PRIČA JE STRAVIČNA: Silovanje i ubojstvo curice(13) razbjesnio Austriju. Uhićena tri azilanta

3 srpnja, 2021 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Austriju trese strašan zločin ubojstva i silovanja 13-godišnje djevojčice.  U subotu, 26. lipnja, pronađeno je tijelo 13-godišnje djevojčice u parku u središtu Beča.U ponedjeljak navečer u Beču su uhićena dvojica Afganistanaca od 16 i 18 godina koje se sumnjiči za silovanje i ubojstvo, a u noći sa srijede na četvrtak policija je uhitila i trećeg navodnog počinitelja. Sumnjiče se da su djevojčicu drogirali, teško seksualno zlostavljali i potom je ugušili.

Djevojčicu su identificirala dvojica njezine braće. Javnosti postalo poznato da se zove Leonie. Istraga se nastavila tijekom tjedna, a ovih dana policija je pribavila nove detalje strašnog zločina.

Franz Ruf, glavni direktor za javnu sigurnost potvrdio je u Beču da je policija u srijedu navečer uhitila i trećeg osumnjičenog Afganistanca za kojeg se sumnja da je sudjelovao u silovanju i ubojstvu 13-godišne djevojčice iz Beče, piše Fenix-magazin.

Na konferenciji za novinare održane učetvrtak u sjedištu austrijske vlade nakon Okruglog stola sa stručnjacima pod vodstvom ministrice za Europsku uniju i ustav Karoline Edtstadler o ubojstvu 13-godišnjakinje Leonie u Beču, čije je tijelo u subotu ujutro pronađeno prislonjeno na stablo na jednoj od zelenih površina u 22. bečkom stambenom okrugu Donaustadt, glavni direktor za javnu sigurnost Franz Ruf potvrdio je da je policija u srijedu navečer uhitila i trećeg osumnjičenog za kojeg se sumnja da je sudjelovao u silovanju i ubojstvu 13-godišnjakinje.

„Radi se o 23-godišnjem državljaninu Afganistana, koji je od 2015. u Austriji u svojstvu tražitelja azila, inače već poznatog policiji zbog delikata s drogom“, rekao je Ruf.

Šef javne sigurnosti također je potvrdio da je policija raspisala međunarodnu potjernicu i za četvrtim osumnjičenim, jer se polazi od toga da je u zločinu sudjelovalo najmanje četiri osoba. Više pojedinosti Ruf nije htio otkriti, kako je rekao, zbog kriminalističke istrage koja je u tijeku. Mediji pišu kako policija polazi od toga da se radi o grupnom silovanju Leonie.

Mjesto gdje su pronašli 13-godišnju djevojčicu / Foto: Fenix

Državno tužiteljstvo je dalo nalog da se izvrši obdukcija kako bi se ustanovilo točan uzrok smrti, kao i toksikološko i molekularno-genetičko vještačenje.

„Istraga teče punom parom“, naglasio je Ruf, koji je potom predstavio statističke podatke o kaznenim djelima počinjenim od domaćih kriminalaca, kao i došljaka u Austriju.

„Brojke ukazuju na snažnu prisutnost počinjenih kaznenin djela, prije svega izbjeglica iz Afganistana“, konstatirao je šef javne sigurnosti. Tu je činjenicu podastro podacima kako je na 100.000 domaćih stanovnika 883 kaznenih djela koje su počinili austrijski državljani, a čak 4.000 Afganistanci, od čega izuzetno mnogo seksualnih delikata.

Ruf je rekao kako se s u istražnom zatvoru nalaze tri osumnjičene osobe za ubojstvo 13-godišnjakinje, od čega su dvije, 16 i 18 godišnji Afganistanci uhićeni u ponedjeljak u Beču. Ono što se za sada znade je da se 16-godišnjak koji je ove godine došao u Austriju i zatražio azil brani šutnjom, a 18-godišnjak poriče bilo kakvu povezanost s ubojstvom. Treći osumnjičenik je sinoć u 22 sata navečer uhićen na stanici bečke podzemne željeznice Michelbeuern u Alsergrundu.

Iako šef javne sigurnosti o tome nije htio govoriti, mediji izvještavaju kako je 18-godišnji osumnjičenik, koji je inače kao maloljetnik došao u Austriju 2015. Godine i kao azilant dobio „supsidijarnu zaštitu“ navodno 13-godišnjakinju iznio iz stana i ostavio je na zelenoj površini u blizini stana u kojem je stanovao. Da li mrtvu ili još živu, za sada nema informacija.

