UHIĆENE S PLINSKIM BOCAMA: Tri teroristice pokušale razoriti parišku katedralu Notre Dame

rujan 10, 2016 maxportal
Share Button

Francuska je zbjegla novi napad koji su pripremale tri žene, od kojih je jedna članica skupine Islamska država ( IS), a uhićene su u četvrtak dok su pripremale napad. “Ta skupina se pripremala izvesti napad”, naglasio je glavni tužitelj za borbu protiv terorizma Francois Molins i naglasio da su mlade žene navodili džihadisti IS iz Sirije.Te tri žene, u dobi od 39, 23 i 19 godina, radikalizirale su se, bile su fanatici i najvjerojatnije su planirale vrlo skoro izvesti opasno nasilno djelo”, rekao je francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve  u izjavi koju je prenosila televizija. Ministar je rekao da je žena koja je ubola policajca tijekom uhićenja kći vlasnika automobila u kojem su bile pronađene plinske boce.

Vlasnik automobila, koji je u svojoj prošlosti bio gorljivi širitelj islama, pušten je u utorak nakon saslušanja.

notredame_01-jpg-688x388_q85_crop_upscale1

Još četiri osobe uhićene su u sklopu istrage.

Vozilo parkirano blizu katedrale Notre-Dame, bez registarskih tablica, bilo je puno plinskih boca s tragovima dizel goriva a primjetio ga je zaposlenik jednog pariškog bara. Tužitelj je naglasio da je na istom mjestu pronađena cigareta koja je trebala izazvati eksploziju. Nakon utrke s vremenom, kako se izrazio ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve, istražitelji su pronašli nekoliko osumnjičenih, posebice kćeri vlasnika automobila, Ines Madani.

Belgijska televizija RTBF navodi da je ta 19-godišnjakinja bila u kontaktu s radikaliziranim Belgijcima. Privedena je u četvrtak s dvije suradnice, jednom 39-godišnjakinjom i jednom 23-godišnjakinjom, na jugoistoku Pariza. Ranjena je metkom kada se nožem u ruci bacila na policajca. Kod nje je pronađeno pismo u kojem priseže na vjernost IS, precizira Molins.

Pariški tužitelj, koji je upozorio na vrlo zabrinjavajuće profile mladih djevojaka među kandidatkinjima za džihad, a u petak je istaknuo da IS koristi ne samo muškarce već i mlade žene koje regrutira virtualnim putem. U Francuskoj je 59 žena optuženo za terorizam, od ukupno 280 osoba, rekao je Molins.

Partner jedne od triju osumnjičenih, poznati radikalni islamist, uhićen je u četvrtak navečer u Mureauxu, u zapadnom pariškom predgrađu. Od druge četiri ranije privedene osobe, u petak su samo dvije zadržane u zatvoru.

R.I./Foto:press

 

Komentari
Share Button