PORUKA S CETINJA: Nećemo dopustiti da SPC upravlja Crnom Gorom, sve što nam je oteto bit će vraćeno

svibanj 18, 2020 maxportal
Share Button

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović danas je na konferenciji ispred rezidencije na Cetinju održane u povodu dvije godine mandata, kazao kako neće dopustiti da Srpska pravoslavna crkva (SPC) upravlja Crnom Gorom i da određuje njen pravac i karakter.– Obnovili smo svoju državu, a vrijeme je da obnovimo i našu Crkvu, najavio je predsjednik Crne Gore ističući kako su ponudili SPC da bude dio rješenja – obnove samostalne Crnogorske crkve, piše Fenix-magazin.

–  Iz SPC-a za sada su tu ponudu odbili i u tom slučaju preostaje im da nastave da budu crkva nacionalnih Srba u Crnoj Gori, ali tada ćemo morati stvoriti i crkvu nacionalnih Crnogoraca, rekao je Đukanović.

– Crna Gora nije nepromišljeno izabrala, naš izbor je nezavisnost, suverenost, multietičnost, NATO i europski sustav vrijednosti. Naš izbor je zauvijek antifašizam“, kazao je Đukanović, dodajući da svaka vjerska zajednica može biti samo ravnopravan dio društva a ne pandan državi.

Otpor SPC

–  Suočili smo se sa otporom SPC da vrati Crnoj Gori ono što je Crne Gore, ono što je oteto, ono što je ukradeno iz crnogorske povijesti i oko toga se ne kolebamo kakvi god bili otpori, istakao je Đukanović, dodajući da sve što je zakonito stečeno tako će i ostati, a sve ono što je oteto od države Crne Gore bit će ponovo Crnogorsko ma koliko god se netko tome protivio i kakvim god metodama se protivio.

–  Ne nudite nam okrvavljene formule za budućnost Crne Gore i Balkana, nećemo ih prihvatiti, poručio je Đukanović. Također je istaknuo da je Crna Gora u stanju uspostavi vladavinu prava koja nije samo imperativ europske integracije, nego, prvenstveno normalnog i civiliziranog života u Crnoj Gori.

–  Postoje subjekti društva koji bi da imaju ekskluzivna prava, kao što je slučaj sa SPC, koja bi upravljala Crnom Gorom, da joj određuje karakter i budući razvoj? Preciznije, je li Crna Gora demokratsko multietničko društvo, ili srednjevjekovno teokratsko, srpsko, kako nas podučavaju crkveni velikodostojnici,  bio je izričit Đukanović na konferenciji za novinare na Cetinju.

O izvještaju Fridom Hausa (navladine organizacije koja provodi istraživanja o demokraciji, političkim slobodama i ljudskim pravima) u kojem je Crna Gora u društvu sa Srbijom i Mađarskom.

– Dozvolite mi više da vjerujem u ocjenu vlada i parlamenata zemalja članica NATO nego u ocjenu jedne nevladine organizacije, kazao je.

Đukanović vjeruje da ćemo na jesen imati redovne parlamentarne izbore, na kojim će građani imati priliku da kažu šta misle o nosiocima političkih ponuda.

Crnogorski predsjednik se također zapitao „je li Crnoj Gori mjesto u Europi ili na drugoj strani“ te sam odgovorio: „Crnoj Gori mjesto u Europskoj uniji i oko toga nema dvoumljenja“.

Fenix-magazin/Foto: Savo Prelević

 

Komentari
Share Button