SDP želi Mladena Bajića u Ustavnom sudu, a bude li pravde završit će u Remetincu

24 ožujka, 2015 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

BIVŠI glavni državni odvjetnik Mladen Bajić kandidat je za suca Ustavnog suda. Slovi kao jedan od favorita vladajuće koalicije. Na ispitivanju pred saborskim Odborom Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav propisno se osramotio.  Zbog brojnih afera bliži je Remetincu nego Ustavnom sudu.Bajić je priznao da ne zna o kojem je zakonu Ustavni sud odlučivao 2010. godine kada je Saboru upozorio na nesrazmjer birača po izbornim jedinicama, a nije znao ni da je u Ustavu propisano da je Hrvatska sekularna država.

‘Nisam zamjetio odredbu koja bi govorila da Hrvatska nije sekularna država. Izvlačim zaključak da nijedna vjerska obilježja ne daju karakter ovoj državi’, rekao je Bajić.

Bajić je do potkraj prošle godine bio glavni državni odvjetnik. Već smo na Maxportalu pisali kako su on i njegovi poslušnici unutar Državnog odvjetništva i USKOK-a ustrojili  paralelni sustav djelovanja, godinama su štitili krupni kapital stečen sumnjivim privatizacijama i pljačkom državne imovine.

U tom paralelnom sustavu zapovijedanja ključnu ulogu odigrao je upravo Mladen Bajić.Ključni kriterij za napredovanje i visoke pozicije u državnom odvjetništvu i USKOK-u nije bila kompetentnost, iskustvo i odgovornost, već podobnost koja se zasniva na slijepom provođenju naloga Mladena Bajića koji su bili usmjereni ne u cilju zaštite općih društvenih interesa, već očuvanja vlastitih pozicija i interesa krupnog kapitala.

Mladen Bajić ustoličio je nedavno smijenjenu Željku Pokupec. U sustavu posebno mjesto su zauzimale Sunčica Blažević, kao zamjenica županijske državne odvjetnice, i Sani Ljubičić koja je donedavno u USKOK-u obnašala mjesto zamjenice ravnatelja USKOK-a.

Taj organizirani trojac pod zapovijedanjem bivšeg glavnog državnog odvjetnika sudjelovao je u mnogim nezakonito pokrenutim procesima koji su do prije nekoliko godina punili naslovnice medija prikazujući Mladena Bajića kao vrsnog pravnog stručnjaka i svekolikog borca protiv korupcije i kriminala kojeg na tom putu ništa ne može zaustaviti.
baji-spojka-660x330[1]

Slučaj „HPB Bankomat“ već nekoliko puta je prekidan po nalogu Suda na zahtjev obrane optuženih, no USKOK još od svibnja prošle godine nije omogućio obranama optuženih uvid u spise sa popisima pismena čime se pokušava zataškati nezakonito postupanje bivše ravnateljice USKOK-a Sani Ljubičić u slučaju „HPB Bankomat“, te više odgovornih osoba koje su zajedno s njom sudjelovali u nezakonitim radnjama o čemu su obaviještena sva nadležna tijela i institucije države.

Prema dostupnim informacijama, zamjenik glavnog državnog odvjetnika Boris Koketi već je stegovno kažnjen zbog više zlouporaba kojim je oštećen proračun Republike Hrvatske o čemu su mediji već pisali, a navodno su posrijedi i zlouporabe položaja i ovlasti počinjene u slučaju „HPB BANKOMAT“ zbog krivotvorenja službenih isprava i ovjeravanja neistinitih sadržaja o čemu su prijavitelji izvijestili državno odvjetništvo.

Već smo ranije pisali o famoznom vještačenju u slučaju HPB BANKOMAT kada je USKOK izradu vještačenja povjerio dvojici sudskih vještaka iz Splita, Vladimiru Krklecu,  umirovljenom oficiru bivše JNA, čovjeku bez ikakvog  iskustva u izradi financijskih vještačenja i Anti Blaževiću koji je u to vrijeme 2010.g. bio predsjednik uprave Banke splitsko dalmatinske koja se nalazi u suvlasništvu Ecije Bajić Kuljiš, inače supruge Mladena Bajića.

Nakon što je sudski vještak Ante Blažević sačinio nalaz i mišljenje koje nije bilo po volji i željama USKOK-a, zamjenica ravnatelja USKOK-a Sani Ljubičić je protivno zakonu podnijela optužnicu u slučaju „Bankomat“ na osnovu samo jednog vještačenja, i to onog Vladimira Krkleca, dok je vještačenje Ante Blaževića zanemarila.

Naime, u posebno složenim predmetima u koji spada i „Bankomat“ sukladno zakonu obvezna je izrada vještačenja od najmanje dva vještaka.

Kako saznajemo podnijete su i neke kaznene prijave vezane uz predmetno vještačenje Vladimira Krkleca koji je kako saznajemo u vještačenje „Bankomat“ unosio neistinite i netočne podatke koji su u suprotnosti sa dokumentacijom koja se nalazi u spisu.

