Popularni sladoled hitno se povlači s tržišta zbog prisutnosti kancerogenog pesticida etilen oksida. Sladoled je proizveden u Francuskoj, a prodaje se u čak 72 zemlje te će sa svih tržišta biti odmah povučen s prodajnih mjesta, ali i od potrošača koje se poziva da ga ne konzumiraju.
Državni inspektorat izvijestio je o opozivu sladoleda Häagen-Dazs Vanilija od 40 ml zbog utvrđenog pesticida etilen-oksida u sirovini korištenoj u proizvodnji. Popularni sladoled hitno se povlači s tržišta zbog prisutnosti kancerogenog pesticida etilen oksida.
Proizvod nije u skladu s Uredbom o maksimalnim razinama ostataka pesticida u ili na hrani te hrani za životinje biljnog i životinjskog podrijetla. Riječ je o sladoledu 460 mililitara, roka trajanja 27. veljače te 8. svibnja 2023.
Čini se kako je problem u vaniliji koja je u Francusku uvezena iz Madagaskara te sadrži pesticid koji je zbog dokazane kancerogenosti zabranjen na tržištu EU.
Sladoled je proizveden u Francuskoj, a prodaje se u čak 72 zemlje te će sa svih tržišta odmah biti povučen s prodajnih mjesta, ali i od potrošača koje se poziva da ga ne konzumiraju.
Odluku o povlačeju sladoleda s tržšta donio je europski sustav za brzo uzbunjivanje u prometu hranom ne navodeći detalje o kojem je proizvođaču riječ.
U europskom sustavu za hranu navode kako je rizik ozbiljan te se sladoled mora povući iz dućana i od potrošača koji su ga kupili. Zemlja prijave je Francuska, a podrijetlo sladoleda i sirovina (vanilija) Francuska i Madagaskar.
Među 72 zemlje iz kojih se sladoled povlači, 20 je europskih: Belgija, Hrvatska, Cipar, Češka, Finska, Francuska, Njemačka,Mađarska, Island, Irska, Italija, Litva, Malta, Nizozemska, Norveška, Poljska, Rumunjska, Španjolska, Švedska, i Švicarska.
Bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić komentirale je pregovore nakon izbora. Tvrdi da je domaća…
Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanom otvorenju nove zgrade Srednje škole Čakovec, a…
Nakon nove akcije EPPO-a u kojoj su uhićeni bivši pomoćnik ministrice, bivši dekan i bivši profesor…
Komentiraj