Kategorije NaslovnaSport

VIDEO Kalinić zabio, Dnjipro bez trofeja: Sevilla četvrti put osvojila Europsku ligu

Širi dalje

Sevilla je u finalu slavila protiv ukrajinskog Dnjipra s 3:2, a prvi pogodak za Dnjipro postigao je Nikola Kalinić.  Sevilli je to četvrti naslov u Kupu UEFA-e/Europskoj ligi te je postala najuspješniji klub u ovom natjecanju. 



Osim što je obranila naslov, Sevilla je postala i prvi klub u povijesti Kupa UEFA-e i Europske lige s četiri titule. Andalužani su do sada bili jedan od četiri sastava uz Juventus, Inter i Liverpool koji su u ovom natjecanju slavili tri puta. Nakon večerašnjeg trijumfa usamljeni su na vrhu a četiri pobjede.

Zanimljivo, Sevilla je četiri puta stigla do finala i svaki put pobijedila (2006., 2007., 2014., 2015.). Za ukrajinski sastav ostaje utjeha kako je ulazak u finale najveći uspjeh u klupskoj povijesti kluba iz Dnjipropetrovska.

Kalinić donio vodstvo Dnjpru

Ukrajinska momčad izvrsno je otvorila utakmicu. Dnjipro se odlučio za svoju uobičajenu taktiku – čvrsti obrambeni blok i brti protunapadi. Sevilla je imala početnu inicijativu, ali je u sedmoj minuti sjevnula kontra. Kalinić je proigravanje sa svoje polovice proslijedio na desnu stranu za Matheusa, koji je izvrsno ubacio za hrvatskog napadača na rub peterca i Kalinić je od udarcem glavom od zemlje svladao vratara Seville Rica.

Sevilli je trebalo samo nekoliko minuta da se pribere i krene po izjednačenje. Nakon dobrih prilika Vitola, Alexa Vidala, Reyesa i Mbije, Sevilla je u samo tri minute napravila preokret. Prvo je u 28. minuti Krychowiak izjednačio na 1:1, a u 31. minuti Bacca je pobjegao obrani Dnjipra i doveo Sevillu u vodstvo.

Dva brzo primljena pogotka nisu obeshrabrila Dnjipro. U 37. minuti Rico je spašavao vrata Seville nakon udarca Konopljanke. U 42. minuti vodstvo Seville mogao je povećati Alex Vidal, ali nije uspio i vrlo brzo uslijedila je kazna.

Matheus je izborio slobodan udarac na 22 metra. Rotan je izvrsno prebacio živi zid i pogodio lijevi kut Sevillinih vratiju te u 44. minuti vratio Dnjipro u igru, odnosno izjednačio na 2:2.

U nastavku susreta Sevilla izgleda odlučnija u postizanju novog pogotka, a Dnjipro se odlučio na čvrstu obranu. U 67. minuti Krychowiak je imao priliku donijeti novo vodstvo Sevilli, ali je obrana Dnjipra uspjela blokirati njegov udarac.

Inicijativa Seville isplatila se u 73. minuti. Nakon odbijanja lopte blizu šesnaesterca Dnjipra, Vitolo je uspio proturiti loptu do Bacce, koji je ponovno nepogrešiv i dovodi Sevillu u vodstvo.U 78. minuti Kalinić je nakon vrlo dobre igre, ali i velike potrešnje energije, zamijenjen.

Tri minute poslije Dnjipro je mogao izjednačiti, no Fedecki je loše pucao. Sve je moglo biti razriješeno u 80. minuti kada se Bacca našao u sjajno prilici nakon ubačaja Vitola, no Bojko je obranio njegov udarac.

U 88. minuti Dnjipro je ostao s igračem manje nakon što se Matheus srušio na teren. Brazilac je nekoliko trenutaka ranije dobio udarac u glavu i očito je ostao bez svijesti. Na nosilima je iznesen s terena, a Ukrajinci su do kraja susreta imali igrača manje jer su obavili sve tri zamjene.

Osvanjem Euro lige Sevilja je izborila nastup u Ligi prvaka sljedeće sezone.

VARŠAVA, Nacionalni stadion, 56.826 gledatelja, Sudac: Martin Atkinson (Engleska);
Strijelci: 1-0 Kalinić (7), 1-1 Krychowiak (28), 1-2 Bacca (31), 2-2 Rotan (44), 2-3 Bacca (73)
Žuti kartoni: Kankava, Kalinić, Bezus, Rotan, Matos / Krychowiak, Carrico
Crveni kartoni:

DNJIPRO: Bojko – Fedeckij, Douglas, Čeberjačko, Leop Matos – Matheus, Kankava (od 85. Šahov), Fedorčuk (od 69. Bezus), Konopljanka – Rotan – Kalinić (od 78. Seleznjov)
SEVILLA: Rico – Vidal, Carrico, Kolodziejczak, Tremoulinas – Mbia, Krychowiak – Reyes (od 58. Coke), Banega (od 87. Iborra), Vitolo – Bacca (od 82. Gameiro)

M.Radev/Foto:AP


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Povratnička inicijativa: Cilj je vratiti 500 tisuća Hrvata iz dijaspore u domovinu

Došli smo na 3,7 milijuna stanovnika u Hrvatskoj i 3,5 milijuna Hrvata izvan države, a…

10 sati prije

Analitičar: Grbin ima šanse za sastaviti Vladu kao Hajduk za titulu

Politički analitičar Jerko Trogrlić komentirao je pregovore nakon izbora. Trogrlić je odgovorio na pitanje je li…

10 sati prije

Završeni pregovori HDZ-a i DP-a: ‘Još nema dogovora oko većine’

Završio je sastanak u HDZ-a i Domovinskog pokreta održan Banskim dvorima. Iz obje stranke su…

10 sati prije