Tomislav Žigmanov kod Predsjednice: “Hrvati u Srbiji ponovno u strahu kao 90-ih”

travanj 24, 2018 maxportal
Share Button

Tomislav Žigmanov nedavno se našao na meti osuđenog ratnog zločinca  i zastupnika u Skupštini Srbije Vojislava Šešelja: “Brutalne Šešeljeve izgrede nije osudio nitko od predstavnika vlasti, a tužiteljstvo je trebalo reagirati po službenoj dužnosti.”Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović primila je predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislava Žigmanova s kojim je razgovarala o pomacima u rješavanju pitanja od značaja za unaprjeđenje položaja Hrvata u Republici Srbiji nakon nedavnog službenog posjeta predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića Republici Hrvatskoj.

Na sastanku se osvrnulo i na posljednja zbivanja od utjecaja na hrvatsku zajednicu, aktivnostima hrvatske manjine i daljnjoj potpori institucija Republike Hrvatske u očuvanju identiteta i zaštiti njihovog položaja.

Tijekom Vučićeva posjeta Hrvatskoj u veljači, on i hrvatska predsjednica istaknuli su da im je stalo da Hrvati u Srbiji i Srbi u Hrvatskoj doživljavaju te države kao svoje domovine u kojima ostvaruju sva svoja ljudska i manjinska prava.

Na meti Šešeljevih prijetnji

Tomislav Žigmanov nedavno se našao na meti haškog osuđenika i zastupnika u Skupštini Srbije Vojislava Šešelja koji je, samo 24 sata poslije izricanja presude za progon Hrvata ’90-ih godina, rekao kako je spreman ponoviti svoje zločine i to protiv dvojice kolega parlamentaraca Tomislava Žigmanova i Nenada Čanka. “Intenzivno se pripremam za ponavljanje svojih ratnih zločina, a krenut ću od Tomislava Žigmanova i Nenada Čanka”, izjavio je Šešelj.

“Najveći izazov za Hrvate u Srbiji jest isključenost iz procesa donošenja odluka i uopće podzastupljenost u javnom sektoru te još uvijek rašireni strah. Najnoviji Šešeljevi postupci, zbog živih sjećanja na događaje iz 1990-ih, samo su strahove umnožili, a nesigurnosti povećali. Drugim riječima, Hrvati u Srbiji ponovno postaje zajednica građana koji iznadprosječno strahuju za sebe i ne osjećaju se sigurnima”, kazao je nedavno Žigmanov.

Izostala reakcija vlasti i tužiteljstva

Predstavnike hrvatske manjine u Vojvodini trebao je prošlog tjedna posjetiti i predsjednik Sabora Gordan Jandroković ali je posjet hrvatskog izaslanstva prekinut nakon Šešeljeva ispada u Skupštini Srbije.

“To je nastavak antihrvatske histerije koju je Vojislav Šešelj demonstrirao posljednjih 7-8 dana, i to nakon što je pravomoćno osuđen za činjenje zločina nad vojvođanskim Hrvatima pred sudom u Den Haagu.

Prije toga iznio je monstruozne prijetnje meni i kolegi zastupniku Nenadu Čanku izjavivši da će intenzivirati činjenje ratnih zločina, a počet će „od onog Žigmanova i Čanka“.

Nastavilo se jezivim vrijeđanjem zastupnice Aleksandre Jerkov kojoj je među ostalom obećao da će joj „ogaditi život“.

Osim skromnog interesa dijela javnosti u Srbiji, sve te brutalne izgrede nije pratila nikakva osuda predstavnika vlasti niti je, a trebalo je, reagiralo tužiteljstvo po službenoj dužnosti.”

MP/Foto:ured predsjednice

Komentari
Share Button