Što jede Hrvatska vojska? Grah iz Kine, brazilski luk, mrkvu iz Nizozemske

26 svibnja, 2025 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

U organizaciji Hrvatske poljoprivredne komore u Osijeku je održan okrugli stol “Tko hrani hrvatsku vojsku?”  Cilj je istaknuti važnost domaće proizvodnje hrane i nužnost da hrvatski vojnici i ročnici jedu domaće, a ne uvozne proizvode.

Antun Vrakić iz Hrvatske poljoprivredne komore upozorio je da Hrvatska ima oko 660 tisuća hektara obradivih površina koje obrađuju obiteljska gospodarstva.

“Fleksibilna su i mogu brzo odgovoriti na izazove. No moramo imati točne podatke tko što i koliko proizvodi u svakoj županiji”, kazao je Vrakić za HRT.

Petar Pranjić, predsjednik Odbora za ratarstvo HPK, smatra da je ključ u organizaciji. “Muku mučimo s preradbom, mlinovima, farmama, silosima. Samo tri mlina u Hrvatskoj danas rade. Učinimo prvi korak – dajmo resurse u besplatnu koncesiju na 10 godina i vratimo ih u funkciju”, poručio je Pranjić.

Što jede Hrvatska vojska?

Sudionici okruglog stola upozorili su da naši vojnici danas jedu grah iz Kine, luk iz Brazila i mrkvu iz Nizozemske. Kažu – to se mora promijeniti. No, kako ističu, zasad domaća proizvodnja može pokriti potrebe vojske samo za jabukama i mandarinama.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak iznio je podatak da smo u proizvodnji sirovina blizu samodostatnosti – pokrivenost uvozom i izvozom je 101 posto. No u preradi, pokrivenost pada ispod 50 posto. “Tu je ključ. Moramo zadržati sirovinu u Hrvatskoj” poručio je Majdak.

 

Mato Brlošić iz HPK dodao je da se hrana može brzo preusmjeriti kao i druge industrije u ratnim uvjetima.

“Imamo resurse, imamo zemlju, sad treba ulagati u preradu. Nahranimo vojsku, djecu u vrtićima, domovima i naše građane”, rekao je Brlošić.

Majdak je dodao kako Hrvatska uvozi poboljšivače pšenice, dok durum pšenicu proizvodi na svega 1000 hektara – polovicu oko Siska. Slavonija i Baranja, smatra, imaju potencijal nositi tu proizvodnju i ulagati u mlinove.

“Imamo pšenicu, ali na policama nema naših proizvoda”

Vrakić je upozorio da iako Hrvatska ima 200 % dostatnosti pšenice, domaćih proizvoda na policama je samo 40 %.

“To se mora promijeniti. Gašenje proizvodnje povrća i uvoz onoga što imamo dovoljno je nedopustivo. upozorio je.

Voćar i ratar Stjepan Zorić ističe da smo nekad proizvodili 300 % jabuka više nego što je bilo potrebno, a sad smo pali ispod samodostatnosti.

“Kako da promijenim kulturu sjetve ako nitko ne kupuje moj proizvod? Kad počnu kupovati – ja ću iduće godine udvostručiti proizvodnju” poručio je Zorić.

Zakonski, javne ustanove poput vojske moraju dati prednost domaćim proizvodima u nabavi. No to nije dovoljno – poljoprivrednici traže jasno strukturirane ugovore koji će im osigurati sigurnost i motivaciju za razvoj.

“Imamo primarnu proizvodnju i možemo je plasirati za potrebe ročnika. Imamo kapacitete, pogotovo u povrćarstvu i voćarstvu”, naglasio je Pranjić. U tom smjeru ide i projekt regionalnih distribucijskih centara poput onog u Osijeku, koji poljoprivrednicima omogućuju skladištenje, sortiranje i pakiranje – sve u funkciji strategije „od polja do stola“.

Zaključak okruglog stola je jasan: Hrvatska može prehraniti vojsku – ali treba organizaciju, preradu, volju i – tržište.

“Poljoprivreda je u pubertetu”

Analitičar i informatičar Ivan Malić istaknuo je da Hrvatska ima strukturalne probleme u poljoprivredi, ali i da je glavni problem mentalni sklop koji se teško mijenja.

Dodaje da poljoprivrednici često ne računaju troškove i ne donose ekonomski utemeljene odluke. Navodi kako se kupnja kombajna isplati tek iznad 400 ha, a veću zaradu danas ostvaruju oni koji obrađuju državnu zemlju, a ne svoju.

Smatra da navodnjavanje može utrostručiti vrijednost proizvodnje, ali se potencijal ne koristi. Zaključuje da bi generacijska smjena mogla donijeti nužne promjene.

M.M: /Foto: Press


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->