Prije točno 3 godine HDZ je napadao SDP jer nije ratificirao Istanbulsku deklaraciju

studeni 25, 2017 maxportal
Share Button

Ovaj tekst objavili smo prije točno tri godine. Danas nas je facebook podsjetio na njega. HDZ bi dao sve da ga može obrisati.Te 2104. godine zagovarali su ratifikaciju Isanbulske deklaracije i prozivali  tada vladajući SDP što to nije učinio jer su Deklaraciju potpisale gotovo sve europske zemlje.

Na press konferenciji na sv. Katu  25. studenog 2014. u središnici HDZ-a, povodom Međuarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, govorili su Josipa Rimac, Margareta Mađerić i Miro Kovač. 

Video još uvijek stoji na stranicama HDZ-a, a mi smo ga prebacili Facebook jer sve političke stranke u Hrvatskoj redovito uklone nepoželjene sadržaje.

Evo što su tad govorili HDZ-ove uzdanice:

“Većina europskih država već je ratificirala Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilju u obitelji, poznatu kao Istanbulska deklaracija.

Pitamo zašto to Hrvatska (još) nije učinila!?, priopćili su iz HDZ-a

Pozivamo ministricu Milanku Opačić da što prije pripremi Konvenciju za ratifikaciju u Saboru! – jednodušna je to poruka članice Predsjedništva HDZ-a Josipe Rimac, predsjednice Povjerenstva za ravnopravnost spolova Gradske skupštine Grada Zagreba Margarete Mađerić i međunarodnog tajnika HDZ-a Mire Kovača s današnje presice koja je u Središnjici održana u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Iznimno kritički osvrnuli su se i na izmjene Obiteljskog zakona koje je u Saboru donijela Milanovićeva poslušna većina jer – prema mišljenju struke – dodatno viktimiziraju žene koje su pretrpjele nasilje. No ni prošlogodišnje izmjene Kaznenog zakona nisu ostale nespomenute na novinskoj konferenciji – nasilje u obitelji treba postati kazneno djelo! A ne samo prekršaj, kao što je to sada.

Cjelovita izlaganja možete pogledati, a u nastavku donosimo ključne poruke:

RIMAC: O ekonomskom zlostavljanju žena premalo se govori!

Nasilje nad ženama, nažalost, prisutno je u svim društvenim slojevima i skupinama. Ni Hrvatska nije u tome iznimka – svakih 15 minuta jedna je žena zlostavljana! Bilo da govorimo o psihičkim, fizičkim ili pak spolnim oblicima zlostavljanja! U zadnjih 10 godina u Hrvatskoj su nasilni partneri ili članovi obitelji ubili više od 300 žena. Ta nam zastrašujuća brojka treba otvoriti i uši i oči kako bismo čuli glas zlostavljanih žena i vidjeli njihova lica!

Pogubni utjecaj na demografiju

Jedan od oblika nasilja nad ženama o kojem se manje govori – u odnosu na psihičko i fizičko – jest sve češće ekonomsko nasilje! Žene su manje plaćene za isti posao koje obavljaju kao i muškarci. Pojedini poslodavci zlostavljaju majke – ili žene koje će to tek postati. Mnoge se zaposlenice ne usuđuju zasnovati vlastite obitelji upravo zbog tog oblika zlostavljanja.

Veća osviještenost – manje zlostavljanja

Na globalnoj razini 35 posto žena bile su žrtvom jednog od oblika nasilja, dakle – svaka treća žena. U društvu je o spomenutim problemima potrebno mnogo više govoriti – ne samo na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama – te naglašavati postojanje mehanizama kojima se nasilje nad ženama može spriječiti. A jačim zalaganjem navedene se „crne“ brojke mogu izmijeniti.

MAĐERIĆ: Nasilje u obitelji kazneno sankcionirati!

Potrebno je što prije ratificirati Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (tzv. Istanbulska konvencija). Većina europskih zemalja ju je ratificirala i pitanje je zašto to Hrvatska još nije učinila. Pozivamo resorno ministarstvo i ministricu Milanku Opačić da u što kraćem roku pripremi Konvenciju za ratifikaciju u Saboru – kao prvi obvezujući dokument koji prepoznaje nasilje u obitelji i ženama kao temeljno kršenje ljudskih prava. Konvencija propisuje i ukazuje na izrazitu važnost medija na prepoznavanju, prijavljivanju i sprečavanju obiteljskog nasilja i nasilja nad  ženama.

SDP-ove štetne izmjene zakona

A vezano za (novi) Kazneni zakon – koji je u primjeni od 1. siječnja 2013. – zalažemo se za izmjene i dopune tog zakona. Nasilje u obitelji, dakle, treba sankcionirati kazneno, a ne prekršajno! Novi Obiteljski zakon, isto tako, izazvao je mnoge kontroverze kad je izglasovan u Saboru. Struka je iskazala mišljenje da taj zakon dodatno viktimizira žene žrtve nasilja!

KOVAČ: Osuda svih oblika nasilja nad ženama!

U ime Predsjedništva HDZ-a i muškog dijela članstva pridružujem se osudi svakog oblika nasilja nad ženama. Iskazujem podršku ravnopravnom društvenom statusu žena, kao i njihovoj ravnopravnoj društvenoj ulozi.

MP/Foto:hdz.hr

Komentari
Share Button