Neven Mikša: Dubrava je kvart s mladim ljudima i velikim razvojnim potencijalima

9 svibnja, 2021 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

“HDZ Gornje Dubrave je politička snaga koja će dugoročno na najbolji način štititi i naše tradicionalne vrijednosti i afirmirati obitelj kao temeljnu instituciju društva. Zato mlade obitelji sve radije biraju upravo Gornju Dubravu kao mjesto za život”, kaže kaže Neven Mikša, tajnik te strančke podružnice Pred nama su još jedni lokalni izbori u Zagrebu po mnogo čemu drugačiji od svih dosadašnjih. Rezultati ne samo da bi mogli biti zanimljivi na razini cijelog grada, već ništa manje neizvjesni i zanimljivi na razini pojedinih gradskih četvrti, a ako pitamo našeg današnjeg sugovornika i ništa manje važni.

Razgovaramo sa Nevenom Mikšom, tajnikom HDZ-a Gornje Dubrave i nositeljem liste HDZ-HSLS-HSU za Vijeće gradske četvrti. Gornja Dubrava po popisu pučanstva, jedna je od najvećih zagrebačkih četvrti, utvrda tradicionalnog biračkog tijela i gradska četvrt u kojoj Hrvatska demokratska zajednica računa na visoku podršku.

Zašto tvrdite da su izbori na razini pojedinih četvrti, primjerice Gornje Dubrave jednako važni kao i na razini cijelog Zagreba?

Lokalna samouprava Grada Zagreba organizirana je na 3 razine, jedinstvena gradska razina, zatim 17 gradskih četvrti i 218 mjesnih odbora. Mjesni odbori, prema sadašnjem modelu, premale su jedinice same za sebe, nedovoljno artikulirane da bi zauzele ključno mjesto u rješavanju problematike koja zanima naše sugrađane. Sa druge strane Zagreb je metropola, veliki sustav u kojem svaki građanin pojedinačno teško može rješavati svoje zasebne probleme. Stoga je moje viđenje da su gradske četvrti teritorijalne jedinice po mjeri svih Zagrepčanki i Zagrepčana, da su upravo one najbolje mjesto na kojem naši susjedi i sugrađani mogu pronaći odgovore na sva pitanja koja ih svakodnevno muče, od komunalnih pitanja do sveobuhvatnih kvartovskih rješenja. Držim da se gradske četvrti trebaju osnažiti, i institucionalno i financijski i postati stožerno mjesto podizanja kvalitete života naših sugrađana.

Vaš slogan predstojećih izbora je „Zagreb u Dubravi“. Želite li sa takvom igrom riječi poslati i neku poruku?

Dubrava spada među najstarije zagrebačke kvartove, sa druge strane jedna smo od najnapučenijih četvrti i što je posebno važno sa iznimno visokim udjelog mladog stanovništva. 

Geografski i prometno gledano Dubrava je svega 3,5 km udaljena od Kvaternikovog trga, percepcija o istočnom predgrađu odavno više ne stoji i mlade obitelji sve radije biraju upravo Gornju Dubravu kao mjesto za život. Slobodno mogu zaključiti da je Dubrava zagrebački kvart sa najviše mogućnosti razvoja i najviše ljudskih potencijala. 

Sugerirate li možda, sloganom „Zagreb u Dubravi“ da se Dubrava nečim razlikuje od centra Zagreba te da do sada nije u dovoljnoj mjeri razvijala svoje potencijale?

Sugeriram da kao kvart zaslužujemo više pažnje i sluha i od trenutne i svake buduće gradske uprave, a svakako i više sredstava iz gradskog proračuna i financijskih ulaganja od strane grada. Uzmimo za primjer novu trodijelnu dvoranu u Osnovnoj školi Granešina. Podsjetio bih vas i sve naše sugrađane da je to projekt koji je HDZ promicao gotovo punih 30 godina, a posljednja 2 mandata to je bio i naš amandman na proračun, tj.uvjet naše suradnje u gradskoj skupštini. U ovom mandatu, konačno smo uspjeli, dvorana je završena, adekvatno opremljena i otvorila svoja vrata na opću dobrobit i zadovoljstvo roditelja, djece, mnogih sportskih društava, rekreativnih sportaša i svih naših sugrađana. Kontinuitetom svih naših dosadašnjih napora i našeg budućeg angažmana, pod vodstvom HDZ-a i naših partnera, realizirati ćemo naše potencijale i pozicionirati Dubravu i njene stanovnike u središte Grada Zagreba i gradskih zbivanja.

