Vojska Republike Srpske“, Unprofor, Armija BiH, Hrvatska vojska, ali i specijalci iz Srbije – Crvene beretke.

Zločin nad hendikepiranim civilima je počinila specijalna jedinica Crvene beretke Milorada Ulemeka – Legije! Oni su bili na strani Fikreta Abdića u blizini, s njime su radili biznis i trgovali, bavili se kriminalom. Započelo je povlačenje njihovih snaga prema Srbiji i Novaković im je zapovijedio da osiguraju izbjegličku kolonu.

Tamo je prvo ubijen hrvatski bračni par Iveljić, o čemu nitko ne govori. Prema tvrdnjama domaćih Srba, to su učinile osobe koje su pričale jezikom koji razumiju, ali naglaskom iz Šumadije. Poslije su isti ti napravili i zločin u školi…

ORKAN: – Novaković je tenkovima gazio čak i Srbe! Trebalo je proći kroz kolonu kako bi spasio oružje. Za Dance je on „relevantan“ sugovornik, a HAVC je financirao njegovu ispovijest!

U Sarajevu je film prikazan kao dio programa „suočavanja s prošlošću“, što znači da oni takvim lažima zapravo „lustriraju“ Domovinski rat! U filmu „15 minuta – masakr u Dvoru“ pojavljuje pet Danaca, petero Srba, a samo jedan Hrvat, a i taj je ispao naivan, jer su ga navukli da na snimanje dođe u maskirnoj odori, za razliku od zločinca Novakovića koji ispada fin, jer je u krilu držao unučicu! U startu namjere nisu čiste.

Časnik Kraljevine Danske nastupa pred kamerama u Srbiji, tobože ga peče savjest, žali, ispovijeda se, suočava… Nema veze što se kao aktivni časnik nalazi s osobom s Interpolove tjeralice! Danska je naprosto žrtvovala trojicu vojnika kako bi skinuli odgovornost sa sebe. Financirali su film s 400.000 eura…

Ivica Pandža – Orkan objasnio je u Bujici i što je sve poduzeo nakon što je vidio film: – Vjerujući u Hrvatsku i njezine institucije, išao sam zvati bvišeg ministra kulture Šipuša, no došao sam tek do tajnice. Ona mi je rekla da se obratim HAVC-u i da Ministarstvo kulture s tim nema nikakve veze, što nije točno. Na drugi poziv nije mi se više javila.

Druga adresa je bila Ministarstvo branitelja. Razgovarao sam s ministrom Matićem, no ni on nije učinio ništa. Razgovarao sam i s Antom Nazorom, on je bio korektan i aktivno sudjelovao u pokušaju raspetljavanja tog klupka. Jedini me je primio Ante Deur, savjetnik za branitelje u Uredu Predsjednice… Nakon obavljenog razgovora krenuo sam u Sisak i htio podnijeti kaznenu prijavu u policiji. Rekli su mi da dođem sutra. A sutradan ih je tamo došlo čak četvero.

Prijavu sam dao na zapisnik. Upozorili su me da o tome ne smijem nikome pričati, a zapisnik su proslijedili u Zagreb. Nitko me više nije zvao i ništa pitao. U vrijeme Ranka Ostojića nije učinjeno baš ništa! Očekujem da se to sada izvuče iz stola, jer ako ne učini ništa, spreman sam podnijeti prijavu protiv ministra Orepića!

Orkan je otkrio i kako je omogućeno snimanje za potrebe filma u školi u Dvoru:

– Lokalne vlasti to nisu dopuštale, jer nije za edukativne potrebe i nema veze s djecom. Nakon toga je intervenirala glasnogovornica Ministra znanosti Gordana Zuccon, prijateljica Saše Kosanovića, naredila je da se škola mora dati za snimanje danskog filma s velikosrpskom propagandom!

U emisiji je otkriveno i kako su Danci došli do materijala iz Oluje: – Savo Štrbac im jer ustupio svoju cijelu arhivu, a ostatak HRT! Prvo su trebali platiti 24.000 kuna, a onda je intervenirala gospođa iz HAVC-a Sanja Ravlić i odobren im je popust pa su HRT-ove materijale iz Oluje dobili za svega 3.000 kuna!

Oko toga je Nukleus filmu navodno pomago Robert Zuber, a sve odobrila Tanja Šimić! Postoje i mailovi u kojima neke osobe s HRT-a iskazuju svoju sumnju treba li Dancima uopće ustupiti delikatne materijale iz Oluje, no na to su se odgovorni oglušili! Ne moram niti spominjati da je hrvatskim braniteljima, kada žele raditi dokumentarce vezane uz Domovinski rat, puno teže doći do HRT-ovih arhivskih materijala…

Bujanec je na kraju emisije objavio da je, prema njegovim izvorima s Prisavlja, zbog cijele afere oko filma „15 minuta – masakr u Dvoru“ Saša Kosanović čak prijetio novinaru i uredniku HTV-a Draženu Majiću: – Unio mu se u lice i sve je zamalo završilo prijavom policiji!

Pandža nije bio iznenađen:

– Saša Kosanović i dalje prati branitelje za HTV. I danas je ispred Vlade izvještavao sa sastanka premijera i čelnika braniteljskih udruga. Pratio je i šator, a čereči ljude bez ikakvih osnova u Pupovčevim Novostima. Ja imam prijatelja srpske nacionalnosti, ali me živciraju izdajice koje su raspoređene oko nas!

Na kraju emisije je zaključeno da su zakazale i hrvatske obavještajne službe koje nisu primjetile da se netko izvana, s neprijateljskim namjerama penetrirao u čak tri hrvatske institucije – HRT, HAVC i Ministarstvo znanosti. To nije ništa drugo, nego izdaja nacije – zaključio je Pandža i dodao:

– Drago Lozančić i SOA nisu se bavili Dancima i nije ih zanimalo što to oni sa Srbima snimaju po Banovini… Njih zanima što pričaju branitelji.

Pandža je još jednom ponovio:

– Nisam stručnjak za film, ali nikada niti nisam čuo da se neki film prepravlja za domaću uporabu, kako je to htio učiniti Hrvoje Hribar. Prvo su ga nazvali samo “15 minuta”, a onda dodali i “Masakr u Dvoru”. Pomicali su čak i rok natječaja, kako bi im iz HAVC-a mogli dodijeliti sredstva…

Snimati za novac naših poreznih obveznika laži srbijanskih ratnih zločinaca je suludo! Očekujemo da institucije i ovom slučaju obave svoj posao!

https://youtu.be/LdoC_RRKp2I


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->