Kategorije Novac

Hrvatska bi u 4 godine mogla ostati bez 800 liječnika obiteljske medicine

Širi dalje

Spriječiti odlazak liječnika, omogućiti koncesiju svima koji zadovoljavaju uvjete, raspisati specijalizacije iz obiteljske medicine, osigurati minimalne tehničke uvjete za dežurstva vikendom, uključiti lokalnu samoupravu u financiranje primarne zdravstvene zaštite i uvesti strukturirani način plaćanja – zahtjevi su udruga liječnika primarne zdravstvene zaštite čiji je cilj zaustavljanje urušavanja sustava.



S obzirom na najavljene odlaske u inozemstvo i velikog broja liječnika pred mirovinom, Hrvatska bi u sljedeće 4 godine mogla ostati bez 800 liječnika obiteljske medicine. Šest udruga koje okupljaju liječnike obiteljske medicine postiglo je konsenzus i zatražilo od ministra zdravstva Milana Kujundžića zaustavljanje urušavanja obiteljske medicine i otvaranje dijaloga o ključnim pitanjima struke.

Predstavnici udruga ukazuju na dugogodišnju kadrovsku devastaciju obiteljske medicine, u kojoj danas radi 2300 liječnika prosječne dobi od 55 godina. Zbog toga traže sustavno raspisivanje specijalizacija iz obiteljske medicine radi odražavanja kontinuiteta ordinacija i mogućnost zapošljavanja mladih doktora, koji bi do odlaska koncesionara u mirovinu s njima paralelno radili i educirali se, a zatim preuzeli ordinaciju.

O problemima liječnika obiteljske medicine govorilo se u večerašnjoj Temi dana u kojoj su gostovali dr. med. Zoran Maravić, dopredsjednik Hrvatskog društva za poslovnu etiku i zdravstvenu ekonomiku i dr. med. Sanja Klajić Grotić, liječnica obiteljske medicine.

Doktorica Sanja Klajić Grotić jedna je od liječnica koja je odlučila napustiti Hrvatsku. Nakon 25 godina rada u primarnoj zdravstenoj zaštiti donijela sam najtežu odluku u životu, izjavila je. Razlog te odluke je to što više nije u mogućnosti obavljati svoj posao onako kako bi željela. Nakon 80 pacijenata dnevno više nisam osoba koja je raspoložena i nasmijana, nisam liječnica kakva bih trebala biti. Stvorili su od nas papirologe. Ne želim biti papirolog, skretničar, želim biti liječnik, liječiti 20 pacijenata dnevno i posvetiti im se, istaknula je Sanja Klajić Grotić.

MP/hrt


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Povratnička inicijativa: Cilj je vratiti 500 tisuća Hrvata iz dijaspore u domovinu

Došli smo na 3,7 milijuna stanovnika u Hrvatskoj i 3,5 milijuna Hrvata izvan države, a…

9 sati prije

Analitičar: Grbin ima šanse za sastaviti Vladu kao Hajduk za titulu

Politički analitičar Jerko Trogrlić komentirao je pregovore nakon izbora. Trogrlić je odgovorio na pitanje je li…

9 sati prije

Završeni pregovori HDZ-a i DP-a: ‘Još nema dogovora oko većine’

Završio je sastanak u HDZ-a i Domovinskog pokreta održan Banskim dvorima. Iz obje stranke su…

9 sati prije