Cijeli slučaj „BANKOMAT“ vodila je zamjenica ravnatelja USKOK-a Sani Ljubičić koja je na temelju krivotvorene službene isprave od 30. prosinca 2009.g. zatražila pritvaranje Borisa Šimunića i tako službeno pokrenula istražni postupak „Bankomat“, iako su i prije toga državno odvjetništvo i USKOK nezakonito provodili istražne radnje o čemu postoje mnogobrojni dokazi.SANI-LJUBICIC-BORIS-KOKETI-660x330[1]Maxportal je već objavio dokument koji je potpisala zamjenica ravnatelja USKOK-a Sani Ljubičić dana 30.prosinca 2009.g. u kojem lažno prikazuje kako su tvrtke „Fantazija sport d.o.o., Fantazija vodeni park d.o.o., Fantazija zabavni park d.o.o. i Fantazija projekt d.o.o. kreditirane od Hrvatske poštanske banke u znatnim iznosima“ te obrazlažući rješenje USKOK-a navela da je zbog toga „pritvor potreban radi prikupljanja daljnjih podataka dokazima, obzirom da je kriminalistička obrada i nadalje u tijeku u pravcu utvrđivanja daljnjih podataka o dokazima odnosno identitetu osoba…“

Iz provjerenih izvora i Hrvatske poštanske banke dobili smo informaciju kako niti jedno od navedenih tvrtki Fantazija iz Samobora uzimala kredit Hrvatske poštanske banke.

Obrana optuženih u slučaju „HPB BANKOMAT“ raspolaže sa dokumentacijom koja potvrđuje da je vještaku Vladimiru Krklecu vještačenje plaćeno unaprijed i prije nego je USKOK pokrenuo istragu u slučaju „Bankomat“ , te prije nego je USKOK uopće izdao nalog o provođenju vještačenja, što predstavlja kazneno djelo  poticanja i zlouporabe položaja i ovlasti.

Prema informacijama kojim raspolažemo, navodno se splitski vještak Vladimir Krklec prije izdavanja Naloga USKOK-a o provođenju vještačenja sastajao i sa zamjenikom guvernera Hrvatske narodne banke Holjevcem, a na jednom sastanku u Hrvatskoj poštanskoj banci je prisustvovala i Lenda Pezzi iz Županijskog državnog odvjetništva u Splitu, što dovoljno ukazuje na organiziranu spregu Bajićevih kadrova u cilju uništenja posljednje banke u vlasništvu države.

Slučaj „Bankomat“ koji se praktički nalazi na samom početku i nakon više od pet godina od kada je pokrenut, svakodnevno otkriva nove pojedinosti slučaja i zlouporaba službenog položaja i ovlasti unutar državnog odvjetništva i USKOK-a, od prikrivanja službene dokumentacije i spisa, do raznoraznih krivotvorenja službenih isprava od strane onih koji bi kriminal ispred države trebali spriječiti.

U većini slučajeva radi se o istim osobama unutar državnog odvjetništva i USKOK-a, pa se s razlogom postavlja pitanje što rade nadležne institucije i njima nadređene osobe koje su o svemu upoznate. Pokušaj zataškavanja zlouporaba službenog položaja unutar institucija ima nesagledive posljedice po pravni i demokratski sustav što je uzročno-posljedično vezano i na gospodarsko stanje u državi.objava-5[1]

Maxportal je u posjedu dokumenta pod nazivom „Zahtjev za provođenjem inspekcijskog nadzora nad radom DORH-a, USKOK-a i Županijskog državnog odvjetništva“, odnosno odgovornih osoba Sani Ljubičić, Željke Pokupec, Sunčice Blažević i bivšeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića koji bi po svemu sudeći trebalo provesti

Zbog brojnih nepravilnosti u radu Državnog odvjetništva, grupacija Fantazija iz Samobora i Slaven Čolak, uputili Ministarstvu pravosuđa, Državnoodvjetničkom vijeću i Hrvatskom Saboru – Odboru za pravosuđe i Odboru za predstavke i pritužbe,  zahtjev za provođenjem inspekcijskoga nadzora nad radom Mladena Bajića, bivšeg glavnog državnog odvjetnika; Sani Ljubičić, bivša zamjenica ravnatelja Uskoka, trenutno v. d. županijske odvjetnice u Zagrebu; Sunčicom Blažević, zamjenicom županijske državne odvjetnice u Zagrebu te nad radom Željke Pokupec, bivše županijske državne odvjetnice Zagreb.

Zahtjev za provođenjem nadzora dostavljen je na znanje i svim najvišim državnim institucijama, predsjednici republike Kolindi Grabar Kitarović, premijeru Zoranu Milanoviću, ministru pravosuđa Orsatu Milanivću, šefu Sabora Josipu Leki te svim  saborskim zastupnicima poimenično.

U prijavi se navodi da su odgovorne osobe DORHA-a i USKOKA kršile zakone i Poslovnik državnog odvjetništva koje je donijelo ministarstvo pravosuđa na prijedlog glavnog državnog odvjetnika, krivotvorile službene isprave i ovjeravale ih službenim pečatom i činile više drugih nezakonitih radnji tijekom razdoblja 2010.g. – 2015.g. kojim je narušena pravna sigurnost građana i pričinjena šteta velikih razmjera.

vjestak 1

vještak 2D. Lukić
Foto: Arhiv MP


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •