Ministre Mariću, zaustavite kriminal u predstečajnim nagodbama

veljača 24, 2017 maxportal
Share Button

ČLANOVI NAGODBENIH VIJEĆA PROTIVNO ZAKONU ODLUČUJU O PRAVNIM PITANJIMA!Organizirana grupa članova Nagodbenih vijeća Financijske agencije  imenovanih od strane ministra financija zataškale su kriminal u nekad vodećim i najuspješnijim  hrvatskim tvrtkama, a sve na štetu države i malih vjerovnika, a u korist interesnih skupina okupljenih oko krupnog kapitala i bankarskog lobija u Hrvatskoj.

Predstečjane nagodbe poput INGRE, DIOKIJA, DALEKOVODA, HOTELA ŽIVOGOŠĆE,  STIPIĆ GRUPA, NEXE GRUPA i dr. njabolji su primjeri kako su daleko od očiju javnosti i nadležnih sudskih instanci izbrisane milijarde kuna na štetu države i „malih“ vjerovnika koji su sa svojim obrtima i tvrtkama pošteno radili i odradili svoj posao plaćajući porez državi, a potom od strane pljačkaša i neplatiša poreza, te od te iste države uništeni bez mogućnosti oporavka.

O obrtnicima, malim i srednjim poduzetnicima nitko ni riječi, ali velike igrače država  treba spašavati. O tisućama dobavljača Agrokora koji su već mjesecima na rubu opstanka zbog nemogućnosti naplate potraživanja nitko ni riječi, ali Agrokor treba spašavati. I to svi zajedno, bez izuzetaka.  I obrtnici, i mali i srednji poduzetnici, i svi oni koji nisu koristili državne garancije, poticaje i milijarde kuna povoljnih HBOR-ovih kredita. A nisu, jer nisu niti mogli.

Jer, takvo što je ipak rezervirano samo za odabrane i one koji to znaju, Agrokor,  STIPIĆ GRUPA, NEXE GRUPA i ostala protežirana političko-gospodarska elita koja je i osmislila pljačkaški protuustavni institut predstečajne nagodbe.

Kako se provodi predstečajna nagodba

Modeli po kojima organizirana grupa djeluje unutar „državne“ Financijske agencije kojoj je Ministarstvo financija neposredno nadređeno, raznoliki su, no gotovo uvijek na štetu države i malih vjerovnika koji u praksi zapravo uopće nemaju mogućnost utjecaja na to hoće li pojedina predstačajna nagodba biti prihvaćena ili rješenjem Nagodbenog vijeća obustavljena.

Kako? Vrlo jednostavno. Naime, o prijavljenim tražbinama vjerovnika u postupcima predstečajnih nagodbi bez ikakve pravne osnove odlučuju članovi Nagodbenog vijeća, iako je sukladno zakonu odluku o postojanju ili nepostojanju pojedine tražbine mjerodavan odlučiti samo nadležni sud.

Tim presedanom koji je protivan i zakonu, i Ustavu Republike Hrvatske, te protivan i europskim pravnim normama, članovi Nagodbenog vijeća zapravo su preuzeli ulogu suda što bi u konačnici državu moglo koštati milijarde kuna po okončanju već pokrenutih sudskih postupaka i onih koji će uslijediti od strane oštećenih vjerovnika, tako i od strane oštećenih imatelja poslovnih udjela i dioničara tvrtki.

Gotovo svi postupci predstečajnih nagodbi pokrenuti su kako bi se malim vjerovnicima uskratila naplata cjelokupnog ili većeg dijela potraživanja, a samo u rijetkim slučajevima su predstečajni dužnici predložili da svi vjerovnici u cijelosti naplate svoje prijavljene tražbine. No, ima i slučajeva u kojima su postupci predstečajne nagodbe obustavljeni prije nego je Ministarstvo financija, Samostalni sektor za drugostupanjski upravni postupak odlučilo o žalbama predstečajnih dužnika, što će u konačnici  rezultirati tužbama protiv države u milijunskim iznosima.

Tužbe za naknadu štete

Kako saznajemo, u nekim predmetima Ministarstvo financija, Samostalni sektor za drugostupanjski upravni postupak nije odlučilo o žalbama predstečajnih dužnika i više od 12 mjeseci, iako je sukladno Zakonu o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi prvostupanjsko tijelo dužno žalbu dostaviti drugostupanjskom tijelu u roku od 3 (tri) dana od njezinog primitka te je drugostupanjsko tijelo dužno odlučiti u roku od 8 (osam) dana od primitka žalbe.  

Predstečajne nagodbe koje su rješenjem Nagodbenog vijeća okončane prije nego je Ministarstvo financija, Samostalni sektor za drugostupanjski upravni postupak odlučilo o žalbama predstečajnih dužnika svoj će epilog dobiti na nadležnim sudskim instancama, a u nekim predmetima osim tužbi za naknadu štete protiv države podnijete su i kaznene prijave protiv više osoba iz Financijske agencije i Ministarstva financija.

RJEŠENJA MINISTARSTVA FINANCIJA PO ŠPRANCI I  BEZ PRAVNE VALJANOSTI!

Ljubica Strugar

Ljubica Strugar, načelnik Samostalnog sektora za drugostupanjski upravni postupak Ministarstva financija, diplomirala je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Više godina radila je u gradskoj upravi Grada Zagreba u odjelima za upravu i pravosuđe te financije.

U Ministarstvu financija RH radila je kao upravni referent, savjetnik i viši savjetnik. Predavačica je i na brojnim seminarima iz područja poreznog prava.

No, ono što krasi ovu uglednu pravnicu je izdavanje identičnih (plagijat) rješenja bez obrazloženja o čemu su mediji već pisali, a kako saznajemo u više predmeta je načelnica Strugar zaboravila i po 12 mjeseci donijeti rješenje po žalbama predstečajnih dužnika, iako je drugostupanjsko tijelo dužno odlučiti u roku od 8 (osam) dana od primitka žalbe.

Nesavjesno obnašanje dužnosti u tijelima državne uprave već je državu koštalo milijarde kuna štete, a koliko će još, i to ćemo zasigurno i vidjeti, i osjetiti.

Ljubica Strugar samo je jedna u nizu koja službenu dužnost obnaša nesavjesno, neodgovorno i u konačnici na štetu države i njenih građana koji plaćaju svjesne ili nesvjesne propuste i nezakonita postupanja uhljebljenih predstavnika tijela državne uprave na gotovo svim razinama društva.

Kao pravnica i Načelnica u Ministarstvu financija  zasigurno bi trebala i znati da postupanje u skladu sa zakonom i propisanim procedurama ne predstavlja mogućnost, već zakonsku obvezu svih u ovoj državi, te da su zakonski rokovi neproduživi.

Ako i ne zna, iz dokumentacije kojom Maxportal raspolaže, vrlo brzo će saznati.

D.Lukić /foto:pxllKomentari
Share Button