Svjetski mediji o Karadžiću: Srpskom nacionalnom heroju 40 godina robije

ožujak 24, 2016 maxportal
Share Button

Presudu Radovanu Karadžiću sa zanimanjem su pratili svi svjetski mediji.Britanski The Guardian  piše da je Radovan Karadžić odgovoran za genocid u Srebrenici 1995. godine i ističu da je današnja presuda najvažnija presuda u 23-godišnjoj povijesti postojanja ovog suda. Guardian piše da u pojedinim dijelovima BiH i dalje ima veliki broj onih koji Karadžića smatraju svojim herojem.

BBC u naslovu svojega članka također ističe da je bivši lider bosanskih Srba proglašen krivim i osuđen na 40 godina zatvora.

U nastavku teksta navodi se kako je Karadžić najviše rangirana politička figura optužena za genocid i zločine u bivšoj Jugoslaviji. BBC ističe da je suđenje Karadžiću bilo jedno od najvažnijih suđenja za ratne zločine nakon Drugoga svjetskoga rata.

Screenshot / BBC

 

The Huffington Post piše da je bivši lider bosanskih Srba osuđen na 40 godina zatvora i da je kriv za genocid u Srebrenici. Huffington Post također navodi da je Karadžić najviše rangirani političar iz bivše Jugoslavije koji je optužen za genocid.

New York Times piše da je Karadžić optužen za genocid u Srebrenici i optužen na 40 godina zatvora. U nastavku teksta tekstu navode kako je Karadžić bio na čelu terora koji je bio usmjeren protiv civila u Srebrenici i opsade Sarajeva koja je trajala četiri i pol godine.

NY Times zločine u Srebrenici opisuje kao najveće europske zločine nakon Drugoga svjetskoga rata.

MP/Foto:Screenshot

Komentari
Share Button