Kategorije Premium sadržaj

Malenica: Milanovićeve izjave odmažu Boysima uhićenim u Grčkoj

Širi dalje

Ministar pravosuđa Ivan Malenica rekao je u srijedu kako nije siguran koliko izjave predsjednika RH Zorana Milanovića o pritvaranju hrvatskih navijača u Grčkoj pomažu našim državljanima, prije bi, kaže, rekao da odmažu.



“Mi od samog početka pružamo konzularnu, a isto tako i pravnu pomoć hrvatskim državljanima. Provodimo i određene aktivnosti koje se možda i ne vide u javnosti, razgovaramo s kolegama u Grčkoj, a to ćemo činiti i u budućnosti. Mislim da treba poštovati grčka tijela, njihovo neovisno pravosuđe koje treba utvrditi sve elemente događaja”, rekao je Malenica u Dnevniku Nove TV.

On se time referirao na Milanovićeve tvrdnje kako su hrvatski navijači u Grčkoj zarobljeni kao da je rat, da ih se tretira kao korov, te da postupanje grčkih vlasti prema njima nema veze s pravom, demokracijom i poštivanjem ljudskih prava.

Malenica je također kazao kako je konzularna služba intervenirala kod upravitelja zatvora u kojem se prijetilo uhićenom Bad Blue Boysu. Dobio je, kaže, informaciju od grčkog ministra vanjskih poslova da je konzularna služba u Grčkoj kontaktirala upravitelje zatvora i riješila situaciju “u vidu premještaja naših državljana koji se nalaze u tom kaznenom tijelu”.

Što se tiče jamčenja sigurnosti hrvatskim državljanima, rekao je da on i ministar vanjskih poslova od početka komuniciraju s kolegama u Grčkoj. “Ističemo ne samo pravo na pošteno suđenje, nego i sigurnost u zatvorskom sustavu”, naglasio je.

“Naši su državljani premješteni u ukupno 21 kazneno odnosno zatvorsko tijelo”, rekao je resorni ministar dodavši da će im konzularna služba biti na dispoziciji, Ministarstvo vanjskih poslova će pojačati tim ljudi, a formiran je i call centar za njihove roditelje i obitelji.

Konzularna služba svim je našim državljanima na raspolaganju,  donijeli su im sve stvari koje su zatražili, izvijestio je.

Grčka treba od Hrvatske tražiti da preuzme proces

Upitan o mogućnosti da se proces preseli u Hrvatsku, Malenica je rekao kako se još nije došlo u fazu postupka u kojoj se može o tome raspravljati. “To je svakako jedna od opcija, međutim Grčka je ta koja od Hrvatske može tražiti da preuzme kazneni progon”, pojasnio je Malenica dodavši kako je riječ o međunarodnim konvencijama.

Izvijestio je i kako su putem veleposlanstva Hrvatske u Grčkoj dobili zahtjev za za izvadak iz kaznene evidencije za 47 hrvatskih državljana te da nitko od njih nije bilo kažnjavan. Napomenuo je i da nema informaciju u 10 hrvatskih državljana za koje se ne zna gdje su.

Nakon što je 29-godišnji navijač AEK-a ubijen prošloga tjedna u nasilju uoči kvalifikacijske utakmice za Ligu prvaka, 98 navijača Dinama iz Zagreba je uhićeno.

Hina/Foto:


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Muškarac u kinu napao ženu. Boksač ga pretukao pred svima: “Morao sam”

U španjolskom gradu Leonu došlo je do sukoba u jednom kinu. Kao da sukob u…

35 minuta prije

Domovinski pokret izbacuje Jurčevića: “Demokratični smo, ali on je pretjerao”

Povjesničar Josip Jurčević će biti izbačen iz Domovinskog pokreta nakon što je odbio dati svoj potpis Andreju Plenkoviću za…

43 minute prije

Besplatne casino igre za mobitel: Uživajte u zabavi gdje god da ste!

U današnjem digitalnom dobu, mobilni uređaji postaju sve više integrirani u naše svakodnevne živote, pružajući…

1 sat prije