Spasila je stotinjak pacijanata: Branitelji predlažu Nelu Sršen za Nobelovu nagradu za mir

prosinac 16, 2014 maxportal
Share Button

UDRUGA hrvatskih branitelja Domovinskog rata ’91., redatelj Jakov Sedlar, dr. Nikica Gabrić, Nedim Ademović, ekspert za ustavno pravo iz BiH  i Vjeran Zuppa – odlučili su nominirati Nelu Sršen za Nobelovu nagradu za mir.

U obrazloženju nominacije iz Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata ’91 objašnjavaju kako je Nela Sršen ugledna liječnica, kirurginja i članica tima za transplantaciju jetre Sveučilišne bolnice u Padovi.

Rođena je u Metkoviću, djetinjstvo je provela na Hvaru, osnovnu školu i gimnaziju pohađala je u Splitu: Medicinu je studirala u Italiji, na Sveučilištu u Padovi. Poslije studija specijalizirala je opću kirurgije u New Yorku.

Nakon specijalizacije postala je članica tima za transplantaciju jetre prof. dr. Davida D’Amica, jednog od najcjenjenijih kirurga Sveučilišne bolnice u Padovi. Specijalizaciji iz opće kirurgije pridodala je i specijalizaciju iz rekonstruktivne, plastične i estetske kirurgije. Od 2001. predavačica je i mentorica specijalizantima opće kirurgije.

kORDIĆ-NELA-sRŠEN-597x330[1]
Dr. Nela Sršen, obrazlaže se, istaknuta je humanitarka koja je pomogla brojnim pacijentima iz svoje domovine Hrvatske, ali i iz drugih zemalja nastalih raspadom bivše Jugoslavije. Jedna od prvih takvih pacijentica bila Snježana Turić iz ratom zahvaćene Bosne i Hercegovine, kojoj je operacijom u Padovi spašen život 1966. Zahvaljujući zalaganju dr. Sršen spašeno je stotinjak pacijenta iz Hrvatske, među kojima su slikar Dalibor Jelavić te kantautor Arsen Dedić.

Iznimno je značajan njezin humanitarni rad u vrijeme hrvatskog Domovinskoga rata, kad je na razne načine pomagala hrvatskim braniteljima i stradalnicima, odnosno žrtvama rata, što je nastavila činiti sve do današnjih dana.bla.(1473)[1]Pomogla je također dolasku na usavršavanje u Sveučilišnoj bolnici u Padovi brojnim liječnicima iz Hrvatske, uključila se u edukaciju kirurga u programima transplantacije u Bosni i Hercegovini te u programe promocije darivanja organa u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Zbog osobitog humanitarnog zalaganja prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman odlikovao ju je Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske, a 2004. proglašena je počasnom konzulicom Republike Hrvatske u regiji Veneto.

Upravo joj je ta funkcija počasne konzulice bila na klimavim nogama ovo ljeto, kada su u medijima izašle njezine izjave o Dariju Kordiću, za kojeg je imala hvalospjeve, iako je isti haški osuđenik. Sršen se zbog izjava kasnije ispričala, no Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ozbiljno je razmišljalo o tome da joj oduzme titulu počasne konzulice.

U posljednje vrijeme Sršen se angažirala i oko braniteljskog prosvjeda koji pred Ministarstvom branitelja traje skoro dva mjeseca.Komentari
Share Button