Kategorije Novac

HNB objavio koje su novčanice nevažeće i kako ih možete zamijeniti

Širi dalje

Hrvatska narodna banka (HNB) na svojoj je stranici objavila gdje se mogu zamijeniti nevažeći gotov novac švicarskog franka, a riječ je o osmoj seriji novčanica puštenoj u optjecaj u razdoblju 1995. – 1998. koje su prestale biti zakonsko sredstvo plaćanja u Švicarskoj 30. travnja ove godine.



Važno je naglasiti da HNB ne zamjenjuje strani gotov novac.

Hrvatska narodna banka, između ostalog, nadležna je i za povlačenje nevažećih novčanica kune iz optjecaja te postupa prema praksi ostalih središnjih banaka. Prema toj praksi postoje rokovi zamjene u kojima se nevažeće novčanice mogu zamijeniti kod financijskih institucija, a nakon tog roka isključivo se mogu zamijeniti u središnjoj banci koja je izdala taj gotov novac, bez naknade i vremenskog ograničenja.

Ovisno o razlozima povlačenja nevažećega gotovog novca, neke središnje banke mogu i ograničiti rokove zamjene, napisali su.

Popis lokacija

Dakle, nevažeće novčanice švicarskog franka zamjenjuje njihov izdavatelj – središnja banka Švicarske, a novčanice se mogu prema uputama dostupnima na njihovim internetskim stranicama zamijeniti bez vremenskog ograničenja, osobno na blagajni središnje banke Švicarske u Bernu i Zürichu, u određenim kantonalnim bankama u Švicarskoj ili se mogu poslati poštom na adresu središnje banke Švicarske.

Popis lokacija na kojima je moguće zamijeniti nevažeće novčanice švicarskih franaka i ostale informacije o zamjeni nalaze se na stranici središnje banke Švicarske. Kako biste saznali detaljnije informacije kliknite OVDJE.

Moguće je i da pojedine poslovne banke u Republici Hrvatskoj pružaju uslugu zamjene tih nevažećih novčanica, no to isključivo ovisi o njihovim poslovnim politikama. Stoga biste sa svojom poslovnom bankom trebali provjeriti i tu mogućnost.

HNB je napomenuo na kraju kako je način zamjene nevažećih novčanica osobni izbor. Ako se osoba odluči na slanje poštom, preporučuju uslugu vrijednosne pošiljke.

Za spomenuti je i da Središnja banka Njemačke još uvijek mijenja njemačke marke, iako su povučene iz opticaja 2002. godine prilikom uvođenja eura.

Hina/Foto:ilustracija


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Povratnička inicijativa: Cilj je vratiti 500 tisuća Hrvata iz dijaspore u domovinu

Došli smo na 3,7 milijuna stanovnika u Hrvatskoj i 3,5 milijuna Hrvata izvan države, a…

9 sati prije

Analitičar: Grbin ima šanse za sastaviti Vladu kao Hajduk za titulu

Politički analitičar Jerko Trogrlić komentirao je pregovore nakon izbora. Trogrlić je odgovorio na pitanje je li…

9 sati prije

Završeni pregovori HDZ-a i DP-a: ‘Još nema dogovora oko većine’

Završio je sastanak u HDZ-a i Domovinskog pokreta održan Banskim dvorima. Iz obje stranke su…

9 sati prije