FOTO: Hrvatska dočekala 2018., pogledajte kako je bilo po gradskim trgovima

siječanj 1, 2018 maxportal
Share Button

NOVA 2018. godina dočekana je i u Hrvatskoj, a veliki broj građana odlučio se za doček na otvorenom.Dubrovčani i njihovi gosti su novu 2018. godinu dočekali na prepunom Stradunu uz koncert Dine Merlina, Songkillersa i Pravila igre, a okupljenom mnoštvu čestitao je i dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

“Vama i vašim obiteljima želim puno zdravlja, a našem gradu i domovini i cijelom svijetu želim mir koji nam je prijeko potreban. Mir nas vodi u bolju i uspješniju budućnost”, poručio je Franković nakon ponoći.

“A sad po starom običaju zaplešimo valcer uz La musica di notte. Stradun, zapleši!” rekao je dubrovački gradonačelnik Franković u novogodišnjoj čestitci svojim sugrađanima i gostima grada.

Program dočeka počeo je u nedjelju na staru godinu Dječjim dočekom uz Djeda Mraza i vilenjake te tradicionalnom kolendom Folklornog ansambla Linđo, zbora Libertas i Gradske glazbe Dubrovnik.

U ponedjeljak 1. siječnja u podne na Stradunu će se održati tradicionalni novogodišnji koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra, a dva sata kasnije uslijedit će i međunarodna utrka DuRun10k.

U Osijeku organiziran doček dječje Nove godine

Osječani su novu 2018. godinu, uz dočeke u svojim domovima te brojnim ugostiteljskim objektima, tradicionalno dočekali na središnjem gradskom Trgu Ante Starčevića te, ove godine, i na Trgu Ivana Pavla II., kod osječke konkatedrale, u organizaciji grada Osijeka i sufinanciranje Osječko-baranjske županije.

Uz čaj i kuhano vino te gastronomsku ponudu u sklopu osječkog Adventa stanovnike Osijeka i njihove goste su zabavljali glazbena skupina Detour i Zvonko Bogdan.

Točno u ponoć, uz vatromet i zvuke valcera, okupljenima su Novu godinu čestitali osječki gradonačelnik Ivan Vrkić te osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

“Dragi sugrađani, sretna vam i uspješna Nova godina. Živjeli”, poželio je građanima gradonačelnik Vrkić.

Uz čestitke župan Anušić poželio je građanima da im 2018. godina bude bolja nego prethodna.

Za osječke umirovljenike Gradska uprava organizirala je doček u Esseker centru, a odmah nakon dočeka na središnjem gradskom trgu obišao ih je gradonačelnik Vrkić sa suradnicima.

Po prvi puta grad je na Silvestrovo, na Trgu Ivana Pavla II. organizirao i doček dječje Nove godine, a najmlađim sugrađanima točno u podne Novu godinu čestitala je dogradonačelnica Žana Gamoš.

Split: Opara pjevao ‘Ništa kontra Splita’

Na prepunoj splitskoj Rivi okupljeni Splićani i njihovi gosti dočekali su novu 2018. godinu uz velik vatromet i nastup pjevača Joška Čagalja Jole, a 15-tak minuta iza ponoći u Galeriji Fotokluba Split otvorena je Novogodišnja izložba fotografija Marjan – simbol i inspiracija.

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara i župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban na dočeku Nove godine su na splitskoj Rivi s Jolom otpjevali pjesmu Ništa kontra Splita.

Obraćajući se kratko nazočnima gradonačelnik je rekao kako će 2018. biti još bolja nego 2017. godina. Poželio je sreću, zdravlje i veselje svim Splićanima, a u izjavi novinarima istaknuo je kako je Split šampion turizma u Hrvatskoj te da on želi da se tako nastavi i ubuduće.

“Ja ću se sa svojim suradnicima truditi da to tako i bude”, kazao je Krstulović Opara.

Župan Blaženko Boban je s pozornice poželio svim građanima Splita i županije “sretnu i berićetnu” 2018. godinu, a potom je u kratkoj izjavi za novinare rekao kako želi sreću svima u gradu i županiji, najviše zdravlja i veselja, a da će sve ostalo doći samo po sebi.