Što smatrate ključnim izazovima u predstojećem mandatu?

Gornja Dubrava jedan je od postradalih kvartova u zagrebačkom potresu. Jako su nastradali žitelji Čučerja, ali i drugih naših mjesnih odbora pod obroncima Sljemena. Prioritet je prije svega obnova kuća, gospodarskih i drugih objekata te zbrinjavanje svih stradalnika. Prema Zakonu o obnovi koji je donijela Vlada RH na zadovoljstvo svih stradalnika, ključnu financijsku ulogu u obnovi preuzela je država na sebe, grad sudjeluje u značajno manjoj mjeri, a sami stradalnici još i manje ako uzmemo u obzir i dohodovni cenzus. Mi kao gradska želimo pruzeti važnu ulogu u medijaciji svih procesa, od prijave šteta do pomoći sugrađanima u procesu realizacije same obnove. U tom smjeru razmatramo i mnoge druge mogućnosti, primjerice da na razini grada predložimo da stanovnici svih mjesnih odbora pogođenih potresom budu oslobođeni plaćanja prireza sve do završetka obnove. Mislim da bi to bilo vrlo afirmativna i dobro prihvaćena mjera i konkretna podrška stradalom stanovništvu.

Koje aktivnosti i projekti još zauzimaju središnji prostor vašeg programa?

Komunalne aktivnosti prije svih drugih. Kako god to uobičajeno zvučalo, obnova postojećih ulica i cesta te izgradnja novih, dovršetak vodovodne mreže i mreže otpadnih voda, kao i plinifikacija, obnova električne mreže i instalacija brzog interneta projekti su sa kojima ćemo se buditi i ići spavati. Ako ste izabrani predstavljati svoje sugrađane nemate legitimitet snivati o masovnim projektima dok vaši susjedi nemaju niti osnovne životne uvjete. Nećemo se zaustaviti dok i posljednja obitelj u Gornjoj Dubravi ne stekne uvjete življenja dostojne hrvatskoj metropoli.

Što je sa prometom, povećavu li se postojeće gužve i prometu i zastoji?

Broj vozila i gužve na prometnicama se iz godine u godinu povećavaju. Kvalitetnih prometnih rješenja nikada dosta. U planu nam je rekonstrukcija i širenje više prometnica, ali jedan je projekt nulti prioritet. Produžetkom Kolakove u smjeru istoka i probijanjem ulice Klin znatno bi se poboljšala prometna infrastruktura i rasteretila sadašnja prometna uska „grla“.

Postoji li još neko posebno područje od vašeg interesa u kojem želite postići iskorak?

Želim posebno staviti naglasak na obrazovanje. Dubrava je kvart sa visokim udjelom mladog stanovništva, mjesto življenja obitelji sa više djece, stoga je fokus na obrazovanju ključan. Posljednjih tjedana možemo vidjeti kako se u javnosti komunicira postavljanje ograde u našoj 12.gimnaziji, a tekstove o izgradnji iste možemo naći još i prije 15 godina. Moramo pojačati dinamiku i osnažiti napore. Ulaganjem u našu djecu zasigurno ćemo najbrže razvijati naše potencijale.

Svakako bih želio dodati i važnost razvoja kulturnih sadržaja. Gradska smo četvrt veličine većih županijskih centara u Republici Hrvatskoj, a nemamo javni zatvoreni prostor koji može primiti više od sto gledatelja. Velika dvorana Kulturnog centra sagrađena je, ali godinama čeka unutarnje uređenje i to će biti jedan od prioriteta na koji ćemo staviti pažnju. Često vidim komentare o tome kako je Kulturni centar samo predizborni slogan, jer građani često miješaju lijevi privatni dio sa nedovršenim poslovnim prostorima, sa desnim uređenim dijelom koji pripada Narodnom sveučilištu Dubrava. Dovršetkom i stavljanjem u funkciju velike koncertne dvorane omogućiti ćemo stanovnicima Dubrave koncertne i druge kulturne sadržaje, a u skoroj budućnosti možda i kvartovski festival.

Kakav rezultat očekujete na predstojećim izborima u Gradu Zagrebu, ankete vam ne idu u prilog?

