PONOS HRVATSKE Jedanaest je godina od smrti Ane Rukavine, njena zaklada ima više od 50 tisuća članova

studeni 26, 2017 maxportal
Share Button
Ana Rukavina, šibenska novinarka, preminula je na današnji dan prije jedanaest godina. Bolovala je od leukemije a prije smrti radila na osvješćivanju potrebe o doniranju koštane srži. Njene dirljive riječi “Želim život” digle su na nogu cijelu Hrvatsku.– Dragi naši, danas obilježavamo jedanaestu godišnjicu otkad naša draga Ana više nije s nama. Ana je iza sebe ostavila veliko naslijeđe te smo se u gotovo jedanaest godina rada Zaklade Ana Rukavina trudili smo se ispuniti njenu misiju i pomoći oboljelima u Hrvatskoj i svijetu u potrazi za podudarnim darivateljima.

Unatoč velikoj hrabrosti i želji za životom, Ana nas je tog nedjeljnog jutra prije punih jedanaest godina napustila, a Anine riječi potaknule su nas na ispunjavanje njene vizije razvoja Hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica i na pomoć u osnivanju javne Banke krvi iz pupkovine koja danas nosi njeno ime – napisali su iz Zaklade Ana Rukavina.

Zaklada Ana Rukavina održala je u petak navečer ‘Dan otvorenih srca’ u sjećanje na jedanaest godina od njene smrti.

Tijekom ove tradicionalne akcije svi zainteresirani građani mogli su se upoznati s radom Zaklade i važnošću upisa u Hrvatski registar. Buduće majke saznale su detaljnije informacije o djelovanju javne Banke krvi iz pupkovine Ana Rukavina i darivanju matičnih stanica iz pupkovine.

Od 2006. godine broj upisanih u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica sa skromnih 150 darivatelja porastao je na više od 55 tisuća upisanih potencijalnih darivatelja, od čega je 53.572 uzoraka tipizirano, a u javnu Banku je više od 13 tisuća obitelji darovalo matične stanice iz pupkovine, od kojih je 3.237 pohranjeno i prijavljeno u Svjetski registar.

– Zahvaljujući proširenom Hrvatskom registru, do danas je pružena nada u spas 78 života zbog čega smo osobito sretni i ponosni, a sve zahvaljujući velikoj želji i viziji naše Ane i dobrih ljudi koji su odlučili dati djelić sebe kako bi pomogli onima kojima je to najpotrebnije – poručuju iz Zaklade.

Komentari
Share Button