Svečani doček 2018. godine počeo je na Rivi na Silvestrovo oko 21 sat nastupom pjevačke skupine Mjesni odbor, a nakon nastupa Jole goste je nastavila zabavljati glazbena skupina Gustafi.

Petnaestak minuta poslije ponoći u Galeriji fotografije Fotokluba Split otvorena je Novogodišnja izložba pod nazivom Marjan – simbol i inspiracija.

Istodobno s dočekom Nove na Rivi, na obližnjem splitskom trgu Pjaca priređen je Salsa plesni doček na otvorenom, gdje su uz latino ritmove plesali, uz Splićane, pretežito inozemni turisti.

Ravnateljica turističke zajednice Split Alijana Vukšić rekla je kako je u Split za doček nove 2018. godine stiglo više turista nego godinu dana ranije.

”Trenutačno u Splitu za novogodišnje blagdane boravi više tisuća stranaca, koji su posebice zainteresirani za hrvatska tradicijska jela, naše gastronomske specijalitete, a u zabavnom programu osmislili smo da u Novu godinu uđemo rasplesani”, rekla je Vukšić za Hinu.

Uvertira novogodišnjem dočeku na Rivi upriličena je na Silvestarsku večer zabavnim programom Adio 2017. u Turističkoj palači te ispred Galerije umjetnina, programom Splitski novogodišnji tulum.

Zadnjeg dana 2017. u Splitu su na ulicama, trgovima i parkovima organizirani različiti programi ispraćaja stare i doček nove 2018. godine.

Točno u podne je na splitskoj Pjaci organiziran program Uranila nova, a poslijepodne je na tom trgu organiziran Ulazak u novu uz snježne pahulje.

Pod nazivom Advent u Đardinu u tom je splitskom parku tijekom dana priređen novogodišnji scensko-glazbeni program za djecu i goste, a ispred Galerije umjetnina bio je jazz party.

Riječani slavili na Korzu i Trsatu uz Jinxe i Crvenu jabuku

Najveći javni doček nove 2018. godine na otvorenom u Rijeci i ove godine tradicionalno je bio na Korzu, gdje se okupilo više tisuća Riječana i njihovih gostiju, a javni novogodišnji doček organiziran je i na Trsatu.

Glazbeni uvod u novogodišnju proslavu bio je nastup riječkog kantautora Borisa Štoka s pozornice na Korzu, a neposredno prije ponoći i ulaska u novu godinu Riječane i njihove goste zabavljala je zagrebačka rock grupa Jinx. Za kraj fešte na Korzu, oko 1 sat, predviđen je nastup Crvene jabuke.

Točno u ponoć na pozornicu je izašao riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i čestitao Novu godinu.

“Želim svima puno sreće, uspjeha i zdravlja u godini u kojoj počinje odbrojavanje za 2020., godinu u kojoj Rijeka postaje Europska prijestolnica kulture”, naveo je gradonačelnik.

“Tad će Rijeka Europi i svijetu pokazati što može kao luka različitosti”, kazao je Obersnel, podsjećajući na temelj programa EPK 2020. u Rijeci.

Promet središtem Rijeke i glavnim prometnicama zatvoren je tijekom novogodišnje noći, a s jednog na drugi kraja grada moguće je doći sjevernim koridorom.

U Puli je, uz mnoštvo svijeta, Nova godina dočeka uz cjelovečernji koncert Prljavog kazališta i odličnu atmosferu.

U središtu grada otvorena je većina ugostiteljskih lokala, među kojima su se neki odlučili na zatvorene organizirane proslave, uz plaćanje ulaza, a drugi su otvoreni svim namjernicima do ranih jutarnjih sati.

Ovoga puta doček na otvorenom je organiziran i na Trsatskoj gradini, uz glazbu klape Nevera i nastup DJ Fishera.

Opatija je, kao i prethodnih godina, javni doček za građane organizirala na dvije lokacije. Na prostoru ispred Mrkata, odnosno opatijske tržnice, od 22 sata na Silvestrovo feštalo se uz Koktelse i Leteći odred. Ispred umjetničkog paviljona Juraj Šporer u Novu godinu uvela je svirka Xfinity Banda.

U Varaždinu je više od 400 trkačica i trkača iz 11 zemalja u Novu godinu utrčalo na 40. izdanju varaždinske Novogodišnje utrke.

Komentari
Share Button