Gotovo svi mediji navode da iz pouzdanih izvora saznaju da su Leonie “prvo silovale najmanje dvije osobe”, prije nego li je zvjerski ubijena prošle subote oko sedam sati ujutro” te “kao smeće ostavljena prislonjena na stablo” na zelenoj površini u blizini ulice Viktor Klapan u bečkom stambenom okrugu Donaustadt, gdje su je pronašli slučajni prolaznici.

Mediji pišu da je djevojka navodno drogirana ecstasyjem te su nakon toga nad njom počinjeni zločini „protiv spolnog integriteta“, kako to stručno navodi policija.

Policija medijske navode nije službeno potvrdila jer je istraga u tijeku, kao i lov na četvrtoosumnjičenog koji je u bijegu.

“To je barbarski čin”

Na konferenciji za novinare ministrica Edstadler je izrazila suosjećanje povodom smrti 13-godišnjakinje njenim roditeljima i učenicima srednje škole u donjoaustrijskom gradu Tullnu koju je polazila ubijena. Potom je oštrim i odlučnim tonom upozorila da „onaj tko traži zaštitu u Austriji, dužan je poštovati njene vrijednosti i zakone“.

„U protivnom, tko to ne želi učiniti, nema što tražiti u našoj zemlji“, poručila je Edstadler. Također je rekla kako je danas na Okruglom stolu o stravičnom ubojstvu 13-godišnjakinje razmijenila mišljenje sa okupljenim stručnjacima.

“To je bio barbarski čin, koji mora imati odgovarajuće konzekvence”, istaknula je ministrica.

“Edstadler je također (pro)zvala ministricu pravosuđa Almu Zadić iz stranke Zelenih koja je, kao i socijaldemokrati bila pristaša zaustavljanja izgona (deportaciji) kažnjavanih Afganistanaca i onih koji nemaju pravo na azil u Austriji natrag u Afganistan, da formira nadzorno povjerenstvo kako bi se utvrdilo tko nije u pravosuđu pravovremeno odradio svoj posao kako treba i 18-godišnjeg osumnjičenog Afganistanca odmah čim je postao punoljetan vratio u Afganistan, s obzirom da mu je zbog tri kaznena djela (nasilje, tgovanje drogom)zbog kojih je bio i u zatvoru bila poništena odluka o „supsidijarnoj zaštiti“ kao azilanta. A to se je prema ministričinim riječima moglo dogoditi već početkom ove godine kada je 18-godišnjak postao punoljetan.

Ministrica za EU i ustav je također zatražila da se preispita pravni okvir izgona osobe pod „supsidijarnom zaštitom“ iz zemlje u slučaju da je počinitelj „kapitalnog zlodjela“.

Edtstadler je također rekla da je od slovenskog predsjedništva EU zatražila da se konačno na razini Europske unije uspostavi zajednički sustav rješavanja pitanja azila i donese Sporazum o vraćanju izbjeglica koje nemaju pravo ostanka u zemljama članicama EU, u države njihovog porijekla, kao i da se osigura učinkovitija zaštita vanjske granice EU-a.

Preko video linka novinarima su se obratili i sudionici Okruglog stola, sociolog Ruud Koopmanns i znanstvenica Saida Keller-Messahli koji su ukazali na problem „političkog islama“ čije pristaše ne poštuje žene i žensku djecu, koja su neravnopravna s muškarcima, izložena nasilju i ponižavanjima.

Roditelji shrvani, kažu da je Leonie bila problematičnog ponašanja

Jučer su se nakon svega u medijima oglasili i roditelji ubijene i silovane Leonie.

Uz prisustvo odvjetnika Floriana Höllwartha u intervjuu za heute.at otvoreno su progovorili o zločinu. Kazali su medijima da su s Leonie često imali problema, pa su prije godinu dana kontaktirali i Ured za pomoć mladima, a njihova kći je neko vrijeme čak bila i u kriznom centru.

Odlazila je od kuće četiri puta, a roditelji su svaki put zvali policiju. Četvrti put se nije vratila kući.

