Student Hrvatskih studija zaziva giljotinu za rektora Borasa

ožujak 22, 2017 maxportal
Share Button

Dok pokušavaju skupiti simpatije javnosti, studenti okupljeni oko inicijative Studenti govore i kriptoplenuma pod imenom Studentski sabor Hrvatskih studija hine kako se radi o nepolitičkim mladim snagama zabrinutima za sudbinu svoje institucije.



Istina svakim danom sve više dolazi na vidjelo i javnosti polako postaje očito kako se radi o rušenju legitimnoga vodstva Hrvatskih studija i Sveučilišta u Zagrebu, a na što studente potiče manja skupina aktivistički raspoloženih profesora. 

Oni tako danas kreću i u štrajk, poduprti sindikatom znanosti i obrazovanja, na čelu s Vilimom Ribićem, premda se ne zna koja su to radnička prava ugrožena ijednome zaposleniku Hrvatskih studija. Prije će biti da blokada i prekidi predavanja ugrožavaju profesore koji žele predavati i studente koji žele nastavi prisustvovati.

Koji je stvarni motiv čitave ove predstave na Hrvatskim studijima? Možda odgovor uopće nije skriven, odnosno možda ga sami studenti, opijeni privremenim uspjehom prekida djelovanja jedne visokoškolske institucije javno daju na znanje onima koje zanima.

Jučer (utorak, 21. 3. u 23:17) je stranica Studenti govore na svojem zidu na Facebooku podijelila vijest o rektoru Borasu s portala za mlade srednja.hr. (https://www.facebook.com/studentigovore/posts/1276210379082467) Vijest je dobila 30 reakcija (likeova i drugih), što je rekao bih prosjek za tu stranicu.

No ono što je zanimljivo jest komentar mladića kome na Facebook profilu piše kako studira „filosofiu“ na Hrvatskim studijima. On je ispod vijesti napisao (u 23:28, samo 11 minuta nakon objave vijesti): „gdje je zlatno doba francuske revolucije gdje bi gadovi poput njega završili pod giljotinom..jao…veleizdajnik znanosti i svakog pokušaja progresa, gad“ i tako dobio 10 likeova

Do trenutka pisanja ovoga teksta, komentar nije uklonjen, već je javno vidljiv:

Zanimljivo je kako su na objavu na stranici reagirali (u smislu izražavajući jednu od emocija koje Facebook nudi) i kandidati inicijative Studenti govore za Studentski zbor na Hrvatskih studijima, Mateo Štrbić i Duje Kovačević (koji za portal srednja.hr redovito piše upravo o Hrvatskim studijima, dajući svoje viđenje), prema tome, morali su vidjeti i komentar, međutim nisu imali potrebu ni na koji način osuditi poziv na giljotinu koji je odaslao njihov kolega.

Ni sami uređivači stranice nisu ni na koji način osudili, uklonili ili distancirali se od gnjusnoga komentara. Jasno, ne radi se tu o stavu većine studenata, već agresivne manjine koja skupa s jednim brojem profesora konstantno već mjesecima izaziva kaos na Hrvatskim studijima. Pametnome dosta.

Ivan Tomić



Komentari
Share Button