Sanela Dropulić EU parlamentaraca Davora Škrleca prozvala plagijatorom

veljača 24, 2017 maxportal
Share Button

SANELA DROPULIĆ, voditeljica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra poduzetnica.hr  javno je prozvala  EU parlamentarca Davora Škrleca da je neovlašteno preuzeo njeno intelektualno vlasništvo i nazvala plagijatorom.U osvrtu na tu temu Sanela Dropulić piše:

“Više nego ikada od početka rada Virtualnog ženskog poduzetničkog centra poduzetnica.hr, koji danas okuplja više od 2020 članica i 67 članova, ponosna sam što sam kao intelektualac, ali  poduzetnica koja pruža intelektualne usluge u području različitih vrsta konzaltinga, te voditeljica centra digla svoj glas na pokušaj plagiranja, krađe i zlouporabe koje je spram projekta besplatnih edukacija za poduzetnice iskazao EU zastupnik Davor Škrlec.

Jer intelektualno i projektno vlasništvo uvijek je u Hrvatskoj bilo predmetom žudnje onih koji ga ne znaju stvarati, koji ga ne znaju kreirati, koji ga ne znaju sprovoditi, pa je u mutnim zakonodavnim vodama, dugotrajnim sudskim procesima, mučnim dokaznim postupcima, ali prije svega ratovima živaca, onaj tko ga je kreirao i stvorio izvlačio deblji kraj.

Odustajao već na prvu pomisao sudske prakse da ga zaštiti pred kradljivcima, pa je tako hrvatska stvarnost rodila cijeli niz plagijatora, kradljivaca, zlorabnika svake moguće vrste intelektualnog i projektnog vlasništva, koji ne haju i ne  libe se to činiti pa i kada dolaze s velikih visina političkog establišmenta.

Intelektualno i projektno vlasništvo nije lopata u trgovini čija se krađa odmah vidi, nije niti skupocjeni automobil nad kojim zasvira alarm kada ga se pokuša otuđiti, ali je ipak vlasništvo.

No, s druge strane kada vlasnik intelektualnog i projektnog  vlasništva u Hrvatskoj digne svoj glas, manipuliraju se činjenice i izvrću, umrtvljuje javnost, te obmanjuje, da bi na kraju žrtva postala predmetom još većeg progona i odustala od svega.

No, ovaj puta u ime članica i članova Virtualnog ženskog poduzetničkog centa, veliki dio kojih živi od svog intelektualnog rada, kojega će već sutra netko na primjeru nesankcioniranih plagijata i krađa, oštetiti, ne mogu i ne želim stati s upozorenjima, javnim i medijskim apelima te ostalim pravnim aktivnostima koje mi stoje na raspolaganju.

Pa tako i za besplatne edukacije koje smo posebno kreirali kao vlastiti projekt i u najboljem duhu međusobnog uvažavanja počeli provoditi uz EU parlamentarca Davora Škrleca kako bi dobili i EU širinu i naravno uvažavanje svih koji žele promociju ženskog poduzetništva.

Slažem se s izjavom g. Škrleca da model seminara i radionica nije ničije vlasništvo nego postoji kao uobičajeni oblik edukacija koje se provode i mogu se provoditi od strane bilo koje organizacije. Ali model kojega smo mi skrojili za žene u hrvatskom poduzetništvu, ideja i nacrt projekta, koncept i sadržaj predavanja, teme i aktualnosti, motivacijski modeli i vježbe svakako jesu. A što je i sam  g. Škrlec nebrojeno puta od početka zajedničkih edukacija do danas i javno izjavio i potvrđivao hvaleći ovu našu intelektualnu kreaciju.

Virtualni ženski poduzetnički centar također je operativno i tehnički vodio edukacijski proces, pripremao materijale, pozive, promociju, animaciju poduzetnica koristeći uz ostalo i svoju bogatu bazu kontakata, a ne kako je navodio isključivo ured g. Šrkleca. Brojni pozivi medijima s naše adrese, press informacije, organizacija davanja izjava, tek su mali dokaz tomu, napose realiziran upravo s brojnim medijskim pokroviteljima naših edukacija.