“Bila je vani s najboljom prijateljicom i kući se trebala vratiti u 21 sat”, prepričava Melanie, majka 13-godišnje Leonie, što se događalo te kobne noći s 25. na 26. lipnja.

Majka je kazala da su samo tjedan dana ranije imali svađu oko termina povratka kući iz noćnog izlaska njezine kćeri.

“Rekla sam da bih mogla biti stroža. Poslala sam joj WhatsApp poruku. Pitala je može li doći do 22 sata, pristala sam. Kad se Leonie nije vratila kući, pitala sam je ponovno putem WhatsAppa: ‘Ideš li kući?’. Leonie je odgovorila ‘Ne!’ . Bila je to posljednja poruka”, prepričava majka, inače medicinska sestra.

Idućeg jutra roditelji su doznali da je Leonina najbolja prijateljica došla kući prije ponoći, ali bez Leonie.

Roditelji kažu da su tada o tome obavijestili policiju, a poslijepodne tog dana čitali su u medijima o tijelu pronađenom u Beču.

“Pomislila sam na prijateljicu svoje najstarije kćeri jer su mediji pisali kako žrtva ima 18 godina. Nisam uopće pomislila da bi to mogla biti Leonie. No, kad su objavili opis pronađene djevojke, pojavila mi se užasna sumnja. Prije svega po prepoznatljivoj boji očiju i džempera, hlača i Nike tenisica. Odmah sam nazvala policiju i histerično viknula na jadnog policajca da odmah usporedi slike. Javio mi se Bečki državni ured kriminalističke policije. Zvali su me da dođem identificirati tijelo, ali nisam mogla. Naposljetku su to učinila njezina braća”, prepričava Melanie, majka ubijene Leonie.

Majka 13-godišnje Leonie otkriva da se čula s prijateljicom svoje kćeri koja je s njom bila u subotu oko 14 sati te da joj je ona kazala da je s njom mladi stranac, vjerojatno šesnaestogodišnjak. Prijateljica Leonie nije ništa loše pomislila te je kazala da bi upozorila Leoninu majku da je to bio stariji muškarac.

“Često ležim na sofi i ne mogu disati. Suprug i ja jedva jedemo. Dobila sam infuziju i uzela bolovanje. Spavamo najviše sat vremena i kad se probudim, sve nema smisla”, govori majka ubijene djevojčice, pa nastavlja:

“Naša druga kći ide u Leoninu školu i gleda svijeće i cvijeće. Također provjerava spomen-obilježje u dunavskom gradu. Samo je danas Leonina fotografija, koju smo vidjeli ispred drveta na kojem je pronađena, nestala. Najmlađi sin želi mir i tišinu. A mi ne želimo da se s nama razgovara na ulici, zato ne izlazimo. Moja kći je vjerovala 16-godišnjaku i to joj je bila smrtna kazna”, dodaje.

Melanie kaže da sada osjeća sve veću ljutnju.

“Ljutnja je sada sve jača. Zašto je taj mladić još uvijek bio u zemlji unatoč ranijim zločinima? Gdje je bila politika? Zašto nije deportiran?” pita se majka ubijene djevojčice, ali samu sebe ohrabruje zbog troje djece koje još ima:

“Čim to bude moguće, obitelj će pratiti Leonie na njezinom posljednjem putu. Moja voljena Leonie oprostit će se od ovog svijeta u bijelom lijesu s bijelim i crvenim cvjetovima. Tijelo će kremirati, a njezinu urnu ćemo staviti kući tako da uvijek bude s nama”, zaključuje.

Kancelar Kurz zatražio da se čuje s obitelji

U petak je odvjetnik ožalošćene obitelji Florin Höllwarth potvrdio da se kancelar Sebastian Kurz htio javiti obitelji. Kurz se odmah nakon prve vijesti o pronađenom tijelu u Beču javio i izrazio najdublje suosjećanje obitelji ubijene djevojke. Istaknuo je da je “bijesan i duboko pogođen groznim zločinom”, nazvavši ga “barbarskim činom”.

Austrijski list Heute je u petak razgovarao i s Leoninim ocem, Hannesom W. (39), inače pomoćnikom u hitnoj sanitetskoj službi.

“Mi nismo naše dijete mogli okovati u lance. Ona je bila buntovnica i radila je ono što ju je veselio. Jednostavno, bila je slobodan duh”, kazao je otac ubijene djevojčice.

M.M: /Foto: press


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •