Kapulica: Ima li Milanović ijednu primjedbu na karijeru generala Validžića?

11 srpnja, 2023 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Predsjednik i premijer potpisali su odluku kojom ovlašćuju jednog djelatnika Vojne sigurnosno-obavještajne agencije za obavljanje nužnih poslova u sljedećih mjesec dana, jer u ponoć ravnatelju Ivici Kinderu istječe mandat. Hoće li u mjesec dana predsjednik i premijer postići dogovor o novom ravnatelju? Kakva je njihova komunikacija? Ponaša li se predsjednik kao šef oporbe, kako tvrdi premijer?Mario Kapulica, potpredsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost (HDZ), rekao je kako je današnji dogovor pokazao da prijedlog dogovora nije bio ni nezakonit, ni protuustavan, niti je bio državni udar, niti pokušaj stranačkog preuzimanja obavještajnog sustava.

– Dogovor je potvrdio i da se za usuglašavanje nije nužno sjesti i razgovarati, rekao je.

Dodao je kako, što se tiče područja izravnih ovlasti i suovlasti, misli da bi predsjednik RH trebao igrati puno konstruktivniju ulogu u hrvatskom društvu.

– Sam predsjednik Milanović koji je bio i predsjednik Vlade, trebao bi se strože držati svojih ustavnih ograničenja, jer je to s čime je izašao kada je tražio potporu birača, naglasio je Kapulica.

– Ovih mjesec dana je predah koji treba iskoristiti da se konačno riješi pitanje koje je pokrenuto još u veljači. Prijedlog je na stolu –  to je Mijo Validžić, dragovoljac Domovinskog rata, četiri i pol godina bio je u antiterorističkoj jedinici Lučko, prošao sva bojišta, bio zapovjednik gardijsko-motorizirane brigade, danas je treći čovjek vojno obavještajne službe, najviše rangirani časnik i jedini general u sustavu, istaknuo je, te dodao:

– Ne znam kakve naočale netko treba staviti da bi vidio da je to dobro za državu, obavještajni sustav i predsjednika države koji je korisnik informacija i usluga tog obavještajnog sustava.

Arsen Bauk, potpredsjednik Kluba zastupnika SDP-a, rekao je da je Kapulica iznio nekoliko zanimljivih teza.

– Nacija se nije zabrinula, ali premijer je. Premijer je shvatio da nema tog časnika oružanih snaga RH koji bi zbog njegovog ega bio spreman staviti svoju vojnu karijeru na kocku da prihvati nešto i da drugi dan bude umirovljen. I kada je shvatio da je predsjednik to poručio u svom obraćanju, onda su se tražila druga rješenja. To je bila situacija kada se otvorio put prema današnjem dogovoru, rekao je.

( Po Zakonu o obrani nejasno je može li Predsjednik umiroviti  časnika HV-a ili samo odbiti imenovati i smijeniti s dužnosti. Jedni stručnjaci tvrde da može, pozivajući se na Mesićevu odluku o umirovljenju 12 generala iz 2000. godine, dok drugi tvrde da po Zakonu iz 2013. Predsjednik nema te ovlasti, op. a.)

Zanemariva tema

Nino Raspudić, saborski zastupnik Mosta, smatra kako ovo je zanemariva tema s obzirom da imamo veliku i drsku plinsku aferu. Podsjetio je da je prije više od godinu dana u Zagrebu pala letjelica koja, kako je rekao, pukim čudom nije nikoga usmrtila.

– Mi do dana današnjeg ne znamo čija je letjelica, zašto je doletjela, koje su bile rupe u NATO štićenju neba i je li nešto pojačano u odnosu na tada, rekao je.

– Činjenica da Banožića nema više u pregovorima nego je sad Medved, govori da je Plenković podvio rep u ovom srazu. A podvio ga je jer je u golemim problemima oko plinske afere. Popustio je na mjesec dana, a hoće li se sraz nastaviti ovisi i o plinskoj aferi, rekao je.

Obraćanje predsjednika Milanovića

Hrvoje Zekanović, saborski zastupnik, Hrvatska demokršćanska stranka osvrnuo se na obraćanje predsjednika Milanovića, te rekao da ga je ono podsjećalo na obraćanje Putina koji je prije 500 dana najavio specijalnu vojnu operaciju.

