Kategorije Premium sadržaj

Pupovac i Vučićev izaslanik u Voćinu gdje su Srbi pobili hrvatske civile

Širi dalje

Prvi put, 30 godina od strašnog zločina nad hrvatskim civilima u Voćinu, počast je kod spomen-obilježja stradalima odalo visoko izaslanstvo Srpskog nacionalnog vijeća te srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.


Povlačeći se pred hrvatskim snagama srpske paravojne postrojbe ubile su 47 mještana i trojicu zarobljenih branitelja.

Komemorativni skup nastavljen je kod pravoslavnog hrama, u spomen na stradanja srpskih civila s podučja zapadne Slavonije. Zločin nad hrvatskim civilima u Voćinu ostat će zapamćen kao jedan od najbrutalnijih u ratu, rekao je Milorad Pupovac.

– Taj snažan i dubok osjećaj tim je veći, zbog brutalnosti i bestijalnosti načina na koji su naši sugrađani ubijeni, nezaštićeni i bez ikakve primisli na zlo ikome drugome, kazao je Pupovac.

– I poslije 30 godina, od tih užasnih zbivanja imam osjećaj da smo izgubili puno vremena i propustili puno onoga što se moglo učiniti u suočavanju s našom zlom prošlošću, rekao je Veran Matić, specijalni izaslanik predsjednika Srbije za rješavanje pitanja nestalih.

U Voćinu je ovaj tjedan je obilježena 30. godišnjica bestijalnog mučenja i ubojstva 47 mještana i trojice zarobljenih branitelja, koje su 13. prosinca 1991. počinile srpske paravojne postrojbe povlačeći se pred hrvatskim braniteljima.

Između 12. i 14. prosinca 1991. srpski vojnici i paravojne formacije Belih orlova mučili i na svirep način ubili pedesetak mještana, na Županijskom sudu u Zagrebu još uvijek traje proces optuženima, koji nisu dostupni hrvatskom pravosuđu.

Počinitelji tog zločina nikada nisu odgovarali unatoč tome što je kaznena prijava protiv njih podnesena još 15. listopada 1992. i što je podignuta optužnica protiv 29 okrivljenika.

Foto: N1

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Procurile sudačke kartice. Nije za vjerovati, ali jedan sudac proglasio pobjedu Furyja

Poslije više od četvrt stoljeća svijet ima apsolutnog teškaškog boksačkog prvaka po pobjedi  Oleksandra Usika…

3 sata prije

Hrvat koji je sparirao Furyjem: Sudac je trebao je pustiti Usuka da nokautira Furyja

Oleksandr Usik sinoć je ujedinio sve teškaške titule pobjedom protiv Tysona Furyja podijeljenom odlukom sudaca.…

4 sata prije

Sezona tek počinje, a već imamo rekordera. Pogledajte cijenu kave s rive na Hvaru

Pred početak turističke sezone počele su objave o cijeni pića na Jadranu. Ne sumnjamo da…

6 sati prije