Davor Škrlec niti u jednom trenutku niti mene niti bilo kojeg drugog predavača Virtualnog ženskog poduzetničkog centra nije platio za bilo kakve usluge predavanja – te ga pozivam da pokaže dokaze svojih možebitnih uplata honorara za mene i na moje ime kao predavača ili bilo kojeg drugog predavača Virtualnog ženskog poduzetničkog centra iz našeg portfelja.

Upravo suprotno, g. Škrlec je nebrojeno puta tražio snažniju medijsku potporu s naše strane prema medijima  te lobiranju za objave press informacija s njegovim angažmanom, promociju njegove suradnje i potpore ženama u poduzetništvu, slanje njegovih obavijesti o aktivnostima kao EU parlamentarca kroz naš newsletter, uporabu naše baze podataka, promociju njega kao EU parlamentarca na našim događanjima namijenjenih promociji ženskog poduzetništva, uporabu našeg imena za njegove promotivne svrhe.

Kad govorimo o knjizi Ja (ne)mogu biti poduzetnica g. Škrlec je također završio pred tužbom za krađu i nepoštivanje autorskih prava, jer 14 fotografija našeg člana i poduzetnika Dražena Stopića nije htio platiti. Kao izdavač ih je koristio  u knjizi koju sam uz kolegicu Ivanu Radić u cijelosti bez iti jedne kune naknade napisala pripremila i predala njemu kao izdavaču u ruke s ciljem da Hrvatska dobije prvi motivacijski vodič za žene u poduzetništvu sasvim besplatno.

Tek nakon intervencije odvjetničkog društva Salopek i Salopek, EU parlamentarac Škrlec je platio sporne fotografije autoru Draženu Stopiću, koji je naveden i kao autori fotografija u knjizi, a honorar vrednovan tek nakon što smo cijeli slučaj o autorskom pravu morali eskalirati pred tužbu.

Suradnja nikada nije s moje strane prekinuta kako se navodi, ali sam upozorila g. Škrleca nakon ovog nemilog događaja s pokušajem ignoriranja autorskog prava na fotografije, da se tako ne rade stvari koje želimo imati kroz zajedničku suradnju.

Nakon ovog upozorenja g. Šrklec me nije više nikada kontaktirao, da bi 21. 02. 2017. osvanula edukacija s  našom idejom, sadržajnim konceptom, intelektualnim projektnim modelom na kojega se uvijek pozivao u 2016. godini – kao isključivo djelo Virtualnog ženskog poduzetničkog centra, ali ovog puta bez našeg imena.

Upozorenja da se ne krši zakon, kao i pravo intelektualnog i projektnog vlasništva, kojega sam opetovano slala tek nakon što sam saznala da je inicirana edukacija u Dubrovniku, posljedica je ignoriranja kojega smo doživjeli od strane g. Škrleca koji je očito inicirani problem pokušao gurnuti pod tepih.

Svjesna u cijelosti svoje zakonske i materijalne odgovornosti dižem svoj glas u ime zaštite svih intelektualnih i projektnih vlasništva, koji se očito u ovoj državi ne štite dovoljno, a daju prostora onima koji ih silno žele, da ih prisvajaju kao svoje, zlorabe i plagiraju.

Ako svi budemo šutjeli, naravno da će se takva nemila praksa nastaviti u i budućnosti. Dok plagijatori ne udare na Vašu intelektualnu imovinu i projekte pa se osjetite izravno ugroženi, ali će biti šteta da tada bude već kasno.

I na kraju slažem se s konstatacijom g. Škrleca – kako je puno učinio za promociju Virtualnog ženskog poduzetničkog centra i razvoj ženskog poduzetništva općenito. Jeste u ovom trenutku doista jeste –  jer je pomogao promociji naših projekata koje želimo zaštiti pred predatorima plagijatorima, jeste – pomogao je da skrenemo pozornost na važnost da se štiti i pazi na projektno i intelektualno vlasništvo, te da ovim putem pokažemo koliko je važno da ne šutimo i sjedimo skrižanih ruku.

Sanela Dropulić, voditeljica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra www.poduzetnica.hr.

MP/foto:facebookKomentari
Share Button