Todorić dobio Ruse na sudu! Ostaju mu Kulmerovi dvori, ne mora platiti 63 mil. eura

14 prosinca, 2021 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Da Agrokor doista duguje Sberbanci više od 60 milijuna eura utvrđeno je na Sudu za međunarodnu arbitražu u Londonu koji je pravomoćnu presudu o tome donio još u lipnju 2018. godineSuvlasnik Agrokora, ruska Sberbanka, pokušala je na sudu dokazati da je Ivica Todorić sredinom 2015. darovao Kulmerove dvore svojoj djeci, kćeri Ivi i sinovima Anti i Ivanu, kako bi spriječio bilo kakvu mogućnost da se preko te vrijedne nekretnine naplate njegovi dugovi.

U tome, međutim, nisu uspjeli, te bi prema nepravomoćnoj presudi Općinskog građanskog suda u Zagrebu, trebali Todorićima podmiriti oko tri i pol milijuna kuna sudskih troškova. Na tu presudu Sberbanka uložila je žalbu višem sudu i opet su izgubili.

Ovaj slučaj, za koji je iznimno važna kronologija, događao se u sjeni velike afere Agrokor u kojoj protiv Todorića još nije podignuta optužnica. Sumnja se da je iz koncerna izvukao nešto više od milijardu kuna lažirajući bilance i plaćajući privatne troškove s računa Agrokora. Među dugovima Agrokora ostao je i neplaćeni kredit Sberbanci.

Kronologija novog slučaja Agrokor

Poznato je da je u travnju 2017. u Agrokor ušla izvanredna uprava. Mjesec i pol dana ranije Sberbanka je s koncernom Agrokor sklopila ugovor o kreditu težak sto milijuna eura. Prema tom ugovoru Ivica Todorić je osobno jamčio za kreditne obveze Agrokora, a kada je ušla izvanredna uprava, Sberbanka mu ga je cijelog poslala na naplatu. U tom trenutku radilo se o još 62,8 milijuna eura potraživanja.

Sberbanka je odmah tražila da Todorić, kao osobni jamac, sve plati. Međutim, Todorić u tom trenutku nije imao dostatnih sredstava, a banka vjeruje da je jedan od razloga to što je Kulmerove dvore razdijelio djeci. Banka otkriva da je 29. lipnja 2015. godine darovao tri četvrtine Kulmerovih dvora svojim sinovima i kćeri.

“Zbog toga je ostao bez dovoljno sredstava da podmiri dugovanje prema kreditu”, zaključili su u Sberbanci i podnijeli tužbu protiv Ivice Todorića i njegove djece. Obitelj je tada angažirala odvjetnike Frana Olujića i Mateju Kolovrat i krenula u sudsku bitku za Kulmerove dvore.

Todorić je tvrdio da Agrokor nije u problemima 

Tijekom postupka Ivica Todorić negirao je bilo kakvu namjeru nanošenja štete Sberbanci. “Svojoj sam djeci dijelove našeg doma darovao još u lipnju 2015. godine. Da sam doista želio oštetiti vjerovnike prenio bih na njih svu svoju imovinu, a ne samo tri četvrtine”, tvrdio je. Takvo je obrazloženje sudu ponudila i Iva Todorić.

“Agrokor nikada nije bio u financijskim problemima. Oduzet mi je na osnovu političkog, korupcijskog plana. Medijski me se napalo, a među onima koji su me napadali bila je i Sberbanka. Bio sam ucijenjen da potpišem Lex Agrokor”, izjavio je na sudu Todorić, pa nastavio: “U to vrijeme obilježavao sam 40. godišnjicu braka sa suprugom. Znali smo kako djeca nemaju nikakvu imovinu, pa smo zaključili da im darujemo nešto kako bi imali krov nad glavom ako se meni nešto dogodi”, opisao je Ivica Todorić zaboravljajući da su mu djeca ipak od ranije imala druge nekretnine.

 Ante Todorić: “Ne razumijem”

“Moj otac je u vrijeme kada je Agrokor uzimao kredit od Sberbanke raspolagao imovinom koja je bila višestruko veća od iznosa kredita. Ne razumijem kako Sberbanka tvrdi da je Agrokor imao dugovanje od 62,8 milijuna eura, a onda traže da im se omogući upis na našu nekretninu u vrijednosti sto milijuna eura”, zapitao se Ante Todorić tijekom procesa,

I drugi Todorićev sin, Ivan Todorić žestoko je odgovorio na tužbu Sberbanke: “Sberbanka je kod sklapanja ugovora morala znati da Kulmerovi dvori nisu u cijelosti u vlasništvu mog oca jer smo darovni ugovor odmah nakon što je zaključen proveli u zemljišnim knjigama”, pojasnio je Ivan Todorić.

Što je rekao sud?

