SPORTAŠI GODINE: Srbić najbolji sportaš Hrvatske, Sandra dostigla Janicu Kostelić!

21 prosinca, 2017 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Svjetska prvakinja u disku Sandra Perković i svjetski gimnastički prvak Tin Srbić proglašeni su za najbolje sportaše Hrvatske u 2017. godini u tradicionalnom izboru Hrvatskog olimpijskog odbora.



HOO je na svečanosti Velikog dana u zagrebačkome hotelu Westin nagradio najbolje u post-olimpijskoj godini u kojoj su hrvatski sportaši na svjetskim i europskim prvenstvima te svjetskim i europskim kupovima u raznim sportovima u seniorskoj i juniorskoj konkurenciji osvojili ukupno 240 medalja, od čega 76 zlatnih, 78 srebrnih i 86 brončanih medalja.

Nagrade je Perković i Srbiću uručio premijer Andrej Plenković. 

‘Trudimo se da udovoljimo ovim sjajnim uspjesima hrvatskih sportaša. Sport i sportaši su toliko dobroga učinili za promociju Hrvatske, tako da nema tog proračuna Središnjega državnoga ureda za sport koji bi mogao namiriti sve ove uspjehe. Pitanje financiranja sporta muči brojne naše Saveze, a mi smo kao Vlada odlučili ove godine napraviti iskorak u tom pogledu jer smo povećali izdvajanje za sport i nagrade za sportaše’, izjavio je pritom premijer Plenković.

Sandra Perković je šestu godinu zaredom najbolja u izboru HOO-a, što nije uspjelo nijednoj hrvatskoj sportašici dosad, a šest nagrada ima još samo Janica Kostelić.

U Londonu, gdje je 2012. postala olimpijska pobjednica,  Perković je po drugi je puta u karijeri osvojila naslov svjetske prvakinje  u bacanju diska. Za naslov je bio dovoljan hitac od 70.31 metara, a Sandra je godinu okončala i kao pobjednica Dijamantne lige u disku, i to šesti puta zaredom.

‘Velika je čast biti opet na ovoj pozornici, uvijek sam se divila Janici Kostelić,a  sada stojim rame uz rame s njom po broju nagrada. S radošću čekam sljedeće godine, a najveća želja mi je zlato na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. A poslije Tokija, što bude’, izjavila je Sandra.

Gimnastičar Tin Srbić po prvi je puta proglašen za sportaša Hrvatske, a s naslovom svjetskog prvaka na preči u Montrealu ostvario je najveći uspjeh u povijesti hrvatske gimnastike.

Srbić je u kvalifikacijama bio ukupno treći, a u svom premijernom nastupu na SP-u 21-godišnji Zagrepčanin je došao do nevjerojatnog uspjeha. Nakon što je u kvalifikacijama odradio vježbu za ocjenu 14.366, a u finalu je bio još bolji i s ocjenom 14.433 uvjerljivo osvojio zlato i drugu medalju za hrvatsku gimnastiku na svjetskim prvenstvima, nakon bronce Marija Možnika iz 2014. godine, također na preči.

“Napravio sam pothvat osvajanjem svjetskog zlata, ali mislim da imam još puno toga za pokazati. Obožavam gimnastiku, mlad sam i mislim da najbolje za mene tek dolazi. Moj prvi cilj je kvalificirati se za Olimpijske igre u Tokiju”, izrekao je prilikom dodjele nagrade Srbić.

Hrvatski vaterpolisti, svjetski prvaci iz Budimpešte, najbolja su hrvatska momčad u 2017. godini, a do zlata su došli na dominantan način, svladavši u finalu domaćina Mađarsku s 8-6. Bio je to, nakon Melbournea 2007. kada su također u finalu svladali Mađarsku, drugi naslov svjetskih prvaka te šesta uzastopna medalja naših vaterpolista na svjetskim prvenstvima.

Naime, uz zlata iz Melbournea i Budimpešte “Barakude” su osvojile i tri uzastopne bronce (Rim 2009., Šangaj 2011., Barcelona 2013.) dok su 2015. u Kazanu osvojili srebro.

Izabranici Ivice Tucka su prvenstvo okončali sa svih šest pobjeda – u natjecanju po skupinama pobijedili su SAD, Rusiju i Japan, u četvrtfinalu Italiju, u polufinalu olimpijske prvake Srbe i, naposljetku, Mađare.

Hrvatske streljačice u disciplini zračna puška 10 metara najuspješnija su ženska sporta ekipa. Snježana Pejčić, Valentina Gustin i Marta Zeljković osvojile su ekipno srebro na Europskom prvenstvu u Mariboru, na kojemu je Pejčić osvojila i pojedinačni naslov s novim europskim rekordom u zračnoj pušci.

Veslači Martin i Valent Sinković najbolji su u kategorije sportskog para, štafete ili posade. Nakon što su osvojili sve što su mogli u dvojcu na pariće, braća Sinković su se ove godine odvažili na promjenu discipline, ali su naviku osvajanja medalja zadržali i u dvojcu bez kormilara.

Sinkovići su osvojili srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu u američkom Bradentonu, a za braću je to već šesta medalja sa svjetskih prvenstava i to u trećoj različitoj disciplini.

Hrvatska se može podičiti i sjajnim trenerima, a nagradu za najboljeg u 2017. godini podijelila su čak trojica, svi odreda treneri svjetskih prvaka. Laureati su izbornik hrvatske vaterpolo reprezentacije Ivica Tucak, trener Sandre Perković Edis Elkasević i trener Tina Srbića Lucijan Krce.

Dobitnici tradicionalne nagrade HOO-a “Matija Ljubek” su ove godine legendarni stolnotenisač Dragutin Šurbek, dužnosnik u auto-moto sportu Zrinko Gregurek, Osječanka Zvjezdana Tuma-Parlov, vaterpolski trener Vlaho Asić i Sportsko ribolovno društvo “Priroda” iz Vinkovaca.

Nagradu za najuspješnije promicatelje Hrvatske u svijetu dobilo je sedam vrhunskih hrvatskih sportaša koji su snimili spot Hrvatske turističke zajednice pod nazivom “Hrvatska – puna života”.

Nogometaši Luka Modrić, Dejan Lovren, Mateo Kovačić, Mario Mandžukić i Ivan Rakitić, tenisač Marin Čilić i košarkaš Dario Šarić odrekle su se svog honorara za snimanje u ukupnom iznosu od pola milijuna kuna, uplativši ga u humanitarne svrhe.

Zagreb, 20.12.2017 – Veliki dan hrvatskog sporta. Na slici dobitnici nagrada. foto HINA/ Damir SENÈAR/ ik

Posebno priznanje za sportski pothvat godine dobila je daljinska plivačica Dina Levačić, koja je postala prva Hrvatica s “Trostrukom krunu”, preplivavši u tri maratona ukupno 114 kilometara. Levačić je preplivala 46 kilometara ispod 20 mostova Manhattana, nastavila dionicom od 34 kilometra od otoka Cataline do Los Angelesa te naposljetku preplivala i La Manche, također u duljini od 34 kilometra i to sve u samo 90 dana.

Trofej Međunarodnog olimpijskog odbora “Sport bez granica” pripao je Županijskom savezu športova Vukovarsko -srijemske županije zbog projekata socijalne uključenosti pripadnika različitih manjinskih zajednica i pomoći u obnovi i izgradnji sportske infrastrukture u ovoj županiji, u kojoj je tijekom rata uništeno više od 80 posto sportskih borilišta.

Posebno priznanje HOO-a za medijsku promociju sporta dobile su emisije “Sport nedjeljom” i “Istinom do gola”.

Uz premijera Plenkovića, Velikom danu HOO-a nazočili su ministar financija Zdravko Marić, ministar turizma Gari Cappelli, državna tajnica za sport Janica Kostelić, posebni izaslanik predsjednice RH Tomislav Madžar, predsjednik i glavni tajnik HOO-a Zlatko Mateša i Josip Čop te mnogi drugi uglednici.

Megy M. /Hina/Foto:FaH


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->