Bernardić je opet ‘briljirao’, u Saboru je pitao Plenkovića ‘Di su pare’?

siječanj 17, 2018 maxportal
Share Button

Nakon jednomjesečnog odmora danas je počela 7. sjednica Hrvatskog sabora na kojoj saborske zastupnike čeka više od 100 točaka dnevnog reda.  Sjednica je počela Aktualnim prijepodnevom, na kojemu pitanja premijeru Andreju Plenkoviću i članovima Vlade postavlja 39 zastupnika. 

Predsjedik SDP-a Davor Bernardić postavio je pitanje premijeru Andrej Plenkoviću o gašenju satirične stranica Di su pare na Facebooku te o filmu Ministarstvo ljubavi.

– Di su pare? – pitao je Bernardić, a onda napravio dugu dramatsku pauzu, tijekom koje je netko mogao pomislili da mu nije dobro.

–  Di je Pretjerivač? Di je Ministarstvo ljubavi? – nastavio  Bernardić, dodajući da se ne smije zatirati satira.

Bernardić je rekao da stranica Di su pare nije koristila govor mržnje, da ju je pratilo više od 300 tisuća ljudi, da joj se sam smijao i kad su bili satirični prema njemu. Naveo je primjer HBO koji na žestok i satiričan način izruguje Donalda Trumpa i pitao zašto Facebook stranica to ne može raditi u Hrvatskoj te što će Vlada napraviti da spriječi satiranje satire u Hrvatskoj i da vrati Facebook stranicu Di su pare.

Plenković je odgovorio da ne zna je li Bernardićevo pitanje plod team buildinga ili analitičkog pristupa.

– Što se tiče satire, humora, ironije, ja sam apsolutno za to. Veliki sam pobornik humorističnog pristupa politici i bilo kojem drugom aspektu hrvatskog društva. Imali ste nedavno jednog od trojice osnivača Ferala, gospodina Lucića, koji je preminuo, koji su još u vrijeme bivšeg režima znali kako na duhovit način pratiti društvene procese. I tada sam kao srednjoškolac pratio podlistak Slobodne Dalmacije – rekao je Plenković.

Što se tiče aluzije na cenzuru filma, HRT je apsolutno neovisan u odabiru programa, dodao je premijer

– U Hrvatskoj nema cenzure, svatko ima mogućnost govoriti ono što želi i misli sukladno zakonskim propisima i odgovornostima. To ne znači da u moderno vrijeme komunikacija treba dopustiti govor mržnje. Naprotiv – rekao je Plenković, dodajući da će Vlada izaći sa zakonskim prijedlogom na tu temu.

U komentaru na Plenkovićev odgovor Berneradić je kazao kako je on pitao o potiče li Facebook stranica Di si pare govor mržnje i kazao da se satira ne može podvući pod govor mržnje

–  Prije nekoliko dana ministar iz vaše Vlade je pokušao kreirati program HRT-a  želeći zabraniti film Ministarstvo ljubavi. Sada idete s prijedlogom zakona protiv govora mržnje, a zapravo da bi cenzurirali društvene mreže. Podsjetit ću vas da su prošle godine mladići uhićeni jer su ružno pisali o vama,  da je Nadzorni odbor HRT-a smijenjen jer je govorio o korupciji na HRT-u.

Sad idete s prijedlogom zakona, kakti, protiv govora mržnje, da biste cenzurirali društvene mreže. Dok traje sjedncia sabora šest ljudi je napustilo Hrvatsku, a sedmi je autobusu. Vaša Valda do sada nije učinila ništa, a jedno što želite kontrolirari medije i društvene mreže.

Hrvatska je već dobrano u cenzuri, postala je zemlja fake vijesti. Uzimate ljudima jedino što je ostalo, a to je sloboda govora i javne riječi. Budite sigurni, mi vam to nećemo dopustiti –  kazao je Bernardić.

Nakon slikanja s čokoladom Dorina i glavicom ogulinskog kupusa po izbijanju afere Agrokor, šef oporbe  dohvatio se jedne blokirane stranice na Facebooku. I to u vrijeme kad je pola Hrvatske na facebooku bilo blokirano, a brisane su objave i samom premijeru. Istina, stranice na Facebooku brisane su po nejasnim kriterijima i bez logičnih razloga ( tako je, na žalost, obrisana i stranica Di su pare), ali Vlada RH s tim nema nikakvog doticaja.

Ako smušeni šef SDP-a to nije znao valjda ima nekog suradnika da mu objasni kako je Facebook privatna američka tvrtka  i da s brisanjem profila i stranica hrvatska Vlada nema nikakve veze.

Ovako je zorno ilustrirao zašto hrvatska oporba nikad nije bila jadnija.

M. Marković/ Foto: Screenshot hrt

Komentari
Share Button