Da Agrokor doista duguje Sberbanci više od 60 milijuna eura utvrđeno je na Sudu za međunarodnu arbitražu u Londonu koji je pravomoćnu presudu o tome donio još u lipnju 2018. godine. Zbog toga to potraživanje ni za Općinski građanski sud u Zagrebu nije bilo sporno. No, zagrebački sud ipak nije prihvatio tvrdnju da je Ivica Todorić svojoj djeci darovao dijelove Kulmerovih dvora kako bi oštetio Sberbanku od koje je gotovo dvije godine kasnije tražio kredit.

“Darovni ugovor sklopljen je otprilike godinu dana prije nego što su javno obznanjeni financijski problemi Agrokora”, primjećuje sud u presudi kojom je odbio tužbu Sberbanke i naložio joj da podmiri milijunske sudske troškove Todorićima. U ovakvim parnicama visina sudskih troškova određuje se prema visini sudskog spora a kako se ovdje radilo o 100 milijuna eura svaka radnja odvjetnika stajala je oko sto tisuća kuna.

Moskovska banka tužila je bivšeg vlasnika Agrokora i tražila presudu da namire dio zajma od 100 milijuna eura. Na zagrebačkom sudu Ivica Todorić zauzeo je strategiju kako je sa suprugom odlučio svojoj djeci darovati dvorac jer su nakon 40 godina braka zaključili kako djeca nemaju nikakve vrijedne nekretnine u svom posjedu. Ponovio je kako Agrokor nije imao poslovnih poteškoća u trenutku darovanja nekretnine – Kulmerovih dvora u Šestinama a isto je na sudu tvrdila i njegova kći Iva kao i sinovi.

Nakon održane i zaključene glavne javne rasprave 18. listopada 2021. u prisutnosti punomoćnika stranaka, presuda je javno objavljena 10. prosinca  ove godine.

Nepravomoćnom presudom odbijen je zahtjev Sberbank o poništenju ‘Ugovora o darovanju nekretnine sklopljen 29. lipnja 2015. između I. tuženika Ivice Todorića (sina Ante) s prebivalištem u Zagrebu….. kao darovatelja s jedne stranke te II. tužene Ive Balent (rođ. Todorić, kćeri Ivice) ……, III. tuženika Ante Todorića (sina Ivice) ……i IV. tuženika Ivana Todorića (sina Ivice), ….. kao daroprimatelja s druge strane, gubi učinak prema tužitelju SBERBANK OF RUSSIA, Moskva Russia, ….u dijelu u kojem je potrebno za ispunjenje tužiteljeva potraživanja prema I. tuženiku u iznosu od 62.778.303,22 EUR zajedno s kamatama i sporednim potraživanjima temeljem Ugovora o kreditu od 21. veljače 2017. koji se odnosi na zajam s obročnom otplatom u iznosu od 100.000.000,00 EUR-a.

Dakle, ruska banka tražila je poništenje Ugovora kojim je Ivica Todorić darovao Kulmerov dvorac u Šestinama svojoj djeci Ivi, Anti i Ivanu.

Nepravomoćnom presudom moskovska banka izgubila je mogućnost prodaje Kulmerovog dvorca i namirenje dijela Agrokorovog duga.

Sberbank je tražila od tuženih ‘da u roku od 15 dana i pod prijetnjom ovrhe isplate parnični trošak tužitelja’, no sutkinja Andrea Grahovac tužbeni zahtjev je odbila kao neosnovan. Samim tim naloženo je ruskoj banci isplatiti tuženicima, Ivici Todoriću i njegovoj djeci  ‘parnični trošak u iznosu od 1.564.750,00 kuna sa zakonskim zateznim kamatama koje teku od 10. prosinca 2021. do isplate po stopi određenoj prema prosječnoj kamatnoj stopi na stanja kredita odobrenih na razdoblje dulje od godine dana nefinancijskim trgovačkim društvima izračunate za referentno razdoblje koje prethodi tekućem polugodištu uvećanoj za tri postotna poena, koju kamatnu stopu utvrđuje Hrvatska narodna banka, u roku od 15 dana’.

Sutkinja je odbacila zahtjev Ivice i Ive Todorić za naknadom parničnog troška u iznosu od 230.175,00 kuna kao neosnovan.

Sutkinja je naložila tužitelji Sberbank of Russia isplatiti trećetuženom ‘Anti Todoriću iz Zagreba prouzročeni parnični trošak u iznosu od 1.187.500,00 kuna sa zakonskim zateznim kamatama koje teku od 10. prosinca 2021. do isplate po stopi određenoj prema prosječnoj kamatnoj stopi na stanja kredita odobrenih na razdoblje dulje od godine dana nefinancijskim trgovačkim društvima izračunate za referentno razdoblje koje prethodi tekućem polugodištu uvećanoj za tripostotna poena, koju kamatnu stopu utvrđuje Hrvatska narodna banka, u roku od 15 dana’.

M.M. /Foto: Dnevnik.hr


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  


-->