Nisam vidio dvije ankete bez drastičnih odstupanja u rezultatima pa ih ne bi niti komentirao. Jedino u što vjerujem su moji suradnici, susjedi i sugrađani sa kojima svakodnevno razgovaram. Očekujem pobjedu HDZ-a i najveći broj mandata u vijeću Gornje Dubrave, također očekujem u Gradu Zagrebu iznimno dobar rezultat, a na nivou cijele Hrvatske čvrsto vjerujem da će HDZ još jednom pokazati da smo najsnažnija politička opcija i da uživamo visoko povjerenje birača. Vlada RH na čelu sa premijerom Plenkovićem napravila je zahtjevan posao proteklih godina. Provodimo reforme i integracijske procese, istovremeno se hrvajući sa teškim izazovima od restrukturianja Agrokora i brodogradilišta do potresa i pandemije korona virusa. U svemu tome sačuvana su radna mjesta i egzistencija desetina tisuća hrvatskih obitelji i postignuti mnogi iskoraci. Građani RH će u iduću nedjelju to znati prepoznati i honorirati.

Najavljujete pobjedu u Gornjoj Dubravi, što vas čini tako suverenim? Na prošlim lokalnim izborima niste bili prva stranka po broju mandata?

Točno, nismo na prošlim izborima, ali na onim ranijim jesmo. Gornja Dubrava je tradicionalna utvrda HDZ-a. I prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman krenuo je iz Dubrave.

Posebno u ovim vremenima kada se u gradu snažno afirmiraju lijeve političke opcije i njihovi ideolozi, vrlo je važno pokazati da su naše tradicionalne vrijednosti kao što su obitelj, pravo na rad i egzistenciju te vrijednosti Domovinskog rata na kojima je utemeljena Republika Hrvatska, najbolji temelj izgradnje Zagreba kao moderne europske metropole. Upravo to jesu one vrijednosti koje mi promoviramo i na kojima želimo graditi suživot svih naših sugrađana i afirmirati različitost i pravo na slobodu izbora. 

Programi pojedinih političkih opcija koje apliciraju na buduću vlast, ne samo da ne afirmiraju obitelj, već je u mnogome negiraju i degradiraju. Dok oni najavljuju mjere poput ukidanja instituta roditelja-odgajatelja, mi ćemo se tome snažno usprotiviti i omogućiti da se ta pozitivna demografska mjera nastavi. Demografska ugroza najveća je od svih ugroza i najveći izazov današnje Europe i nitko nema pravo ukidati afirmativne demografske programe koji stimuliraju ne samo egzistencijalni status naših obitelji, već i omogućuju da roditelji svojoj djeci daju potrebnu pažnju za odgoj i pravilan razvoj. Dubrava ima veliki broj mladih obitelji sa više djece i sve ćemo napraviti da ih dodatno osnažimo i poboljšamo njihov status, a nipošto nećemo dopustiti da se dokidaju pozitivne mjere kao što je roditelj-odgajatelj. Vjerujem da će u ovom vremenu izazova u Gradu Zagrebu i najezde ultralijevih ideologija i aktivističkih platformi, naši susjedi i svi stanovnici kvarta prepoznati baš HDZ Gornje Dubrave kao onu političku snagu koja će dugoročno na najbolji način štititi i naše tradicionalne vrijednosti i afirmirati obitelj kao temeljnu instituciju društva.

Zacrtali ste si visoke i zahtjevne ciljeve. Osjećate li kao nositelj liste i pritisak mogućeg neuspjeha?

Našu listu za gradsku četvrt čini visoko uigran tim izvrsnih pojedinaca. Radi se redom o neovisnim ljudima, dokazanim u privatnom i poslovnom životu i profesionalnim karijerama. To su obiteljski ljudi jakih osobnosti, koji imaju karakter i znaju se izboriti za svoje stavove. Nositelj sam liste jer je naš tim ovaj put odlučio da to budem ja. Bilo tko od nas 19 je mogao nositi listu vjerodostojno i sa podrškom svih ostalih i cijele stranke. U više dosadašnjih ciklusa bio sam na raznim pozicijama na listi ili izbornom timu, a opet jednako doprinosio. Stoga ne osjećam nikakav pritisak, uvjeren sam da će zahvaljujući našoj prepoznatljivosti i angažmanu svih nas na listi, svih članova HDZa, naših aktivista i simpatizera u iduću nedjelju stanovnici Dubrave prepoznati našu listu kao najbolju i dati  nam povjerenje. 

Megy M./Foto: facebook

 

 


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  


-->