Dekani Filozofskog i Katoličkog bogoslovnog fakulteta o pobuni protiv ‘klerikizacije obrazovanja’

10 travnja, 2016 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

EMISIJA „Aktualno” Hrvatskog katoličkog radija u subotu, 9. travnja bila je posvećena posljednjim događanjima na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, tj. o suradnji toga fakulteta i Katoličkoga bogoslovnog fakulteta.Ova tema je pobudila zanimanje javnosti nakon što je ovoga tjedna plenum Filozofskog fakulteta odbio prijedlog ugovora o suradnji s KBF-om. Sugovornici urednice Vjerskog programa HKR-a Tanje Popec bili su dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta dr. Tonči Matulić i dekan Filozofskog fakulteta dr. Vlatko Previšić.

Uvodno je dr. Matulić pojasnio kako se prije dvije godine KBF obratio Filozofskom fakultetu sa željom da ostvare ugovornu suradnju. Potpisan je ugovor koji je prošloga proljeća obustavljen, te je Filozofski fakultet izradio novi nacrt. Završetak procedure dorade ugovora je u tijeku.

No, kada je to trebalo privesti kraju, u posljednje vrijeme pojačali su se glasovi protiv koji nas prilično iznenađuju, rastužuju, na neki način pomalo i plaše. KBF smatra da je to unutarnji problem Filozofskog fakulteta, ističe Matulić.

TONČI MATULIĆ

Dr. Tonči Matulić

Dr. Previšić je naglasio kako tu nije riječ o nikakvoj integraciji, nikakvom spajanju, nego „je riječ o suradnji koja je i poželjna i potrebna i u pozitivnim aktivima Sveučilišta ugrađena da sastavnice, a sada ih je 34, međusobno surađuju”.

Nadovezujući se na to, dr. Matulić je rekao „radi se o čistom podvaljivanju”, dodavši kako je posrijedi „očekivana i priželjkivana, i od nas naravno željena suradnja između naših dvaju fakulteta za koje ja smatram da smo bratski, da smo zajedno s Pravnim fakultetom tres faciunt collegiums od kojih je izraslo i dalje se razvijalo moderno Sveučilište u Zagrebu od 1874., radi se jednostavno o suradnji”.

Ovdje je važno napomenuti, kako Filozofski fakultet potpisuje ugovore o suradnji i s drugim fakultetima. No, pod povećalom javnosti je samo ovaj s KBF-om. To je potvrdio i dekan Previšić, ističući kako takvi ugovori postoje s još četiri sastavnice, a ovih dana je izražena želja nekih odsjeka da sa još barem 3-4 fakulteta stupi u kontakt radi moguće suradnje.

Prema tome, u javnosti stvorena atmosfera gotovo do granice linča da je riječ samo o ugovoru s KBF jednostavno nije istina, a još manje neke izjave, laži, a gotovo i klevete su svakako neprihvatljive za ozbiljnu akademsku zajednicu. Akademska povezanost, međusobno pomaganje i slične aktivnosti su zapravo nešto za očekivati od fakulteta društvenog-humanističkog usmjerenja.

Vlatko-Previšić

Dr. Vlatko Previšić

Dužan sam reći, onima koji možda ne znaju da je naš Filozofski fakultet koji se nekad zvao Mudroslovni, prije više stoljeća bio jedan od tri fakulteta uz bogoslovni i pravni koji su do danas obrazovali najveći broj hrvatske inteligencije u području društveno-humanističkih znanosti i disciplina. Ne vidim onda zašto u tom području neki fakulteti ne bi surađivali. Pošto netko tome prilazi ne sa gledišta organizacijskih, obrazovnih, kulturoloških i svakih drugih pozitivnih razloga, nego to svodi na sukobe svjetonazora, svjetova, a sad se može apsolutno reći da je riječ i o politizaciji, rekao je dr. Previšić.

