PBV: Kriminalnom spregom žele nam uzeti zemlju u Bleiburgu

17 kolovoza, 2023 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Općinski sud u Klagenfurtu donio je Rješenje o privremenom poništavanju kupoprodajnog ugovora zemljišta na Bleiburškom polju, a Gruntovnici naređeno brisanje plombe i bilo kakvo postupanje oko tog zemljišta bez odobrenja PBV-a.Tjednik Novosti, glasilo SNV-a, prošli tjedan je objavio da Spomen područje na Bleiburškom polju, na kojem se desetljećima održava komemoracija u spomen na žrtve koje su pobili partizani, više nije vlasništvo Počasnog bleiburškog voda.

Pišu da je zemljište nakon smrti Ilije Abramovića, u ostavinskoj raspravi i sudskom postupku, pripalo njegovoj supruzi  Elfriede Abramović.

Dalje je navedeno da je najveći dio zemljišta na kojem se održavaju komemoracije – izuzev pozornice, natkrivenog oltara i spomenika posvećenog vojsci NDH – prije četiri mjeseca prodan lokalnom vlasniku mljekare koji ima farmu muznih krava. Vijest je, pozivajući se na Novosti, prenijela većina medija u Hrvatskoj.

Po objavi te informacije oglasio se Počasni bleiburški vod koji skrbi za spomen područje Bleiburg, navodeći da su Novosti objavile mnoštvo neistina i opisali pravnu situaciju oko zemljište na Bleiburškom polju.

“Zemljište na Bleiburškom polju kupljeno u skladu s austrijskim zakonima na ime Ilije Abramovića kao povjerenika/skrbnika zemljišta u ime PBV-a jer ga PBV nije mogao kupiti na vlastito ime. Počasni bleiburški vod ističe da je kupnja zemljišta na Bleiburškom polju u cijelosti plaćena novcem PBV-a iz donacija Vlade RH i hrvatskih iseljenika diljem svijeta, u prvom redu iz Australije i Sjeverne Amerike (SAD i Kanada).

Ilija Abramović je specijalnom oporukom zemljište na Bleiburškom polju ostavio u nasljeđe PBV-u, no ‘očigledno kriminalnom spregom između određenih struktura u Austriji pokušalo se PBV-u oduzeti predmetno zemljište na Bleiburškom polju, a paralelno se pokušava zabraniti komemoracija na Bleiburškom polju i hrvatski povijesni grb s prvim bijelim poljem.

Iz PBV-a tvrde da su na vrijeme poduzeli sve moguće radnje da se to spriječi i da je u tu svrhu angažiran odvjetnički ured u Klagenfurtu. Počasni bleiburški vod je do sada na odvjetničke i sudske troškove potrošio preko 20.000 eura, a povedeni su i upravno-sudski postupci i vezano uz spomenute zabrane komemoracije i hrvatskog grba.

Počasni bleiburški vod je uz to sudskim putem ishodio zabranu do daljnjega bilo kakvog raspolaganja zemljištem na Bleiburškom polju bez suglasnosti PBV-a.

Počasni bleiburški vod kupio je u četiri navrata u razdoblju od 2004. do 2008. godine na ime svoga rizničara pa predsjednika Ilije Abramovića zemljište veličine 27.853 m2 na Bleiburškom polju, što sa zemljištem kupljenim još 1965. godine koje je u međuvremenu također uknjiženo na ime Ilije Abramovića, čini ukupno 29.869 m2.

Ilija Abramović je kod javnog bilježnika u Bleiburgu potpisao tzv. Kodizill sa šest dodataka, u kojima je navedeno da u slučaju njegove smrti cjelokupno predmetno zemljište, uključujući i ono kupljeno još 1965. godine, s pripadajućim nekretninama na Bleiburškom polju pripada PBV-u.

PBV je zemljište na Bleiburškom polju kupio na ime Ilije Abramovića, jer je isto bilo klasificirano kao ”poljoprivredno” i kao takvo, kako prema saveznim austrijskim tako i pokrajinskim koruškom zakonima o trgovini poljoprivrednim zemljištem, nije se moglo kupiti na ime PBV-a.

Dio tog zemljišta, točnije parcela 858 kupljena 1965. godine i parcela 857 kupljena 2007. godine, koja je u međuvremenu pripojena parceli 859, sve upisane u Gruntovnici Unterloibach Bleiburg, u međuvremenu su prenamijenjene iz ”poljoprivrednog” u kategoriju ”spomen središte” – i to parcela 858. 17. ožujka 2005. te parcela 857 16. veljače 2009.

Ilija Abramović je umro 5. kolovoza 2020., ostavivši iza sebe kao nasljednicu samo suprugu Elfriedu Abramović, koja je u međuvremenu bila proglašena radno i pravno nesposobnom, te je mjerodavni sud u Klagenfurtu za njene skrbnike odredio njenu nećakinju Brigitte Käfer i odvjetnika Ferharda Paya.

O tome je odvjetnik Paya izvijestio vodstvo PBV-a dopisom od 17. veljače 2021, u kojem je naveo da je pokojni Ilija Abramović cijelo imanje na Bleiburškom polju ostavio PBV-u, ali da će on postaviti zahtjev na pravo udovice Elfriede Abramović na ”zakonski udio” u nasljedstvu.

