Kategorije Premium sadržaj

U Gospiću danas pokop 102 osobe, žrtve partizanskih zločina

Širi dalje

Na užem području Gospića otkrivene su 102 žrtve partizanskih zločina. Dana 23. kolovoza, na Dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima, bit će pokopane u zajedničku grobnicu na Gradskom groblju sv. Marije Magdalene.



Poraće Gospića 1945.  i 1946. godine bilo je u znaku surovih odmazdi pobjednika. Niti danas se ne zna točan broj  civila i vojnika koji su tada životima platili komunističko oslobođenje Gospića. Procjenjuje se da bi taj broj mogao biti oko 2 500 likvidiranih civila i vojnika

Godinama se diljem Gospića otkrivaju posmrtni ostaci tih žrtava najčešće pronađeni u tzv. laufgrabama, rovovima koji su u vrijeme II. svjetskog rata okruživali grad. Veliki broj smaknutih pored vanjskog zida gradskog groblja Sv. Marije Magdalene tek će ovih dana imati dostojan pokop.

Riječ je o 102 žrtve ekshumirane na užem području Gospića, najčešće slučajno otkrivenih prilikom radova na infrastrukturi. Te žrtve će 23. kolovoza od 11 sati biti pokopane u zajedničku grobnicu na groblju Sv. Marije Magdalene. Pokop posmrtnih ostataka bit će organiziran upravo na Dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima.

Kabinet ministra hrvatskih branitelja izvijestio je kako će u ovoj prigodi potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske sudjelovati na posljednjem ispraćaju ekshumiranih žrtava iz grobišta s područja Gospića.

Među pogubljenim žrtvama iz tog vremena bila je i časna sestra Žarka Ivasić, “osuđena zbog izdaje”. Iako je i tijekom tortura uporno ponavljala kako nije kriva, prema odluci Prijekog suda osuđena je na smrt strijeljanjem i pogubljena kod zida gradskog groblja u svibnju 1946. godine.

M.M. /Foto: Ilustracija


Širi dalje
Komentiraj

Najnovije

Tarikova supruga ljuta na gledatelje: “Oni nisu shvatili bit ovog showa”

U subotu na večer na HTV-u kreće veliko finale 13. sezone showa "Zvijezde pjevaju". Za…

11 minuta prije

Tisuće na Susretu katoličke mladeži u Gospiću, nazočili biskupi i ministri

U subotu je u organizaciji Gospićko-senjske biskupije upriličen 12. Susret hrvatske katoličke mladeži u Gospiću,…

35 minuta prije

U Zagrebu sin ubio majku pa otišao u kafić na piće. Policija objavila detalje

Jučer se u Zagrebu dogodilo ubojstvo. Prema jučerašnjim neslužbenim informacijama, sin je ubio majku. Zločin…

53 minute prije