LIGA NACIJA: Hrvatska u skupini smrti, protivnici Vatrenih Engleska i Španjolska

siječanj 24, 2018 maxportal
Share Button

Hrvatska nogometna reprezentacija će u premijernom izdanju UEFA-ine Lige nacija igrati u atraktivnoj skupini 4 s bivšim svjetskim prvacima Engleskom i Španjolskom, odlučeno je na ždrijebu u Lausannei. 

Prvo izdanje Lige nacija bit će odigrano od rujna do studenog 2018. godine, nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji, a Hrvatska će igrati u elitnom razredu, u Ligi A, zahvaljujući UEFA-inom koeficijentu po završetku kvalifikacija za SP.

Liga nacija će praktično zamijeniti prijateljske utakmice.

Ligu A čine 12 najjačih europskih nacionalnih selekcija, Njemačka, Portugal, Belgija, Španjolska, Francuska, Engleska, Švicarska, Italija, Poljska, Island, Nizozemska te Hrvatska, i one će biti smještene u četiri skupine po tri momčadi.

Utakmice Lige nacija igrat će se u šest termina, po dva u rujnu, listopadu i studenome 2018. godine. To znači da će Hrvatska s protivnicima u skupini odigrati ukupno četiri utakmice, dvije na domaćem terenu i dvije u gostima. Pobjednici skupina Lige A borit će se na završnom turniru (polufinale, susret za treće mjesto, finale) u lipnju 2019. godine za naslov pobjednika Lige nacija, a posljednje momčadi iz svake skupine ispast će u niži rang natjecanja, odnosno u Ligu B.

 Skupine Lige A:
1 – Nizozemska, Francuska, Njemačka
2 – Island, Švicarska, Belgija
3 – Poljska, Italija, Portugal
4 – HRVATSKA, Engleska, Španjolska

Pobjednici iz ostalih liga, B, C, i D će se plasirati u viši rang za sljedeće izdanje Lige nacija, koje će biti održano 2020. godine. To znači da će pobjednici skupina Lige B ući u Ligu A, iz Lige C u Ligu B te iz Lige D u Ligu C.

Osim što će iz kalendara istisnuti prijateljske utakmice, Liga nacija će utjecati na kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2020. godine. Kvalifikacije za EURO će se odigrati u pet termina tijekom 2019. godine, a 55 reprezentacija će biti raspoređeno u 10 skupina.

U pet skupina će biti smješteno po šest ekipa, a u preostalih pet skupina po pet reprezentacija. Pobjednici i drugoplasirani iz svake skupine će izboriti direktan plasman na EURO 2020. Tako ćemo dobiti 20 od 24 sudionika završnog turnira.

Ostala četiri mjesta popunit će reprezentacije iz Lige nacija i to kroz dodatne kvalifikacije u kojima će sudjelovati 16 reprezentacija, po četiri iz svake Lige. Tako bi svaki od četiri razreda trebao dati po jednu reprezentaciju za EURO 2020. Mjesta u dodatnim kvalifikacijama su rezervirana za pobjednike skupina unutar svakog od četiri razreda.

Ako su pobjednici skupina već izborili EP kroz kvalifikacije, onda će u doigravanje sljedeća reprezentacija po renkingu unutar svakog od pojedinih razreda. Ako, recimo, u ligi A više nema reprezentacija kojima bi se mogao popuniti play-off, ta mjesta popunit će momčad iz sljedeće lige. Dodatne kvalifikacije za EURO 2020. igrat će se u ožujku te godine, odnosno tri mjeseca prije početka Europskog prvenstva.

Skupine Lige B:
1 – Slovačka, Ukrajina, Češka
2 – Rusija, Švedska, Turska
3 – Austrija, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Irska
4 – Wales, Irska, Danska

Skupine Lige C:
1 – Škotska, Albanija, Izrael
2 – Mađarska, Grčka, Finska, Estonija
3 – Slovenija, Norveška, Bugarska, Cipar
4 – Rumunjska, Srbija, Crna Gora, Litva

Skupine Lige D:
1 – Gruzija, Latvija, Kazahstan, Andora
2 – Bjelorusija, Luksemburg, Moldavija, San Marino
3 – Azerbajdžan, Farski Otoci, Malta, Kosovo
4 – Makedonija, Armenija, Lihtenštajn, Gibraltar

Termini utakmica
1. i 2. kolo: 6. – 11. rujna 2018.
3. i 4. kolo: 11. – 16. listopada 2018.
5. i 6. kolo: 15. – 20. studenoga 2018.

Komentari
Share Button