Otvoreno pismo Milanoviću i Matiću: Koliko košta litar braniteljkske krvi?

9 siječnja, 2015 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

“BILO NARODA”, hrvatska mreža za suzbijanje siromaštva, u otvorenom pismu propituje najnovije događaje i teme oko statusa hrvatskih branitelja, raspravu o Domovinskom ratu, (ne)demokratskim ambicijama i potezima kojima su ugroženi temelji slobodne hrvatske države. U otvorenom pismu pišu:“Ljudsko dostojanstvo je neotuđivo. Svaki ga čovjek posjeduje zbog pripadnosti ljudskoj vrsti. Nitko ga ne može izgubiti niti ikome može biti oduzeto ili umanjeno, a nepravedne su one strukture, oni pojedinci  i oni postupci koji  ga gaze, odbijaju poštovati i dovode u pitanje.

Nepravedno je i teško za shvatiti da predstavnici hrvatske državne vlasti  odbijaju poštovati  te dovode u pitanje i gaze ljudsko dostojanstvo hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata, a gledano u širem smislu i kontekstu dovode u pitanje i dostojanstvo cjelokupnog hrvatskog naroda.

Norme ljudskog dostojanstva  prisiljavaju sve nas – hrvatski narod i  hrvatske građane – da smrtna stradanja, prolivenu  krv , izgubljene dijelove tijela te veliku žrtvu hrvatskih branitelja i obrani i oslobađanju Republike Hrvatske tijekom Domovinskog rata od velikosrpske agresije i okupacije, istinski i duboko poštujemo.   torcida_solin3-171110[1]

Ministar branitelja je pred kamerama izračunavao plaću stopostotnih ratnih vojnih invalida opravdavajući svoj postupak gaženja njihovog ljudskog dostojanstva sljedećim riječima  „ … ponosan sam jer smo se mi hrvatski branitelji borili za pravnu državu, za državu zakona i poštovanje zakonitosti, u kojoj se nitko ne bi smio sramiti kolika su nečija primanja koja dobiva iz državnog proračuna.“

Postupci kojima se nedodirljiva i neprocjenjiva vrijednost žrtve hrvatskih branitelja podnesene za slobodu, kao što su izgubljeni životi, prolivena krv, izgubljeni  dijelovi tijela i izgubljena tjelesna osjetila … ruke, noge, vid, sluh, dodir…, a koja je nastala tijekom oslobađanja Republike Hrvatske  od velikosrpske agresije i okupacije  te položena u  temelje  slobode i samostalnosti naše Domovine, svodi na  puku novčanu protuvrijednost  nisu rezultati  borbe hrvatskih branitelja za  pravnu državu, za državu zakona i poštovanje zakonitosti  na što se ministar poziva, nego rastakanje  svijesti  hrvatskog naroda o slobodi stečenoj na žrtvi hrvatskih branitelja, podvrgavanje čovjeka – hrvatskog branitelja i stradalnika Domovinskog rata te  istine o Domovinskom ratu prohtjevima i potrebama određene ideologije i  indoktriniranih pojedinaca.

Ministre, igrokaz u kojemu Vi  stojite ispred ploče s kredom u ruci te stavku po stavku  na ploči izračunavate novčanu protuvrijednost nečega što je novčano i materijalno neprocjenjivo i nečega što je  nedodirljiva vrijednost je sustavno vođeno i ideološki utemeljeno rastakanje svijesti hrvatskog naroda o dignitetu obrambenog i osloboditeljskog Domovinskog rata te o dignitetu hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata.

Nadalje, ni premijer RH ne ponaša se sukladno normama ljudskog dostojanstva, pa  gazi po dostojanstvu hrvatskog naroda, hrvatskih branitelja i  biskupa, nazivajući  jedne, odnosno hrvatski narod, „glupim“, nazivajući druge, odnosno neke biskupe, „zaostalim“ i „militantnim“, nazivajući treće, odnosno hrvatske branitelje, „izmanipuliranim“.
savska 2

Premijer RH  smetnuo je s uma da bi sve što radi i govori u javnosti trebalo biti u službi interesa, potreba i zaštite hrvatske države, hrvatskog naroda i hrvatskih građana.  Hrvatski branitelji Domovinskog rata pokazali su i dokazali da su spremni dati sve za dobrobit hrvatske države, hrvatskog naroda i hrvatskih građana, a što je premijer, u odnosu na  hrvatske branitelje,  pokazao  i dokazao  hrvatskom narodu i hrvatskim građanima, te kako pokazuje i dokazuje lojalnost  prema modernoj hrvatskoj državi nastaloj u obrambenom i osloboditeljskom Domovinskom ratu?

