U Osnovnoj školi Antuna Mihanovića Klanjec, prema novom kućnom redu, od ove je školske godine zabranjena uporaba mobitela za učenika od 8 do 14 sati. Učenici mobitel mogu ponijeti u školu, no do posljednjeg zvona on mora biti ugašen i spremljen u torbi, čak i za vrijeme odmora, piše zagorje-international.hr

Odobrili učenici

– Oni mobitel imaju, ali je on ugašen i nalazi se u torbi jer im odvlači pažnju. Naime, imali smo situaciju kada su svi igrali online igrice pa su morali osvajati bodove točno u određeno vrijeme. Jedva su čekali da zvoni i nastala je prava manija. Tada sam odlučila sve argumente staviti na papir i stati pred roditelje. Prijedlog je prošao raspravu, odobren je od strane Vijeća roditelja, ali i od strane učenika – otkrila nam je ravnateljica Melita Ulama, koju smo pitali i kako su učenici reagirali kada im je prvi puta predložena ova odredba.

– Naravno, učenici su se u početku bunili, imali su tisuću protuargumenata, no mi nikada ne bismo donijeli takav kućni red da oni to nisu prihvatili. Raspravljali su o tome na satovima razrednika, iznijeli su svoje argumente na Vijeću učenika, a pristali smo i na kompromis. Tražili su da u zamjenu za uvođenje zabrane korištenja mobitela smiju nositi platnene tenisice umjesto papuča, što smo im dopustili. Jako mi je drago da sada, nekoliko mjeseci nakon uvođenja novog pravila, učenici imaju samo pozitivne komentare i kažu kako se osjećaju puno bolje i sigurnije, jer znaju da ih nitko neće fotografirati, snimati, ili objaviti nešto neprimjereno bez dozvole.

Naravno, imali smo i nekih incidenata, da je učitelj za vrijeme odmora djetetu oduzeo mobitel, pa je roditelj morao doći u školu po mobitel, no sve u svemu moram priznati da sam jako ponosna na učenike jer to zaista lijepo funkcionira i preporučila bih i drugim školama da to uvedu, naravno, ako imaju takvu zajednicu kakvu imam ja, i roditelja, i učenika, da na taj način žele surađivati – kaže ravnateljica Ulama.

Ipak, roditelji danas mobitel svojem djetetu kupuju najkasnije kada ono krene u prvi razred osnovne škole, jer im je važno da ga mogu kontaktirati u bilo kojem trenutku.

Ravnateljica Melita Ulama ističe kako za hitne situacije postoji telefon u tajništvu, a sve ostalo je nepotrebno.

– U tajništvu je telefon i dijete ga u bilo kojem trenutku može koristiti, a to isto vrijedi i za roditelje. Ako se dogodi nešto važno, roditelj nazove škole i mi pozovemo dijete. Roditelji moraju znati da su njihova djeca na sigurnom, moraju imati povjerenja u nas i nije nužno da s posla u 10 sati ujutro šalju poruku djetetu je li dobro – zaključuje ravnateljica, te dodaje kako, kao odgojno – obrazovana ustanova, jednostavno moraju imati neka pravila.
Na tragu ovoga što se već provodi u klanječkoj Osnovnoj školi, sada je i krapinska Osnovna škola Augusta Cesarca. Naime, i tamo su se, kako nam je otkrila ravnateljica Matilda Juričev Žigman, pojavili problemi jer djeca skrivećki fotografiju i snimaju jedni druge, što može imati izrazito negativne posljedice.

– Odlučeno je da učenici smiju mobitel nositi u školu, ali ga ne smiju koristiti za vrijeme trajanja nastave, a od 1. veljače niti za vrijeme odmora – kaže ravnateljica Juričev Žigman.

Pomagalo u nastavi

U nekim drugim školama situacija je pak mnogo liberalnija, primjerice, u zabočkoj Osnovnoj školi Ksavera Šandora Gjalskog.

– Učenici smiju koristiti mobitele u hodnicima, za vrijeme školskih odmora, ali na nastavi ne. Čak kada se pišu neki testovi, učitelji znaju pokupiti mobitele i staviti ih u posebnu kutiju, te ih vrate nakon testa. U slučaju incidenata, koji su zaista vrlo rijetki, da učenici koriste mobitel tijekom nastave, iako je to zabranjeno, učitelj oduzme mobitel, a ovisno o prekršaju, učenik može dobiti i usmenu opomenu – rekao nam je ravnatelj škole Tomislav Polanović, kojeg smo pitali misli li da mobiteli u školi dekoncentriraju učenike.

– Istina jest, da, kada prolazim hodnicima, vidim učenike koji prije sata, umjesto da si ponove gradivo, radije tipkaju po mobitelima, ali ipak ne bih uveo potpunu zabranu korištenja mobitela. Digitalna tehnologija se sve više razvija i popularizira, čak i u školama, tako da smatram da za sada nije potrebno uvoditi neke drastične mjere, ali naravno da trebaju postojati neka pravila o tome kada se i kako mobitel može koristiti. No ipak, dok god je sve u granicama normale, nećemo uvoditi potpunu zabranu – zaključio je ravnatelj Polanović.
Mobiteli se danas ponekad koriste i u nastavi, pogotovo kada učenici nisu u informatičkoj učionici, a moraju pronaći neke informacije na internetu, no sve troje ravnatelja reklo nam je kako to nije problem, jer u tom trenutku oni smiju izvaditi svoje uređaje i spojiti se na školski wi – fi.

Što se tiče korištenja mobitela u izvannastavne svrhe, za sada, čini se, pravila ovise isključivo o stavovima ravnatelja, a vrijeme će pokazati hoće li mobitelima u osnovnim školama i zakonski odzvoniti.