– On je u javnom prostor napravio sve što je mogao i onda je napravio taj performans. Milanović je shvatio da sve što je pokušao napraviti, da ovaj put neće proći. Drago mi je da je podvio rep i da je shvatio da treba razgovarati, rekao je dodavši kako misli da će se postići dogovor u sljedećih mjesec dana.

Dodao je i kako misli da je Milanović napravio ovo u dogovoru s kolegama u oporbi.Na pitanje je li Milanović šef oporbe, Bauk je rekao kako je Milanović šef države.

– To je fraza koju premijer koristi kada želi diskreditirati političare iz oporbe jer ako je šef oporbe predsjednik Republike, onda su svi razina ispod, rekao je.
Kapulica je Bauku odgovorio kako je Milanović sam rekao da je vođa oporbe.

– On to ne krije i stalno pokazuje ponašanjem i djelovanjem.

Dodao je i kako smatra da se politička komunikacija u Hrvatskoj srozava, ali da je glavni generator Zoran Milanović.

– O tome svjedočimo svaki dan, rekao je.

Izborna godina

Kad je riječ o izbornoj godini, voditelj je upitao Bauka, je li im žao što su dobili odbijenicu od Možemo?

– Nije. Što se tiče predizbornih koalicija, u ovom trenutku razmišljamo samo o sebi, o tome kako ćemo se pozicionirati u političkom, kadrovskom, organizacijskom smislu, a u drugom planu nam je eventualno pronalaženje partnera koji mogu biti od centra na lijevo. Naravno, to je teoretska mogućnost, ali mi smo spremni ići na izbore u svim kombinacijama.

Godine 2000., 2003., 2011., 2015., 2016. i 2020. smo išli u koaliciju, nekad širim nekad manjim. Godine 2007. smo išli samostalno. Prema tome, za nas nije nikakva nova situacija, istaknuo je.

Dodao je kako nije sudjelovao u pregovorima pa ne zna jesu li u potencijalnoj predizbornoj koaliciji inzistirali da SDP ima premijera.

– Pregovora nije ni bilo. Da bi pregovori bili otvoreni, treba se najprije dogovoriti da se ide u pregovore. Nisam ovoga shvatio da su kolege željeli pregovarati, nego su oni iz nekih svojih razloga ocijenili da im je, kako su rekli, da misle da ćemo zajedno bolji rezultat postići ako idemo odvojeno, a ostavili su otvorenu mogućnost u nekim izbornim jedinicama da se formira i širi savez, rekao je.

Prva predizborna koalicija koju imamo – Most-Suverenisti.

– Do suradnje je došlo spontano. Kad vidite u Saboru da podržavate sve inicijative jedni drugih, da se radilo jako dobro na nekim sličnim temama, primjerice zastupnica Vučemilović i Selak-Raspudić, da imate vrlo slične, bliske vrijednosti, da smo komplementarni kada se gleda karta Hrvatske, otprilike gdje tko ima težište i gdje je jači.

Vrlo lagano, iznenađujuće brzo je došlo do jednog dogovora bez ikakvog cjenkanja i sam način na koji je došlo do dogovora govori o vrijednosti te priče.

Nadam se da je ovo samo početak. Mi ćemo nastojati i objediniti, na drugu stranu od ovoga što je rekao kolega Bauk, od centra prema desno, sve nekompromitirane opcije i pojedince, pritom gotovo mislim na ljude koji do sada nisu bili uključeni u politiku i politički život, a koji će možda osjetiti potrebu da se uključe, rekao je Raspudić.

Izvanredna sjednica Sabora

Na pitanje očekuje li da će predsjednik sazvati izvanrednu sjednicu Sabora, Bauk je rekao kako predsjednik može predložiti sazivanje izvanredne sjednice.

– Ne mogu reći da očekujem jer se to još nije dogodilo u parlamentarnoj praksi Hrvatske, istaknuo je.

Osvrnuo se i na plinsku aferu.

– S obzirom na ovlasti Ministarstva gospodarstva i na sve što znamo moramo vidjeti tko je kome šef Filipović Barbariću ili Barbarić Filipoviću. Pozvao bi Filipovića ako mu je teško raditi s time da šef HEP-a ima jaču političku zaleđinu od njega, neka podnese ostavku i surađuje u istrazi kao građanin, rekao je.

– I neka kaže tko su predatori, dodao je Raspudić.

D.M. /Foto: hrt


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  


-->