Dr. Matulić je upozorio i na činjenicu, da kada je riječ o Filozofskom fakultetu, da je riječ o manjini nastavnika i studenata koji imaju pravo izražavati neslaganje, ali ne mogu osporavati nešto što je najprirodnije, najnormalnije, što se očekuje, a što je i preporuka, a to je da dvije sastavnice surađuju na razini razmjene nastavnika, u znanstvenim istraživanjima, te na proširenju suradnje na zajedničkom planu izvođenja dvopredmetnih studija.

Time KBF želi doprinijeti ostvarenju suradnje, još većeg akademskog zajedništva, i time na kraju KBF želi pomoći samom sebi: svojem vlastitom većem otvaranju, i još plodonosnijoj i bogatijoj suradnji unutar Zagrebačke sveučilišne zajednice. Dakle, ne radi se o nikakvoj integraciji, klerikalizaciji, nametanju svjetonazora, mi svjetonazora nemamo. A ako imamo to je stil života, a to nam nitko ne može osporiti ili dovesti u pitanje, poručuje Matulić.

Na pitanje „je li moguće spriječiti širenje ovakve loše klime i tko je zaista protiv suradnje s KBF-om”, dekan Previšić je odgovorio: „teško je danas u tzv. otvorenom svijetu, otvorenom društvu, a neki to zovu i otvorena demokracija bilo kome zabraniti. Nesreća je jedino što jedan manji broj tih osoba koje to potiču i provode to rade gotovo profesionalno. I to rade ne samo na ovom plenumu, nego to su radili 2009. na onom glasovitom plenumu.

Ako su to profesionalci, bukači, ili studenti koji do danas nisu diplomirali, mislim da je u tome jedan odgovor, i to nije dobro za moj fakultet, i što mi je žao. Ja sam dekan koji želi i hoće štiti interese Fakulteta, ali nikako s gledišta uskih interesa i uskih i uskogrudnih koristi. Moje ću studente čak i kada na plenumima i medijima i bilo gdje izjavljuju i daju dobre, konstruktivne, dobronamjerne prijedloge apsolutno poslušati”.

Upozorio je i na činjenicu da kad se govori da su to stavovi studenata, „onda treba reći da je na Filozofskom fakultetu oko 7000 studenata od preddiplomskog, diplomskog, poslijediplomskog, pa se ne može reći da je to stav svih studenata. Ima i drugih studenata koji imaju svoje mišljenje, ali ga ne iskazuju na ovaj način. I to mi je žao. Također kad se kaže da su to stavovi i profesora, i njih je jedan broj. Moramo imati odgovornost za izgovorenu riječ, i ne smijemo tek tako iznositi neke stvari koje stalno ne stoje”.

Također je napomenuo, da je za njega legalna instanca Zbor studenata. Plenum nije adresa koja bi ga obvezivala.
FFZG transparent

Na primjedbu koja se čula da bi se potpisivanjem ugovora o suradnji u dvopredmetnom studiju između Filozofskog fakulteta i KBF-a mogla otvoriti i vrata diskriminaciji, dekan Matulić postavlja retoričko pitanje „u kojem se pogledu radi diskriminacija, ukoliko niti imamo ugovor pred sobom, niti imamo ugovorene obveze o tome pod kojim uvjetima će studenti koji prvotno upisuju na KBF-u odlaziti na drugi predmet na FF, i obratno? Mi još na papiru nemamo ništa, ali princip te suradnje upisnih uvjeta i kriterija mora biti po načelu reciprociteta”.

Dekan KBF-a dr. Matulić zaključuje da nedavna događanja ne mogu zaustaviti daljnju suradnju.

Odluci KBF-a da uspostavi suradnju s Filozofskim fakultetom neće stati na put ova ružna, neželjena i u mnogome neakademska događanja na Filozofskom fakultetu. Naša volja je izražena, i mi želimo suradnju uspostaviti i u budućnosti kvalitetno surađivati na dobrobit obaju fakulteta, na dobrobit sveučilišta, na dobrobit cijelog hrvatskog društva.

Na kraju konačna odluka je na Filozofskom fakultetu i njegovom najvišem tijelu Fakultetskom vijeću da donese odluku da idemo u suradnju, zaključio je Matulić.

D. L. /IKA


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  


-->