Premijer je smetnuo s uma da sve svoje znanje i vještine koje je stekao,obrazujući se i po europskim sveučilištima dok je trajala  velikosrpska agresije i okupacije Republike Hrvatske te obrambeni  i osloboditeljski  Domovinski rat, a koje mu je, uostalom,  omogućio hrvatski narod, hrvatski građani i hrvatski branitelji Domovinskog rata, trebao utkati u modrenu, samostalni i slobodnu Republiku Hrvatsku i u  stvaranje hrvatskog  društva  blagostanja.

Premijer je smetnuo s uma  da je samostalna i slobodna Republika Hrvatska  stvorena  žrtvom, krvlju i stradanjima hrvatskih branitelja  i da su hrvatski branitelji osigurali temeljne  preduvjete hrvatskom  narodu i hrvatskim  građanima da žive  životom dostojnim čovjeka  u slobodi bez komunističkog terora i jednoumlja.

U nastavku je samo nekoliko  crtica, premijeru Republike Hrvatske, o  Vašim  nelogičnim i duboko nedemokratskim ambicijama   i potezima  kojima  ste  ugrozili temelje demokratske, samostalne i slobodne hrvatske države,  te o Vašoj ignoranciji  zaštite interesa siromašnog  i nezaposlenog hrvatskog naroda i hrvatskih građana:

1.) REGISTAR BRANITELJA – Ambiciozno ste objavili  registar hrvatskih branitelja, a,  protivno elementarnoj logici,  licemjerno šutite o potrebi izrade registra velikosrpskih agresora i okupatora Republike Hrvatske. Zašto se u hrvatskoj javnosti toliko govorilo o važnosti objavljivanja Registra branitelja, a  potreba izrade registra velikosrpskih agresora  i okupatora Republike Hrvatske je obavijena zavjetom šutnje.  Šuti premijer, šuti ministar branitelja, šuti predsjednik Republike Hrvatske, šuti Documenta , šute novinari, šuti javna televizija i dr.  Svi tzv.  relevantni dionici poslijeratne pomirbe na istini,  kao što su u prvom redu Documenta  Vesne Teršelič i  Građanski odbor za ljudska prava  Zorana Pusića, te  premijer RH, predsjednik RH, ministar branitelja  i dr. , velikosrpske agresore i okupatore polako i sustavno  svode u  kategoriju srpskih povratnika i izbjeglica ili civilnih žrtava  rata, iako svi mi ostali  nerelevantni dionici poslijeratne pomirbe na istini znamo  da status srpskog povratnika i izbjeglice  ili status civilne žrtve rata  nije i ne može biti isto sa statusom velikosrpskog okupatora i agresora Republike Hrvatske.heroji

2.) U NACRTU PARTNERSKOG SPORAZUMA  koji je  u lipnju 2014. upućen  Europskoj komisiji, samoinicijativno te po vlastitoj volji i ambiciji ,rušeći temelje moderne hrvatske države, objavili ste  Europskoj komisiji  da je u Republici Hrvatskoj bio građanski rat bez velikosrpske agresije i okupacije, zaštićujući četnike iz Srbije  i pripadnike JNA od svake odgovornosti, a  čiji su vojnici s kapama na kojima je  bila ili crvena zvijezda petokraka ili četnička kokarda  ubijali, rušili, pljačkali i silovali po Republici Hrvatskoj. Vi mislite  da Europa i cijeli svijet ne znaju da je na Republiku Hrvatsku bila izvršena velikosrpska agresija i okupacija sa snagama JNA i četnicima iz Srbije. Vi mislite da  će Europa  po naputku  jednog premijera  koji je, usput budi rečeno, s Lex Perković  istoj toj Europi i cijelome svijetu pokazao tko je i koga zastupa i štiti , odmah promijeniti stav o karakteru rata u Republici Hrvatskoj te shvatiti ozbiljno tezu  da je u Republici Hrvatskoj bio građanski rat bez velikosrpske agresije i okupacije i bez četničkih kokardi iz Srbije i crvene zvijezde petokrake Jugoslavenske narodne armije,  kako  to  implicirate u spomenutom dokumentu.  Nadalje, u istom dokumentu licemjerno ste  slagali  da  hrvatski branitelji, unatoč svojem hrvatskom etničkom statusu, nisu sposobni potpuno i pravilno se integrirati u hrvatsko društvo jer  ostatak hrvatskog naroda ne dijeli njihova  iskustva iz „građanskog rata“.   U istom dokumentu  ambiciozno ste  napisali  da hrvatski branitelji i srpski povratnici i izbjeglice imaju i trpe iste probleme, a licemjerno ste  prešutjeli  da  pod kategorijom srpskih  povratnika i izbjeglice podrazumijevate  i  velikosrpskog  agresora i okupatora.

