Poginuo John F. Nash, slavni matematičar po čijem je životu snimljen ‘Genijalan um’

svibanj 24, 2015 maxportal
Share Button

JOHN FORBES NASH, čovjek čija je životna priča bila inspiracija za film ‘Genijalni um’ poginuo je u automobilskoj nesreći u New Jerseyu.

Slavni matematičar (86) i njegova supruga Alicia Nash (82) poginuli su u taksiju koji se zabio u ogradu uNew Jerseyu. Vozač taksija završio je u bolnici, javlja CNN, pozivajući se na policijske izvore.John Nash je američki matematičar čiji rad uglavnom obuhvaća teoriju igara, diferencijalnu geometriju, algebru i parcijalne diferencijalne jednadžbe, a također je radio na modelu slučajnosti i tražio općenitu primjenu u sistemu svakodnevnog života.

Njegove teorije danas se koriste u marketinškoj ekonomiji, evolucijskoj biologiji, računarstvu, na području umjetne inteligencije, u politici i unutar vojnih organizacija.

Dobitnik je Nobelove nagrade za ekonomiju 1994. godine.

Njegov život bio je inspiracija za film snimljen 2001. pod nazivom Genijalni Um, s Russelom Croweom u glavnoj ulozi.

John Forbes Nash rođen je 13. lipnja 1928. u Blufieldu, West Virginia. Njegov otac (po kojem je i dobio ime), bio je elektronički inženjer, a majka učiteljica. Roditelji su ga oduvijek poticali na proučavanje encikopedija i pohađanje raznih matematičkih tečajeva.

Nakon završetka Carnegie Mellon Universitya, s diplomom eksperta matematike, prihvatio je stipendiju na Princetonu gdje je radio na teoriji ravnoteže te postavio definiciju i svojstva za nezavisne događaje u igrama, što će kasnije biti nazvano “Nash equilibrium” – Nashova ravnoteža.

Maxportal/Foto: AP

Komentari
Share Button