DAVOR ROSTUHAR JE PRVI HRVAT KOJI JE PJEŠKE OSVOJIO JUŽNI POL!

siječanj 17, 2018 maxportal
Share Button

U srijedu, 17. siječnja u 19:00 sati po hrvatskom vremenu, Davor Rostuhar zabio je hrvatsku zastavu na  Južni pol! 

U objavi na Facebooku nakog toga napisao je samo jednu riječ: POBJEDA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Rostuhar je prvi Hrvat i koji je pješke osvojio Južni pol i 21. osoba u svijetu koja je to uspjela:  “‘Presretan sam jer sam sami sebi dokazao da je moguće ostvariti snove.”

Ekspedicija je trajala 47 dana tijekom kojih je Davor sam, hodajući na skijama, bez dostave hrane i pomoći vjetra, pasa i sl. prešao 1163 km (ukupan uspon 2800 m) od ruba Antarktike do Južnog pola

Sve što mu je potrebno za život (šator, hrana, oprema i sl.) vukao je u sledu koji je na početku ekspedicije težio 135 kg. Dnevno je hodao između 10 i 12 h te prelazio u prosjeku 25 km dnevno. Imao je ukupno tri dana pauze. Temperature su bile između -15 i -27, uz windchill (osjećaj hladnoće) čak do -50.

Davor putem nije imao nikakvih problema. Trenutno se osjeća fantastično i veseli se što će uskoro pojesti pizzu i stati pod topli tuš.

– Postavio sam si ambiciozan cilj i putem do ostvarenja htio dokazati da se uz puno rada, vjere, truda i predanosti može ostvariti što god poželiš. Nadam se da će ova moja priča motivirati i druge ljude, kao što su drugi motivirali mene. Slijedite svoje snove. Moguće je!, rekao je Rostuhar.

Više o Davorovom pothvatu možete pročitati na stranicama Kluba za ekspedicionizam i kulturu, gdje se nalazi ekspedicijski dnevnik https://kek.hr/category/polarni-san-novo/ekspedicijski-dnevnik/.

Po dolasku u Hrvatsku, Davor će početi pisati knjigu koju će premijerno predstaviti na predavanju u Lisinskom krajem travnja.

Pratite Davora na interaktivnoj karti Antartike i saznajte više o ekspediciji na: Kek.hrFacebook profilu pod nazivom Davor Rostuhar – pisac i fotograf te na njegovu blogu.

Od posljednjge logora do Južnog pola pješačio je 15 sati:

Posljednji, 47. kamp. Na horizontu iza mene je mala točka koja se slabo vidi na fotografiji. Ta točka je 20 km udaljena znanstvena stanica na samom Južnom polu. Pročitajte kako je boraviti cijeli dan u zenu i kako se osjećam „Nadomak cilja“ http://bit.ly/kek-nadomak-cilja

 

Rostuhar se u  Hrvatsku vraća krajem siječnja.

Komentari
Share Button