Šeks se pomirio s Glavašem, Sanderom i Hebrangom: “Ostali su mi još Manolić i Mesić”

srpanj 3, 2017 maxportal
Share Button
HDZ-ov veteran Vladimir Šeks  predstavio je svoju knjigu pod nazivom ‘Državni udar – kako su Manolić i Mesić rušili Tuđmana i Hrvatska politika prema BiH’.

Riječ je o knjizi temeljenoj na transkriptima koja će, kazao je, raskrinkati mit o tome da je Franjo Tuđman sa Slobodanom Miloševićem dogovarao podjelu BiH


Na promociji Šeksove knjige došao je i bivši HDZ-ov predsjednik Sabora Luka Bebić, Jadranka Kosor, Nikica Valentić, Borislav Škegro…   Pojavio se i Branimir Glavaš s kojim je Šeks godinama imao napete odnose. “To mi je važno s osobnog stajališta jer besmisleno je imati neprijatelje. No, istovremeno je to dobro i za zdravlje nacije”, kaže Šeks za Večernji list .

Iako je Vladimir Šeks upravo napisao knjigu u kojoj se politički obračunava s krivotvoriteljima hrvatske povijesti (Mesić i Manolić),  istovremeno provodi još jedan proces – u misiji je pomirenja sa svim svojim do jučer najvećim (uglavnom stranačkim) neprijateljima.

Dolazi Sanaderu na promociju

Šeks je u procesu mirenja ili se već izmirio s Andrijom Hebrangom (jedan drugog nazivali su lašcem, tj.udbašem), Lukom Bebićem (odnosi su zahladili kada je Ivo Sanader za šefa Sabora postavio Bebića ), Ivom Sanaderom (u intervjuu Večernjem listu prije nekoliko godina rekao je da bi pokraj Sanadera, da ga sretne, prošao kao pored turskog groblja) kojem Šeks 6. srpnja dolazi na promociju knjige u izdanju Večernjeg lista, a već koju godinu Šeks je ponovno u prijateljskim odnosima s Branimirom Glavašem (Glavaš ga je optuživao da je on imao utjecaj na pravosudni proces protiv njega).

Posebno su zanimljiva Šeksova pomirenja s Hebrangom, Bebićem i Sanaderom, a koliko su zatoplili odnosi između njega i Bebića, svjedoči i to što je Bebić na promociji Šeksove knjige u petak sjedio u prvom redu, zajedno sa Šeksovom suprugom, kćeri, unukom i posinkom.

– Nastojim izmiriti odnose sa svima. Sanaderu dolazim na promociju knjige, itekako kontaktiram s Hebrangom, s Lukom sam sve izgladio… To mi je važno s mojeg osobnog stajališta jer besmisleno je imati latentne neprijatelje. No to je dobro, da tako kažem, i za zdravlje nacije. Pozivam i druge da slijede moj primjer s osobne razine u smjeru nacionalnog pomirenja – otkrio nam je Šeks. Na pitanje je li se na veliko pomirenje sa svima odlučio u svojevrsnom smiraju života, Šeks se našalio da je u ovih “30-40 godina besmrtnosti, koliko mu je još preostalo, shvatio da i njegovi donedavni neprijatelji imaju tu kost u grlu jer su se u pojedinim fazama života razišli”.

– Jedino mi preostaje mirenje s Mesićem i Manolićem, ali i to će doći na red – dodao je Šeks iako se upravo prodaje knjiga u kojoj razobličava te, kako ih zove, “kovače lažnog novca”.

Šeks je u dugogodišnje obračune s Hebrangom ušao nakon što je Hebrang optužio tadašnju Vladu Jadranke Kosor, koju je snažno podržavao Šeks, da ide u krivom smjeru nakon što je u zatvoru preminuo Đuro Brodarac. Sa Sanaderom je lom počeo kad je Šeks 2005. godine izjavio da bi bilo bolje da je Sanader bio u Vukovaru na proslavi Dana državnosti, a ne u Veroni gdje se dogovarala prodaja Plive.

Nikad nisu prestali pričati 

Konačno je između njih dvojice puklo kada ga je Sanader, kako je govorio Šeks, ponizio jer je umjesto njega za šefa Sabora u drugom mandatu kandidirao Luku Bebića. Ta okolnost narušila je odnose Šeksa i Bebića, a upravo su njih dvojica svojevremeno snažno lobirala da upravo Sanader, a ne Ivić Pašalić, postane šef HDZ-a.

Kontakti između Bebić a i Šeksa nikad nisu u potpunosti prestali. Kada je riječ o poziciji šefa Sabora kao izvoru sukoba, Bebić kaže da su to bile samo pojavnosti, a ne nikakvi pravi razlozi.

Andrija Hebrang  je pak potvrdio da mu se Šeks prije šest mjeseci ispričao, što je on prihvatio, ali da već mjesecima čeka kavu sa Šeksom kako bi o svemu što je bilo porazgovarali. Hebrang napominje da nije samo stvar forme nego sadržaja i razgovora, piše Večerni list.

S Manolićem i Mesićem vjerojatno će teže ići s obzirom da da ih u knjizi prozvao kao glavni protagoniste državnog udara i rušenje predsjednika Tuđmana.

MP/foto:pxllKomentari
Share Button