U vrijeme turističke sezone omiljeni sport u Hrvatskoj je postao objava računa s cijenama pića i hrane i rasprava o tome je su li usluge na Jadran preskupe.
Jadranko Hodak, poznatiji kao Bloger Krule, na svom je Facebook profilu podijelio dojmove iz jednog restorana u Sukošanu.
Dok se neki stranci (ali i Hrvati) žale na visoke cijene, hrvatski bloger je otkrio kako smatra da cijene i nisu toliko “napuhane”. U videu je ispričao da je za porciju prženih jadranskih lignji dao 24 eura, dok je točeno pivo četiri eura, što, prema njegovom mišljenju, nije preskupo.
O skupoći u Dalmaciji
“Kratki dokumentarni film o skupoći u Dalmaciji u trajanju od pet minuta. Osoblje ljubazno… uslužno… brzo. Hrana top. Obilna porcija (ali baš, baš) nakon koje mogu reći da sam sit. Sve je domaće pa i piva. A sad… kako to netko drugi vidi, prvo pogledajte video pa nabacite komentar, ali realan”, napisao je uz video.
“Sjeo sam ovdje, porcija jadranskih lignji s pomfritom košta 24 eura. I sad će netko reći: ‘Pa jebote, 24 eura za lignje?!’ Da, ali to su jadranske lignje. Nisu smrznute, nisu Ledo, nego prave jadranske.
Kratki dokumentarni film o skupoći u Dalmaciji u trajanju od 5 minuta
Osoblje ljubazno… uslužno… brzo.
Hrana TOP. Obilata porcija (al baš baš) nakon koje mogu reći da sam sit. Sve je domaće pa i piva.
A sad… kako to netko drugi vidi, prvo pogledajte video pa nabacite komentar… al realanObjavljuje Bloger Krule – Obrana i zaštita od gluposti u Četvrtak, 26. lipnja 2025.
A pomfrit? Domaći. Od domaćeg krumpira, ručno rezan, nije onaj zaleđeni. To košta 24 eura. Pivo je četiri eura, veliko, hladno, baš kako treba”, objasnio je.
“Je li to skupo? Nije”
“Skupo za strance? Kakve su to gluposti?! Stranac dođe, jede svježe jadranske lignje za 24 eura. Pa ne može ni sendvič u Hrvatskoj danas platiti ispod šest, sedam eura, a kamoli ovo. Još jednom ponavljam: ovo je more, nije jezero, nije potok, nije slivna voda. Ovo je Jadran, magistrala, restoran, pivo četiri eura, domaće lignje i pomfrit za 24. Što bi, trebali bi lignje biti osam eura, a pivo euro i 20?”, upitao je.
“Ne dajte da pljuju po nama”
“Je li to skupo? Nije. Hajdemo to svesti ovako: sad sam ovdje, tko zna kad ću opet doći? Ne radi cijene, nego jer put vodi dalje. I što, jednom da jedem i da kažem da je skupo? Pa bio bih proklet!
Ne dajte, ljudi, da drugi govore kako je sve skupo i loše. Ne dajte da pljuju po nama. Ako netko kaže da je ovdje 90 eura porcija lignji, neka mi pokaže gdje to točno. Gdje?!”, upitao je za kraj.
Reakcije na objavu
“Ne mjeri se sve po onome što si ti vidio i doživio… ili ja. Ima netko tko ovo gleda i kaže: ‘A gle sirotinje, na lignje spao’. Tebi skupo… meni sasvim ok… a nekom turbo jeftino”, napisao je Hodak u komentarima uz fotku računa iz restorana.
Njegova objava izazvala je podijeljene reakcije. Neki smatraju da je cijena opravdana ako je hrana kvalitetna, drugi su usporedili cijene s drugim zemljama, a treći pišu kako smatraju da je cijena njegovog obroka ipak preskupa.
“Znači 4 eura piva i 24 eura porcija lignji je sad odjednom jeftino… u prijevodu porcija lignji i dva piva 240 kn, četiri osobe da popiju po dva piva i pojedu po porciju ispadne marenda 960 kn.. Lijepo.”
“Eto za usporedbu prije par dana u Norveškoj sam pojeo sendvič s malo sira, salama u tragovima. Platio 40 eura pa ti vidi jesu li ti te lignje skupe ili jeftine, meni su recimo jeftine”, neki su od komentara.
Megy M. /Foto: Facebook