Prema izjavi člana vodstva PBV-a Marijana Luburića koji je odranije poznavao nećakinju Elfriede Abramović Brigitte Käfer, ista je na prvoj ostavinskoj raspravi nakon smrti Ilije Abramovića izjavila da joj je poznato kako Ilija Abramović zapravo nije bio stvarni vlasnik zemljišta na Bleiburškom polju nego njegov skrbnik u ime PBV-a.

Nakon toga je uslijedio dopis PBV-u javnog bilježnika iz Klagenfurta Hans Peter Umfahrera koji je 21. srpnja 2021., kao povjerenik Općinskog suda u Klagenfurtu, od PBV-a zatražio izjašnjavanje prihvaća li PBV, sukladno prije navedenim Kodizillima Ilije Abramovića, u nasljedstvo zemljište na Bleiburškom polju, na što mu je tadašnji predsjednik PBV-a Marko Grbeša u ime PBV-a 28. srpnja 2021. vlastoručnim potpisom potvrdio prihvaćanje nasljedstva.

Nakon toga je i odvjetnik F. Paya, 2. studenoga 2021., uputio dopis vodstvu PBV-a u kojem je zatražio izjašnjavanje prihvaća li PBV, sukladno prije navedenim Kodizillima Ilije Abramovića, u nasljedstvo zemljište na Bleiburškom polju, na što su mu tadašnji predsjednik PBV-a Marko Grbeša i tadašnji glavni tajnik PBV-a Ante Kutleša vlastoručnim potpisima potvrdili prihvaćanje nasljedstva.

U međuvremenu je vodstvo PBV-a angažiralo odvjetnika Andreasa Horačeka iz Klagenfurta za zastupanje u ovom predmetu. Odvjetnik je kontaktirao javnog bilježnika Berharda Wagnera u Bleiburgu, a koji mu je potvrdio da Ilija Abramović nije bio stvarni vlasnik zemljišta na Bleiburškom polju nego njegov skrbnik u ime PBV-a. Iste je navode odvjetniku Horačeku osobno u emailu 31. kolovoza 2022. potvrdio i umirovljeni javni bilježnik iz Bleiburga Gerhard Zombata- Zombatfalve.

Međutim, Općinski sud u Klagenfurtu pored svega toga donio je 2. prosinca 2022. Rješenje prema kojem je cjelokupno predmetno zemljište na Bleiburškom polju pripalo udovici Ilije Abramovića, Elfriedi Abramović.

Odvjetnik Počasnog bleiburškog voda organizaciji je predočio mogućnost da se protiv toga može ići tužbom protiv udovice Ilije Abramovića Elfriede Abramović ili pokušajem nagodbe s njenim odvjetnikom. Prva opcija mogla bi trajati godinama iako je, prema mišljenju odvjetnika, PBV sigurno pobjednik u tom sporu no uz visoke sudske troškove.

Predložio je stoga da se odvjetniku F. Payau ponudi nagodba kojom bi bila obeštećena otprilike u pretpostavljenom iznosu sudskih troškova od otprilike 30 tisuća eura kako bi se izbjegao višegodišnji sudski postupak. PBV na to pristaje, njihov odvjetnik šalje ponudu svojem kolegi koji zastupa udovicu Abramović, da bi se ovaj nakon duljeg vremena javio i kazao kako je zemljište već prodano trećoj strani i to Franzu Skuku iz Bleiburga. Nisu prodane samo parcele na kojima je spomenik.

Odvjetnik PBV-a potom je nazvao sutkinju Okružnog suda u Klagenfurtu koja je izdala to odobrenje za prodaju da bi je izvijestio kako PBV, temeljem Kodizilla koje je potpisao pokojni Ilija Abramović, polaže pravo na to zemljište.

Prilikom tog razgovora odvjetnik PBV-a je saznao da dotična sutkinja uopće nije bila upoznata s činjenicom o Kodizillima, odnosno da joj je odvjetnik Paya tu činjenicu zatajio prilikom podnošenja zahtjeva za odobrenjem kupoprodajnog ugovora.

Odvjetnik PBV-a podnio je žalbu zbog kupoprodajnog ugovora te je kupca upoznao s činjenicom da PBV polaže pravo na zemljište i upozorio ga da bi u slučaju daljnjih radnji na njegovoj realizaciji, tj. uknjižbi u gruntovnici, eventualno počinio kazneno djelo.

Odvjetnik PBV-a Horaček smatra i da je njegov kolega Paya počinio jedno ili više kaznenih djela jer je zatajio podatak da je Abramović zemljište na Bleiburškom polju ostavio u nasljedstvo PBV-u. Sukladno tome, PBV je podignuo tužbu protiv odvjetnika druge strane.

U međuvremenu, 19. lipnja 2023., Općinski sud u Klagenfurtu donio je Rješenje o privremenom poništavanju odobrenja kupoprodajnog ugovora između skrbnice u izvan-pravnim pitanjima udovice Ilije Abramovića Elfriede Abramović, njene nećakinje Brigitte Käfer i Franza Skuka iz Bleiburga, koji je potpisan uz posredovanja odvjetnika F. Payae.

Istim Rješenjem je Gruntovnici u Unterloibach-Bleiburgu naređeno brisanje plombe kojom je F. Skuk rezervirao uknjižbu spomenutog zemljišta na svoje ime, ali i upis nove plombe kojom se zabranjuje bilo kakvo postupanje oko tog zemljišta bez odobrenja PBV-a.

 


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  


-->