Kategorije Sport

LIGA NACIJA: Hrvatska u skupini smrti, protivnici Vatrenih Engleska i Španjolska

Širi dalje

Hrvatska nogometna reprezentacija će u premijernom izdanju UEFA-ine Lige nacija igrati u atraktivnoj skupini 4 s bivšim svjetskim prvacima Engleskom i Španjolskom, odlučeno je na ždrijebu u Lausannei.



 

Prvo izdanje Lige nacija bit će odigrano od rujna do studenog 2018. godine, nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji, a Hrvatska će igrati u elitnom razredu, u Ligi A, zahvaljujući UEFA-inom koeficijentu po završetku kvalifikacija za SP.

Liga nacija će praktično zamijeniti prijateljske utakmice.

Ligu A čine 12 najjačih europskih nacionalnih selekcija, Njemačka, Portugal, Belgija, Španjolska, Francuska, Engleska, Švicarska, Italija, Poljska, Island, Nizozemska te Hrvatska, i one će biti smještene u četiri skupine po tri momčadi.

Utakmice Lige nacija igrat će se u šest termina, po dva u rujnu, listopadu i studenome 2018. godine. To znači da će Hrvatska s protivnicima u skupini odigrati ukupno četiri utakmice, dvije na domaćem terenu i dvije u gostima. Pobjednici skupina Lige A borit će se na završnom turniru (polufinale, susret za treće mjesto, finale) u lipnju 2019. godine za naslov pobjednika Lige nacija, a posljednje momčadi iz svake skupine ispast će u niži rang natjecanja, odnosno u Ligu B.

 Skupine Lige A:
1 – Nizozemska, Francuska, Njemačka
2 – Island, Švicarska, Belgija
3 – Poljska, Italija, Portugal
4 – HRVATSKA, Engleska, Španjolska

Pobjednici iz ostalih liga, B, C, i D će se plasirati u viši rang za sljedeće izdanje Lige nacija, koje će biti održano 2020. godine. To znači da će pobjednici skupina Lige B ući u Ligu A, iz Lige C u Ligu B te iz Lige D u Ligu C.

Osim što će iz kalendara istisnuti prijateljske utakmice, Liga nacija će utjecati na kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2020. godine. Kvalifikacije za EURO će se odigrati u pet termina tijekom 2019. godine, a 55 reprezentacija će biti raspoređeno u 10 skupina.

U pet skupina će biti smješteno po šest ekipa, a u preostalih pet skupina po pet reprezentacija. Pobjednici i drugoplasirani iz svake skupine će izboriti direktan plasman na EURO 2020. Tako ćemo dobiti 20 od 24 sudionika završnog turnira.

Ostala četiri mjesta popunit će reprezentacije iz Lige nacija i to kroz dodatne kvalifikacije u kojima će sudjelovati 16 reprezentacija, po četiri iz svake Lige. Tako bi svaki od četiri razreda trebao dati po jednu reprezentaciju za EURO 2020. Mjesta u dodatnim kvalifikacijama su rezervirana za pobjednike skupina unutar svakog od četiri razreda.

Ako su pobjednici skupina već izborili EP kroz kvalifikacije, onda će u doigravanje sljedeća reprezentacija po renkingu unutar svakog od pojedinih razreda. Ako, recimo, u ligi A više nema reprezentacija kojima bi se mogao popuniti play-off, ta mjesta popunit će momčad iz sljedeće lige. Dodatne kvalifikacije za EURO 2020. igrat će se u ožujku te godine, odnosno tri mjeseca prije početka Europskog prvenstva.

Skupine Lige B:
1 – Slovačka, Ukrajina, Češka
2 – Rusija, Švedska, Turska
3 – Austrija, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Irska
4 – Wales, Irska, Danska

Skupine Lige C:
1 – Škotska, Albanija, Izrael
2 – Mađarska, Grčka, Finska, Estonija
3 – Slovenija, Norveška, Bugarska, Cipar
4 – Rumunjska, Srbija, Crna Gora, Litva

Skupine Lige D:
1 – Gruzija, Latvija, Kazahstan, Andora
2 – Bjelorusija, Luksemburg, Moldavija, San Marino
3 – Azerbajdžan, Farski Otoci, Malta, Kosovo
4 – Makedonija, Armenija, Lihtenštajn, Gibraltar

Termini utakmica
1. i 2. kolo: 6. – 11. rujna 2018.
3. i 4. kolo: 11. – 16. listopada 2018.
5. i 6. kolo: 15. – 20. studenoga 2018.


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Uhićen Gerard Depardieu, 15 žena ga optužilo za seksualno nasilje

Slavni francuski glumac Gerard Depardieu (75) priveden je zbog optužbe za seksualni napad, pišu francuski…

49 minuta prije

Mesić: Ne može se stvoriti Velika Srbija, oni su mala država na Balkanu

Stjepan Mesić je tijekom boravka u Prištini, na skupu PanAlbanci-Inter-Balkan-Euroatlantik, izjavio da se Velika Srbija…

2 sata prije

Rijeke pravde i pravednici, analiza jednog poraza

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u Kninu je 7. travnja 2024., deset dana prije izbora,…

3 sata prije