3.) Iz EKONOMSKOG PROGRAMA  REPUBLIKE HRVATSKE za 2013 vidljivo je da gazite ljudsko dostojanstvo svih  siromašnih  i nezaposlenih  hrvatskih  građana smatrajući  da nije nacionalni interes i nacionalni cilj Republike Hrvatske  da se u što kraćem vremenskom roku  podigne što više osoba iz siromaštva i nezaposlenosti. U istom programu   procjenjujete da  probleme i potrebe običnog, osiromašenog i nezaposlenog hrvatskog puka  nećete i ne planirate rješavati  ŽURNO I AKTIVNO,  dinamikom, intenzitetom i opsegom sukladno ciljevima Europske strategije 2020. Sramotno je da  Vas je   Europska komisija,  kojoj je poslan spomenuti Ekonomski program, upozorila na ovaj katastrofalni propust  ocjenjujući  da nacionalni cilj Republike Hrvatske  s obzirom na broj osoba koje će se podići iz siromaštva i nezaposlenosti do 2020.  nije dovoljno ambiciozan i nije usklađen  s ciljevima Europske strategije 2020.

O ovoj državnoj i premijerskoj sramoti pred Europskom komisijom  nije se uopće pisalo, raspravljalo i govorilo   u hrvatskoj javnosti.  Hrvatski narod i hrvatski građani nisu vidjeli ni Vas ni Vaše resorne ministre da, poput ministra branitelja kada je hrvatskoj javnosti pojašnjavao primanja stopostotnih ratnih vojnih invalida, stojite ispred ploče s kredom u  ruci i stavku po stavku objašnjavate hrvatskoj javnosti zašto  je do ove nacionalne sramote došlo.

Nadalje, premijeru Republike Hrvatske, zamislite  kako se Europa neugodno iznenadila kada je shvatila da premijer jedne od najsiromašnijih zemalja Europske unije ne zna puno  o ciljevima Europske strategije  2020  s obzirom na smanjenje  broja siromašnih i nezaposlenih Europljana uključujući i Hrvate te da ne mari baš previše  ni za siromaštvo i za nezaposlenost u vlastitoj državi.

Zamislite premijeru, kako  se  tek osjeća  osiromašeni  i nezaposleni hrvatski  narod  i hrvatski građani znajući da se za njih   zauzima Europska komisija, a ne hrvatski premijer koji uostalom  iz mjeseca u mjesec prima premijersku plaću  da bi zastupao i štitio interese hrvatskog naroda i hrvatskih građana, a pogotovo onih kojih su siromašni i nezaposleni.

Promicanje teze o građanskom ratu, prešućivanje velikosrpske agresije i okupacije Republike Hrvatske, objava registra branitelja bez da je istovremeno objavljen i registar velikosrpskih  agresora i okupatora, izjednačavanje hrvatskog branitelja s velikosrpskim okupatorom,  te izrazito nizak nacionalni cilj s obzirom na smanjenje broja siromašnih i nezaposlenih  u RH koji ste predložili  u Ekonomskom programu , a čije ste vrijednosti u smislu povećanja broja osoba korigirali tek na intervenciju i upozorenje  Europske komisije, čvrsti su dokazi da ste Vi premijeru Republike Hrvatske  uistinu  predstavnik  i dio odnarođenih struktura i nenarodne vlasti.”

 


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •