KAOS U PRAVOSUĐU – TKO ĆE RAŠČISTITI KRIMINAL U DORH-u I USKOK-u? 

2 ožujka, 2020 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Maxportal je objavio više kaznenih prijava protiv bivše zamjenice ravnatelja Uskoka, bivše županijske državne odvjetnice u Zagrebu a sada zamjenice glavnog državnog odvjetnika Sani Ljubičić te ostalih odgovornih osoba Državnog odvjetništva i USKOK-a koje su u predmetu tzv. „HPB Bankomat“ sudjelovale u zlouporabama i nezakonitim radnjama, između ostalih nezakonitom plaćanju vještaka Vladimira Krkleca za izradu nalaza i mišljenja po višestruko većim cijenama od propisanih čime je državni proračun oštećen u najmanjem iznosu od 250.000,00 kuna, proslijeđene na nadležno postupanje USKOK-u.Zlouporabe Državnog odvjetništva i USKOK-a koji su protivno zakonu provodili istragu i kriminalističko istraživanje nad grupacijom Fantasyland i njenim odgovornim osobama više od 8 godina bile su u više navrata  i temom rasprave pred Hrvatskim saborom kada je saborski zastupnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić prozvao bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i Dražena Bošnjakovića za zataškavanje kriminala unutar Državnog odvjetništva i USKOK-a i nepostupanje po prijavama protiv bivše Cvitanove zamjenice Sani Ljubičić.

I saborski zastupnik MOSTA Miro Bulj uputio je 2. kolovoza 2019.g. zastupničko pitanje ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću, a što je već objavljeno na maxportalu, vezano uz zlouporabe i nezakonitosti Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Državnog odvjetništva RH i Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku koji su po prijavama Hrvatskog fonda za privatizaciju i njegovih pravnih sljednika protivno zakonu više od 8 (osam) godina, od 2010.g. do 2018.g. provodili istragu i kriminalističko istraživanje protiv grupacije Fantasyland i njenih odgovornih osoba, zaključno do dana 30. 05. 2018.g. kada je donijeta državnoodvjetnička odluka kojom je utvrđeno da „analizom prikupljenih pravno relevenatnih podataka i dokaza nije utvrđeno postojanje osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela“.

Maxportal je objavio i više zahtjeva prijavitelja Slavena Čolaka te društva Fantazija projekt d.o.o. i dr. upućenih Ministarstvu pravosuđa RH tijekom razdoblja 2014.g. – 2018.g. za provođenje inspekcijskih nadzora nad radom Državnog odvjetništva vezano uz brojne zlouporabe i nezakonita postupanja Sani Ljubičić i ostalih odgovornih osoba Državnog odvjetništva i USKOK-a u 5 (pet) različitih predmeta, između ostalih i u ovom predmetu po kojem je saborski zastupnik Miro Bulj postavio pitanje ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću, a vezano uz lažne prijave HFP-a i njegovih pravnih sljednika AUDIO i CERP-a po kojima su Državno odvjetništvo i USKOK protivno zakonu više od 8 godina vodili istragu i kriminalističko istraživanje.

Maxportal je u više navrata zatražio i očitovanja Ministarstva pravosuđa i ministara pravosuđa o tome što je Ministarstvo pravosuđa poduzelo po zahtjevima grupacije Fantasyland za provođenje inspekcijskih nadzora u kojima su konkretno navedene zlouporabe i nezakonitosti konkretno navedenih odgovornih osoba Državnog odvjetništva i USKOK-a, no odgovor do današnjeg dana nismo dobili.

Podnositelji kaznenih prijava Slaven Čolak, Fantazija projekt d.o.o. i dr. putem više desetaka dopisa i opetovanih požurnica za postupanjem upućenih USKOK-u (ravnateljici USKOK-a) i DORH-u (glavnom državnom odvjetniku) te ostalim nadležnim tijelima i institucijama zatražili su žurno postupanje po kaznenim prijavama protiv prijavljenih Sani Ljubičić i dr., vještaka USKOK-a Vladimira Krkleca te ostalih odgovornih osoba Državnog odvjetništva i USKOK-a koje su u predmetu tzv. „HPB Bankomat“ sudjelovale u zlouporabama i nezakonitim radnjama, između ostalih nezakonitom plaćanju vještaka Vladimira Krkleca za izradu nalaza i mišljenja po višestruko većim cijenama od propisanih čime je državni proračun oštećen u najmanjem iznosu od 250.000,00 kuna, proslijeđene na nadležno postupanje USKOK-u.

Maxportal objavljuje dopis podnositelja kaznenih prijava Slavena Čolaka, Fantazija projekt d.o.o. i dr. od 21. veljače 2020.g. upućen prvoj zamjenici glavnog državnog odvjetnika koja je nakon ostavke glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića preuzela čelno mjesto u DORH-u, a kojim dopisom se traži žurno postupanje po kaznenim prijavama protiv Sani Ljubičić kako po istima ne bi nastupila zastara, a za što bi u tom slučaju odgovornost snosila Republika Hrvatske te DORH i odgovorne osobe DORH-a.

