VELIKA ANALIZA: Tko je novi načelnik Vojske Srbije i tko mu je hrvatski kolega – šampion u napredovanju

19 rujna, 2018 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Vojska Srbije dobila je novog načelnika svog Glavnog stožera. Riječ je o  general-potpukovniku Milanu Mojsiloviću rođenom 3. kolovoza 1967. godine u Kosovskoj Mitrovici (SAP Kosovo).PIŠE: Marko Markvoić/Foto:Tanjug

Osnovnu školu završio je u SSSR-u (Moskva, 1981.), gdje su mu radili otac Miloslav i majka Vera. Po povratku u SFRJ završava srednju strojarsku tehničku školu (Beograd, 1985.). Potom upisuje Vojnu akademiju Kopnene vojske (VA KoV), na kojoj diplomira smjer oklopnih i mehaniziranih jedinica (44. klasa, Beograd, 1991.).

Zanimljivo, obavljao je brojne dužnosti u vojskama čak četiri države.

U SFRJ (JNA) bio je  komandir pitomačkog voda na VA KoV (od 20. srpnja 1991. – 20. svibnja 1992.).

U SRJ (Vojska Jugoslavije) obnašao je dužnost komandira pitomačkog voda na VA KoV (20. svibnja 1992. – 1993.); komandir pitomačke čete VA KoV (1993. – 1994.); načelnik klase studenata, ujedno nastavnik na VA KoV (1994. – 1996.); komandant oklopnog bataljona (1996. – 1999.); načelnik Odsjeka za operativno-nastavne poslove (ONP) u brigadi (1999. – 2001.); načelnik štaba brigade (2001. – 4. veljače 2003.).

U Državnoj zajednici Srbije i Crne Gore / Vojska DZ SiCG postaje načelnikom štaba brigade (od 4. veljače 2003. – 2004.); komandant brigade (2004. – 3. lipnja 2006.).

I konačno u vojsci četvrte države, u Republici Srbiji (Vojska Srbije) prolazi čitav niz dužnosti: načelnik Odjeljenja za ONP Komande operativnih snaga (od 3. lipnja 2006. – 2007.); pomoćnik za operacije Združene operativne komande (ZOK) Generalštaba (2007.); zamjenik komandanta ZOK Generalštaba VS (2007. – 2011.); Komandant Kopnene vojske (2011. – 2013.); šef Vojnog predstavništva u Misiji Republike Srbije pri NATO-u (Bruxelles, siječanj 2013. – lipanj 2017.), kada je i godinu dana predsjedavao Međunarodnom savjetodavnom grupom (MAG) u Centru za sigurnosnu suradnju RACVIAC (Rakitje, Zagreb, listopad 2013. – listopad 2014.).

Pomirljiv prema Kosovu

Tijekom Mojsilovićevog predsjedavanja RACVIC-om Kosovo je primljeno u tu organizaciju, odnosno pozvano da „sudjeluje na trajnoj osnovi, na svim razinama, a pod jednakim uvjetima, u svim aktivnostima i sastancima RACVIAC-a/MAG-a“, uz zahtjev Srbije da sudjelovanje Kosova treba biti u skladu sa Sporazumom o principima normalizacije odnosa i Sporazumom o regionalnom predstavljanju i suradnji i u skladu s Gimnih formulom te Rezolucijom 1244. Sudjelovanje Kosova nije se ticalo sigurnosnih snaga. Aktivna vojna služba prestala mu je 2017. godine.

Potom je odlukom Vlade Srbije u lipnju 2017. godine postavljen za pomoćnika ministra obrane za politiku obrane.

U čin potporučnika JNA proizveden je 20. srpnja 1991. godine. Potom je promican u činove: poručnika Vojske Jugoslavije (1992.), kapetana VJ (1995.), kapetana I klase VJ (1997. – izvanredno), majora VJ (1999. – izvanredno), potpukovnika VJ (2001. – izvanredno), pukovnika V DZ SiCG (2004. – izvanredno), brigadnog generala VS (2009.), general-majora VS (2011. – izvanredno) te general-potpukovnika VS (2018. – izvanredno).

