Kategorije Premium sadržaj

Tko je sve bio na proslavi 100. rođendana dr. Tuđmana – Mladi Jastreb, Karamarko, Ćiro, Nevenka…

Širi dalje

Svečanost 100. obljetnice rođenja prvog predsjednika RH i utemeljitelja HDZ-a dr. Franje Tuđmana održala se u subotu navečer u zagrebačkoj Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog



Središnja svečanost 100. obljetnice rođenja utemeljitelja HDZ-a i prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana u subotu navečer se proslavila u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u kojoj se okupilo više od 2500 HDZ-ovaca i simpatizera stranke i prvog predsjednika. Došao je i bivši šef HDZ-a Tomislav Karamarko koji se rijetko pojavljuje na stranačkim okupljanjima.

– Sve za Hrvatsku, a Hrvatsku ni za što, riječi su dr. Franje Tuđmana, koje najbolje opisuju hrvatskog velikana i jednog od najvećih Hrvata u povijesti. Njegov 100. rođendan danas slavimo u spomen na njegovo životno djelo – uspostavu slobodne i suverene Hrvatske – kazao je šef HDZ-a Andrej Plenković na skupu.

Istaknuo je da odaju priznanje “čovjeku koji je dijelio sudbinu svog naroda i koji je svoj život posvetio stoljetnoj hrvatskoj borbi za neovisnost”.

– Politička ostavština Franje Tuđmana je sve što danas živimo, osigurao nam je demokraciju, slobodu i državu, ustrojio Hrvatsku vojsku, policiju i diplomaciju – istaknuo je, među ostalim, Plenković.

– Vjerni tom nasljeđu, Hrvatsku danas gradimo kao sastavni dio moderne Europe… Kad sam izabran za predsjednika stranke, izjavio sam da želim HDZ vratiti ondje gdje ga je postavio predsjednik Tuđman. A on je najsnažniju hrvatsku stranku usidrio na desnom političkom centru – kazao je Plenković.

Dodao je kako je Tuđmanova ostavština temelj i unutarnje i vanjske politike današnje Hrvatske.

– Ostavio je neizbrisiv trag, a što vrijeme više prolazi sve pozitivnije se vrednuje njegovo djelo što je odlika velikih državnika – rekao je Plenković na skupu na kojem su o Tuđmanu govorili i Vladimir Šeks, Gordan Jandroković, Tomo Medved i Mario Kapulica.

– Tuđman nam je vratio ponos i naciju učinio ponosnom, uputio nas je na važnost domoljublja. Da Hrvatska tada nije stvorena, vjerojatno bismo još i danas sanjali hrvatsku samostalnost – kazao je Šeks.

Šef Sabora Gordan Jandroković, među ostalim, se osvrnuo na nedavne priče o UDBA-i, kazavši da UDBA nije stvorila Hrvatsku.

– Hrvatsku ste stvarali vi, mali ljudi, hrvatski branitelji – kazao je Jandroković koji je komentirao i više paralelnih proslava koje su se održale.

– Ovo je proslava, sve drugo su pokušaji proslave – rekao je Jandroković.

U Lisinskom je prikazan i film o životu Franje Tuđmana, a program je odjavljen uz pjesmu Bože čuvaj Hrvatsku.


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Rijeka – Dinamo1:2 Modri preokretom srušili Rijeku, eurogol Petkovića

U derbi susretu 33. kola HNL-a, ali i cijele sezone, nogometaši Dinama su nakon preokreta…

5 sati prije

Jedan grad u bivšoj državi Tito je mrzio iz dna duše, uvijek ga je izbjegavao

Josip Broz Tito, doživotni predsjednik SFRJ, preminuo je 4. svibnja 1980.  godine. Tog dana na…

11 sati prije

Butalno pretukao političara SPD-a pa se predao. Policija šokirana kad su vidjeli tko je

Njemačkim se vlastima u nedjelju predao 17-godišnji tinejdžer, tvrdeći da je jedan od počinitelja nasilnog…

12 sati prije