PRESUDA: SDP mora platiti 10 mil. kuna za predizbornu kampanju Milana Bandića

veljača 6, 2018 maxportal
Share Button
Prema odluci Visokog trgovačkog suda, SDP će morati podmiriti troškove predizborne kampanje Milana Bandića iz 2009. godine, i to u iznosu od 4,3 milijuna kuna, što se u međuvremenu s kamatama i sudskim troškovima udvostručiloPrema procjeni odvjetnika Vedrana Podlipeca koji je u ime Televizije Sljeme podnio tužbu protiv SDP-a, sada se ukupni iznos koji SDP treba platiti Televiziji Sljeme kreće između 9,5 i 10 milijuna kuna, piše Jutarnji list.

 

‘SDP je odluku Visokog trgovačkog suda primio 22. siječnja ove godine, što znači da im od toga datuma počinje teći rok od 15 dana u kojem SDP može dobrovoljno podmiriti dug. Ako u tome roku ne plate, presuda postaje pravomoćna i ovršna’, kaže odvjetnik Podlipec napominjući da je njegov klijent Slobodan Ljubičić kao direktor Televizije Sljeme predlagao SDP-u dogovor, odnosno da podmire samo glavnicu.

‘No, u SDP-u za to nije bilo sluha, pa smo 2012. godine protiv SDP-a podigli tužbu na Trgovačkom sudu u Zagrebu’, kaže Podlipec.

SDP je u prvome stupnju dobio spor, ali je odlučujući po žalbi Visoki trgovački sud presudio na njihovu štetu. Radilo se, naime, o zadnjoj kampanji na lokalnim izborima u kojoj je SDP istaknuo Milana Bandića kao svoga kandidata za gradonačelnika Zagreba. Te izbore Bandić je dobio pobijedivši u drugom krugu nezavisnog Josipa Kregara.

No, vrlo brzo nakon toga došlo je do miješanja karata unutar SDP-a. Bandić je, naime, želio biti i kandidat stranke za predsjednika države, no tadašnji predsjednik SDP-a Zoran Milanović organizirao je unutarstranačke izbore i za predsjedničkog kandidata SDP-a izabran je bio Ivo Josipović.

Kako se Bandić s tim nije pomirio, nego je zamrznuo članstvo u SDP-u i kandidirao se za predsjednika kao neovisni kandidat, došlo je do potpunog razlaza između njega i Milanovića i Bandić je bio izbačen iz SDP-a. U međuvremenu se, međutim, rješavalo pitanje troškova za kampanju na lokalnim izborima.

U rujnu 2010. Televizija Sljeme poslala je dopis SDP-u Zagreb kojim je tražila da podmire 4,3 milijuna kuna troška Bandićeve kampanje. U tom iznosu je Televizija Sljeme tražila povrat novca koji je potrošila za zakup medijskog prostora, za plaćanje televizijskih i drugih reklama u drugom krugu Bandićeve kampanje.

Kampanju je medijski osmišljavala tvrtka Designsystem Borisa Maleševića koji je bio dugogodišnji suradnik SDP-a. Narudžbu i zakup spotova ona je pak povjerila tvrtki Advans, a na kraju je plaćanje preuzela Televizija Sljeme.

Televizija Slobodana Ljubičića je ugovorom iz lipnja 2009. godine preuzela podmirivanje dugova za kampanju, a istodobno je potpisan ugovor o cesiji između Designsystema, Televizije Sljeme i zagrebačke organizacije SDP-a kojim se trošak kampanje prebacuje na SDP Zagreb. Ugovor o cesiji potpisala je u ime SDP-a Jelena Pavičić Vukičević, tadašnja tajnica stranačke organizacije. U izjavama koje je davala na sudu navodila je da je potpis stavila po uputama tadašnjeg šefa zagrebačkog SDP-a Milana Bandića.

SDP-ovci su na sudu tvrdili da Pavičić Vukičević nije mogla potpisati takav ugovor jer za to nije imala ovlasti.

– Prema Pravilniku iz 2009. godine, jasno je koliko se moglo potrošiti u kampanji, a to je dvostruko od očekivanog broja mandata. Također je prema stranačkim aktima bilo potpuno jasno da su ugovore o cesiji mogli potpisati samo predsjednik SDP-a ili poslovni direktor – kazao nam je Dinko Suton, bivši poslovni tajnik SDP-a.

Zanimljivo je u cijeloj priči da je Milan Bandić Državnom izbornom povjerenstvu u izvještaju naveo da je za cijelu svoju kampanju prikupio 2,7 milijuna kuna, te da čak nije sve to potrošio, nego je u blagajni SDP-a ostalo nešto više od 257 tisuća kuna.

Kako će SDP reagirati u ovoj situaciji te namjeravaju li podnijeti zahtjev za reviziju Vrhovnom sudu nismo uspjeli doznati. Glavni tajnik SDP-a Zvane Brumnić nije se javio, a ostali sugovornici nisu imali pojma da je SDP izgubio ovaj spor, piše Jutarnji list.

MP/Foto:

Komentari
Share Button