Usput rečeno, evidentno se radi o izvanrednoj vojničkoj karijeri u kojoj je Mojsilović (u nekim segmentima) nadmašio i čuvenog Vuka Obradovića. Obradović je postao general u 44. godini života, a Mojsilović sa 42. godine života bio je najmlađi general u Vojsci Srbije, koji je čak šest puta (!!!) izvanredno promaknut.

Coca cola u Gračacu

No, ova dva srpska šampiona mogu se sakriti pred apsolutnim hrvatskim šampionom u vertikalnom penjanju vojničkom karijerom, umirovljenim generalom zbora OS RH Dragom Lovrićem koji je: četiri puta izvanredno promican, jednom je preskočio čin i do prvog generalskog cilja stigao je sa svega 39,5 godina. Pored toga, njegova ekselencija veleposlanik RH u Kataru dostigao je četvrti generalski rang (general zbora), a što Mojsilović tek treba postići.

Iako se uspeo na vrh vojne hijerarhije iz karijere Drage Lovrića jedini pamtljiv podatak ostat će činjenica da mu je general Mirko Norac,  na brifingu u Gračacu u vrijeme Oluje, izlio bocu Coca cole na glavu: “Odora ti je prljava, sad možeš u Zagreb”, kazao mu je Norac.

General Mojsilović odlikovan je s desetak odlikovanja, poput: Ordena za zasluge u oblastima obrane i sigurnosti 1. stupnja (2000. i 2005.), Vojne spomen-medalje za izuzetne rezultate u vojnoj službi (2011.), Medalje za revnosnu službu – zlatna (2011.), a dobio je i niz drugih odlikovanja, priznanja i pohvala.

Tijekom službovanja završio je: Komandno-štabno usavršavanje (1998.), Školu nacionalne obrane (2006.), izvršni program u Europskom koleđu za sigurnosne studije te niz drugih tečajeva u Srbiji i inozemstvu.  General Mojsilović govori engleski i ruski jezik.

Neke zanimljivosti: imenovanje generala Mojsilovića za načelnika Generalštaba Vojske Srbije dočekano je u Srbiji uglavnom s općim odobravanjem. Na prvom mjestu ističe se njegova besprijekorna vojnička karijera, visok stupanj obrazovanja i međunarodno iskustvo. Za očekivati je da će za njegovog mandata biti riješeno pitanje Kosova, na način da isto neće više opterećivati Srbiju na njenom putu prema euroatlanskim integracijama, jer sam odabir Mojsilovića jasno naznačuje da Srbija upravo ide u tom smjeru, a što treba pozdraviti.

Gdje je u jesen 1991. bio komandant crnogorski vojske?

U odnosu generala Mojsilovića prema Hrvatskoj za očekivati je daljnji razvoj dobre suradnje. Uostalom, dobro ga poznajemo iz RACVIC-a, i uz jednu njegovu (da li namjernu ili ne) nesmotrenost (nonšalantno je prošetao pistom u Rakitju za vrijeme jutarnjeg dizanja hrvatske zastave i sviranja hrvatske himne, dok su svi drugi časnici, i domaći i stranci, bili u stavu „mirno“), ne bismo trebali imati nekih zamjerki.

Štoviše, vjerojatno će biti bolji za suradnju od svog prethodnika generala Ljubiše Dikovića.

Također, a ne manje bitno, za razliku od svog „klasića“ generala Dragutina Dakića, koji je nedavno postao načelnik Generalštaba vojske Crne Gore, a koji je kao mladi potporučnik zapovijedao vodom u 5. proleterskoj motoriziranoj brigadi JNA (crnogorska, pod zapovijedanjem potpukovnika Kričak Sime), koja je ratovala u Konavlima i na Dubrovniku, general Mojsilović, po našim spoznajama, nije imao takovih „izleta“ u prirodu „lijepe naše Domovine“.

P.S. 

Na naslovnoj fotografiji je general Milan Mojsilović s načelnikom stožera američke kopnene vojske, generalom Raymondom Odiernom. Mojsilović je, kao zapovjednik kopnene vojske Srbije, u lipnju 2012. boravio u radnom posjetu SAD-u.

 

 


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •