Ljevičarski mediji napali HTV zbog Igora Vukića i knjige ‘Radni logor Jasenovac’

svibanj 31, 2018 maxportal
Share Button

U emisiji HRT-a “Dobar dan, Hrvatska” urednice Karoline Vidović Krišto, govorilo se o logoru Jasenovac. Povod je nova knjiga novinara i istraživača Igora Vukića, “Radni  logor Jasenovac”. Voditelji emisije bili su Marina Medved Pulić i Franjo RidjanProšlog je petka u Hrvatskom Novinarskom domu predstavljena nova knjiga novinara i istražitelja Igora Vukića, “Radni logor Jasenovac”, u kojoj je na temelju znanstvenog istraživanja, arhivske građe i dokumenata obradio razdoblje od 1941. do 1945. godine.

Na pitanje zašto se odlučio za istraživanje ove teme Vukić je, među ostalim, spomenuo članove svoje obitelji, pripadnike srpskog naroda, koji su svjedočili događajima u Jasenovcu.

Govorio je o mnogim lažima koje se desetljećima govori o Jasenovcu: “Najgnjusnija laž, istaknuo je Vukić, je ona o navodno 20 tisuća ubijene djece.” U emisiji je iznio nekoliko zanimljivih podataka i rezultata svoga istraživanja te izrazio želju da se na svim razinama nastavi istraživati istina o Jasenovcu.

Voditelj Frano Ridjan u uvodu rekao  da je “razgovarati o Jasenovcu  uvijek nezgodno, nekima neugodno, ali nekim novim generacijama izuzetno potrebno da bi napokon mogli okrenuti jednu novu stranicu povijesti i otvoreno razgovarati o svemu onome što je bilo loše, dobro ili moglo biti bolje u nekim prijašnjim generacijama”.

Vukić  je studiju naglasio da je Jasenovac bio radni logor i sabirni centar.

“Naša istraživanja pokazuju da je to zapravo bio jedan zatvor, mjesto internacije za protivnike aktivne NDH koji su nešto učinili protiv nje. To je bilo i mjesto internacije jedne grupe Židova koji su bili izuzeti od općih deportacija kojima je bila izložena židovska populacija u sjevernom dijelu Hrvatske”, rekao je Vukić.

Naglasio je da je “čak i prema dokumentima jugoslavenske tajne službe, UDB-e, ti ljudi su imali veću šansu preživjeti rat od onih koji su bili odvedeni u njemačke logore”

Vukić je tajnik društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, potječe iz srpske obitelji čiji je veliki dio tijekom Drugoga svjetskoga rata prošao kroz logor Jasenovac.

U emisiju je pozvan i Hrvoje Klasić koji je najprije pristao, pa potom otkazao gostovanje.

“Nemate pravo zaboraviti vašu povijest. Ne zbog osvete, nego zbog mira”, jedna je od poruka pape Franje za njegova boravka u susjednoj BiH 2015. godine upućena i hrvatskome narodu. Povijesne prijepore valja razjasniti, činjenice utvrditi.

Gostovanje Vukića na HRT-u većina ljevičarskih medija u Hrvatskoj proglasila je skandaloznim.

Problem vide u samom Igoru Vukiću za kojega pišu da je “široj javnosti donekle poznat po revizionističkim tvrdnjama o naravi i funkciji koncentracijskog logora Jasenovac prema kojima je to bio radni logor i sabiralište radne snage za njemačke tvornice” te da “u Jasenovcu nije bilo nikakvih masovnih i serijskih ubojstava”.

Vukiću i istomišljenicima zamjeraju izjave da je u Jasenovcu bilo tek ‘nekoliko skupnih egzekucija koje su bile posljedice odmazde za bjegove, disciplinske prekršaje ili pokušaje pobune’.

D. Lukić/foto:screenshot

Komentari
Share Button