SANI LJUBIČIĆ POČINILA IDENTIČNO KAZNENO DJELO KAO I PRAVOMOĆNO OSUĐENI BIVŠI POTPREDSJEDNIK VLADE RH DAMIR POLANČEC

U dopisu – požurnici Fantazija projekt d.o.o. i dr. od 21. veljače 2020.g. upućenoj prvoj zamjenici glavnog državnog odvjetnika gđi. Zlati Hrvoj Šipek, između ostalog stoji

„Gdin. Dražen Jelenić je dao ostavku na mjesto glavnog državnog odvjetnika jer je član lože kako se ne bi dovela u pitanje njegova nepristranost i moguće pogodovanje interesima članova lože, a s druge pak strane gdin. Mladen Bajić je i bez pripadanja članstvu neke lože (što barem za sada još uvijek nije poznato i javno objavljeno), počinio čitav niz zlouporaba i nezakonitosti koje još uvijek nisu sankcionirane pogodujući svom krugu bliskih osoba s kojima ga veže višegodišnje poznanstvo, sa nekima i duže od 20 godina kao što je to pred Županijskim sudom u Zagrebu potvrdio i sam vještak Ante Blažević kojeg je upravo Mladen Bajić kao glavni državni odvjetnik angažirao u predmetu tzv. „HPB Bankomat“ 2010. godine za izradu nalaza i mišljenja, a sve to unatoč činjenici da je vještak Ante Blažević u isto vrijeme od 2010.g. pa sve do 2014.-te godine obnašao dužnost predsjednika uprave Banke Splitsko Dalmatinske koja se u to isto vrijeme 2010.g. – 2014.g.  nalazila u suvlasništvu supruge glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića gđe. Ecije Bajić Kuljiš (a koja Banka Splitsko Dalmatinska je konkurentska Banka Hrvatskoj poštanskoj banci d.d.), što predstavlja ne samo višestruki sukob interesa već i teški oblik zlouporabe i nezakonitog postupanja zbog kojeg je Mladen Bajić već odavno trebao biti razriješen s dužnosti upravo identično kao i sve ostale prijavljene odgovorne osobe USKOK-a Sani Ljubičić i dr. koji su vještacima USKOK-a u predmetu tzv. „HPB Bankomat“ za izradu nalaza i mišljenja platili 11 puta veći iznos od propisanog.

Za razliku od članstva u loži, predhodno navedeno postupanje prijavljenih odgovornih osoba Sani Ljubičić, Mladena Bajića i dr. predstavlja teški oblik zlouporabe položaja i ovlasti koji je već odavno trebao biti sankcioniran od strane gore naslovljenih nadležnih tijela i institucija.

Kako već postoji i pravomoćna presuda Županijskog suda u Zagrebu vezano uz zlouporabe i nezakonitosti pri preplaćivanju studija (a zbog čega je pravomoćno osuđen bivši potpredsjednik Vlade RH gdin. Damir Polančec), slijedom čega postoji i državnoodvjetnička i sudska praksa, gore naslovljenima (Državno odvjetništvo RH i USKOK) je znatno pojednostavljena procedura postupanja po predmetnoj kaznenoj prijavi vezano uz preplaćivanje vještaka USKOK-a Vladimira Krkleca po 11 puta većoj cijeni od propisane slijedom čega se opetovano traži postupanje DORH-a i USKOK-a te promptno i bez odlaganja donošenje meritorne državno odvjetničke odluke i sankcioniranje prijavljenih osoba gđe. Sani Ljubičić i dr.

I ispodprosječni pravnik bi u roku od 24 sata riješio predmet nezakonitog plaćanja vještaka Vladimira Krkleca za što je potrebno samo izvršiti uvid u 2 računa po kojima su u istom predmetu tzv. „HPB Bankomat“ (predmet Županijskog suda u Zagrebu br. K-US-10/13 – bivši predmet USKOK-a br. K-US-148/09, IS-US-18/09) izvršena plaćanja od strane USKOK-a i Županijskog suda u Zagrebu, a Ministarstvo pravosuđa, Državno odvjetništvo i USKOK već godinama ne postupaju po prijavama pokušavajući zataškati prijavljene zlouporabe i nezakonitosti bivše zamjenice ravnatelja USKOK-a Sani Ljubičić i dr., a što više nije moguće.“

Maxportal objavljuje u cijelosti dopis podnositelja kaznenih prijava Slavena Čolaka, Fantazija projekt d.o.o. i dr. od 21. veljače 2020.g. upućen prvoj zamjenici glavnog državnog odvjetnika, ravnateljici USKOK-a, Ministarstvu pravosuđa RH, Hrvatskom saboru – Odbor za pravosuđe – Odbor za predstavke i pritužbe i dr.

Kaznene prijave Slavena Čo… by Maxportal.hr

M.Marković /Foto: pxll

 


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •