Premijer uzvratio Predsjednici: “Možemo biti ponosni, rezultati se itekako vide”

siječanj 24, 2018 maxportal
Share Button
U uvodnoj riječi na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković je odgovorio na kritike predsjednice RH i kazao kako se dobri makroekonomski pokazatelji itekako vide i da ih osjete građani 

 

Tijekom posjeta Hrvatskom zagorju predjednica Grabar Kitarović je kazala:  “U zadnje se vrijeme ističu bolji makroekonomski pokazatelji, to treba pozdraviti, ali ako država ostvaruje bolje rezultate, onda se to mora vidjeti na računima građana”, izjavila je Kolinda Grabar Kitarović

“Blokiranih je puno država mora pronaći način za deblokadu računa i donijeti novi Ovršni zakon”, kazala je i dodala: “Potrebne su brže i učinkovitije mjere demografske obnove. Nužno je donijeti mjere za povećanje radnih mjesta, za trudnice i osloboditi poduzetništvo od birokracije”.

S obzirom da predsjednik Vlade Andrej Plenković u četvrtak putuje na Svjetski gospodarski forum u švicarskom Davosu, sjednica Vlade iznimno se održava u srijedu.

Premijer Plenković na početku sjedncie je kazao kako smo vidjeli da je Europska komisija odobrila jamstva za Uljanik. ‘Važno je da je donesena odluka o isplati plaća, no bitno je da se nastavi proces restrukturiranja Uljanika i traženje strateškog partnera’, naglasio je.

Što se tiče Rafinerije nafte Sisak, kazao je kako Vlada RH razmatra pristigle ponude za savjetnike i nastavlja proces razgovora s MOL-om vezano za otkup dionica.

Kazao je kako je u utorak razgovarao s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Srbiji.

‘Vidimo da je u javnosti česta tema koliko makroekonomski pokazatelji koji su jako dobri i na koje smo ponosni,imaju efekt na građane. Tu poveznicu moramo više emancipirati u našim nastupima. Prosječna plaća je porasla za tri posto, na godišnjoj razini za šest posto. Povećana je i potrošnja, posebno u Adventu čime su ljudi pokazali da su mnogi sugrađani imali veću plaću. To su podaci koje moramo dovesti u prvi plan, nezaposlenost nam je rekordno niska, stopa zaposlenosti raste, nastavili smo s poreznim rasterećenjem. Sve su to mjere koje će osjetiti građani’, poručio je.

Kazao je kako će odlazak u Davos biti prilike za rzgovor te da poseban interes za razgovar pokazuju multinacionalne kompanije.

Vlada će raspravljati o Nacrtu prijedloga zakona o tržištu plina, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona (EU)  kao i o Nacrtu konačnog prijedloga zakona o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu. Predlaže se i 8. Prijedlog odluke o osnivanje Povjerenstva za međusektorsku koordinaciju za politiku i mjere za ublažavanje i prilagodbu klimatskim promjenama.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić kazao je kako će Zakonom o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu biti regulirana ova djelatnost, vlasnicima OPG-ovima znatno će se olakšati poslovanje, javnosti će biti dostupan registar OPG-ova te će vlasnici unutar ovog zakonskog okvira sigurnije poslovati. Istaknuo je kako Zakon ne predviđa nikakve nove troškove za vlasnike OPG-ova.

Prijedlog zaključka o prihvaćanju Akcijskog plana unaprjeđenja sustava socijalnih naknada za razdoblje od 2018. do 2020. godine. Ministrica Nada Murganić kazala je kako navedenim akcijskim planom želi pojednostaviti procese, standardizirati postupke….

Obrazlažući Prijedlog odluke o osnivanju Povjerenstva za međusektorsku koordinaciju za politiku i mjere za ublažavanje i prilagodbu klimatskim promjenama ministar Tomislav Ćorić kazao je da se Povjerenstvo osniva kako bi se smanjila emisija ugljičnog dioksida te kako bi se Hrvatska bolje prilagodila klimatskim promjenama.

MP/Foto:gov.hr

 

 

Komentari
Share Button